Connect with us
"
"

Politică

Guvernul a aprobat planul de acțiuni pentru un an de activitate. Ce presupune acesta?

Publicat

pe

PE SCURT

Cabinetului de miniștri a aprobat Planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada iunie 2019-iunie 2020, pentru un an de activitate.

Documentul indică acțiunile specifice care urmează a fi întreprinse în vederea realizării obiectivelor din Programul de activitate al Guvernului, din Planul de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere, Memorandumul Suplimentar privind Politicile Economice și Financiare.

PE LUNG

„Important este să facem lucrurile la modul cel mai serios”, a subliniat Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova. Ea a menționat că nu vor mai fi tolerați funcționarii publici care lucrează în interesul altor persoane, și nu în interes public. „Nu o să tolerăm să plătim din bani publici funcționari care sabotează activitatea Guvernului, care au o atitudine neserioasă, nu sunt profesioniști și lucrează pentru altcineva decât pentru cetățeni. Vă rog să luați în serios procesul de evaluare a funcționarilor publici, așa încât oamenii care merită să rămână în continuare, să fie promovați, iar oamenii care nu merită, să fie alungați din sistem. Noi suntem aici ca să îmbunătățim calitatea vieții cetățeanului și vreau ca toată lumea să țină cont de acest lucru”, a accentuat Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul ședinței de vineri, 30 august, cabinetul de miniștri a votat un proiect care prevede că persoanele ce au ocupat funcția de Președinte al țării nu vor mai fi asigurate de către stat cu birou și asistent personal pentru o perioadă de 4 ani de la încheierea mandatului, așa cum prevede legea adoptată în 2016. „Proiectul de lege are drept scop eficientizarea cheltuielilor publice și îmbunătățirea echității sociale”, motivează reprezentanții Executivului.

Documentul mai stabilește că foștii Președinți ai țării vor beneficia de automobil de serviciu numai la solicitare. Potrivit estimărilor, datorită acestor modificări introduse la Legea privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova, va fi economisit anual circa jumătate de milion de lei din bugetul de stat. Proiectul de lege urmează să fie transmis Parlamentului spre examinare și aprobare.

Politică

Sinteză/ Ion Chicu spune de ce plouă și de când Igor Dodon dă indicații Guvernului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Elevii din ciclurile primare și gimnaziale vor fi alimentați gratuit la școală, prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică, bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate este cauzat de neglijenţa din interiorul instituţiilor. Declaraţiile acestea au fost făcute de premierul Ion Chicu după întâlnirea tradiţională de luni dimineaţa cu preşedintele Republicii Moldova şi cu preşedintele Parlamentului.

Totodată, premierul a făcut aluzii despre anumite demisii din cadrul Guvernului menționând că trebuie „de mai concediat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii”. Ion Chicu a menționat și problema secetei. Acesta a glumit zicând că ploile din ultima săptămână pot fi considerate meritul Guvernului. 

Totuși, premierul a declarat că agricultorii nu vor primi compensații. În plus, șeful Executivului a explicat de ce nu au fost alocați bani pentru alegerile parlamentare noi din Hâncești și de ce șeful statului Igor Dodon dă indicații Guvernului.

PE LUNG

Alimentarea copiilor în școli

Elevii din ciclurile primare și gimnaziale vor fi alimentați gratuit la școală, a menționat Ion Chicu, El a precizat că Guvernul va veni în curând cu calculele respective, menționând între altele că inițiativa îi aparține lui Igor Dodon. Suma exactă și perioada de când va fi realizat acest proiect nu a fost anunțat. Oficialul a precizat că resursele financiare necesare vor fi alocate de Guvern, împreună cu autoritățile publice locale.

„Cunoaștem că mulți copii au rămas fără părinți sau sunt plecați, iar alimentarea este cum este. În afară de datoria sfântă ca să le asigurăm sănătatea, trebuie să avem grijă și de imunitate”, a declarat Ion Chicu.

Prețurile la carburanți, plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică 

Prețurile carburanților vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Guvernul va finaliza săptămâna curentă proiectul de lege respectivi, a declarat  Ion Chicu, menționân că „actuala practică nu este bună”

„Săptămâna aceasta vom finaliza elaborarea proiectului de modificare a legii ca ANRE să plafoneze iarăși prețurile la carburanți. Cunoașteți că am instituit comisia de monitorizare a prețurilor. Am analizat efectele modificării legii când prețurile se stabilesc de sinestătător de operatori și credem că nu e o practică bună”, a spus premierul. 

Chicu a precizat că, în prezent, legislația prevede o rentabilitate de 10% pentru operatorii din domeniu, dar statul nu are nicio pârghie să afle costurile lor. „Și aici ei au o mare flexibilitate mai ales la majorări. Se mai întâmplă și diminuări, ca săptămâna trecută, dar vrem să fie totul întemeiat. De asta o să revenim la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți”, a declarat Chicu.

În 2016, prețurile plafon la benzină și motorină erau stabilite de ANRE o dată la două săptămâni. În vara anului 2018 au fost aprobate noi modificări potrivit cărora ANRE urma să stabilească prețurile plafon o dată la 3 luni, dar din martie 2019, ANRE nu mai participă la plafonarea prețurilor la carburanți.

Despre restanțele salariale 

„Bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate este cauzat de neglijenţa din interiorul instituţiilor. Nu este absolut nicio problemă cu finanțarea. Este problema de lipsa a ordinii, de eliminare a acelor disfuncțiuni pe care am raportat-o în momentul învestirii Guvernului”, a ținut să precizeze Ion Chicu.

Precizarea premierului survine după ce actorii de la mai multe teatre s-au plâns în luna ianuarie pe Facebook că nu și-au ridicat salariile pe luna decembrie. De asemenea, premierul a fost sesizat pe facebook că și unele cadre didactice au întârzieri salariale.

„Este clar că trebuie de restabilit disciplina în instituții. De mai concendiat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii. De exemplu teatrele, care încă de vara trecută trebuiau să fie reorganizate în instituții publice. Nici până astăzi nu sunt reorganizate așa cum trebuie. De asemenea, unele universități trebuie să treacă la autofinanțare, pentru că încă din 2013 li se extinde termenul”, a adăugat oficialul.

„Chiar dacă subalternul greșește, fii bun și plătește”

Întrebat de presă cine din Guvern nu se descurcă, Ion Chicu a menționat că o evaluare a Cabinetului de Miniștri va fi făcută la 100 de zile de activitate a acestui Guvern.

„Eu am întrebări față de toți miniștrii. Față de mine au mulți întrebări. O să facem evaluarea respectivă, dar este lipsa de disciplină în anumite instituții. Nu neapărat ministrul e de vină, dar odată ce ți-ai asumat această răspundere, chiar dacă subalternul greșește fii bun și plătește”, a spus Ion Chicu.  

De ce nu au fost alocați bani pentru parlamentarelele noi de la Hâncești

Premierul Ion Chicu a fost întrebat despre inițiativa Ministerului Finanțelor de a folosi banii destinați alegerilor prezidențiale pentru organizarea scrutinului parlamentar din Hâncești. Acolo unde la 15 martie trebuie să aibă loc alegeri parlamentare noi. Asta după ce deputatul Alexandru Botnari (PDM), care a câștigat în circumscripția nr.38, a decis să renunțe la mandat de deputat 

„Când a anunțat fostul deputat Botnari că renunță la mandat? Am răspuns la întrebare?”, a întrebat retoric premierul Ion Chicu. 

Oficialul a explicat că Legea bugetului pentru anul 2020 a fost votată înainte ca Alexandru Botnari să anunțe că pleacă din Parlament și că trebuie de organizat alegeri parlamentare noi. „Dacă Doamne ferește cineva decide să fie organizate alegeri parlamentare în 2020? Bineînțeles că acești bani nu sunt prevăzuți în buget. Trebuie să vii cu rectificare. Așa și la Hâncești. Se va face această re-alocare, e un lucru tehnic care se întâmplă tot timpul”, a spus Ion Chicu.

De notat că, ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuță într-o scrisoare CEC, a propus ca din cele 167 milioane de lei prevăzute în buget pentru alegeri prezidențiale 4,2 milioane de lei să fie alocate în scopul acoperirii cheltuielilor necesare organizării și desfășurării alegerilor parlamentare noi din 15 martie. 

De când Igor Dodon dă indicații Guvernului și premierului?

După ce președintele Igor Dodon a utilizat în cadrul declarațiilor anterior mai multe ori expresii de genul„ am pus în sarcină” sau „am dat indicații Guvernului”, jurnaliștii l-au întrebat pe Ion Chicu de când șeful statului dă indicații Guvernului și premierului.

„L-ați întrebat pe dl președinte?”, a fost reacția lui Ion Chicu. „Noi avem cadrul constituțional, totul este conform legislației. Suntem bucuroși că avem acesta conlucrare și coordonăm activitățile, că altfel nu e posibil”, a menționat oficialul.

Totodată, el a adăugat că „indicații prim-ministrului poate sa dea fiecare cetățean al RM“.

Despre secetă

„Este problema secetei, bineînțeles. Văd că în ultima săptămână mai plouă. Ne-au rugat de ploaie, puteți considera că e meritul Guvernului. Dar dacă serios, într-adevăr situația este cum este. În deplasarea de la sudul țării am văzut că acolo este foarte uscat. Specialiștii ne-au spus că 40 de centimetri din stratul de sol este absolut uscat”, a relatat Ion Chicu.

Șeful Guvernului a mai spus că în prezent nu se discută despre eventuale compensații pentru agricultori în caz de secetă.

El a venit cu o recomandare pentru agricultori: să-și asigure terenurile. „În caz de situații excepționale, statul acordă compensări. Cazul nu s-a întâmplat. Sperăm că totul va fi bine. În primul rând agricultorii nu trebuie să uite că este instrumentul asigurărilor. Doi. Trebuie să revenim la programul de reabilitarea a irigării, pentru că schimbările climaterice încep să-și arate consecințele”, a mai spus Chicu.

Citește mai departe

Politică

Dacă duminica ar avea loc alegeri / Un sondaj ne spune cine ar ajunge în parlament și cine ar fi președinte

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, în Parlament ar accede trei partide – Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Democrat (PDM). Cel puțin aceasta arată un sondaj realizat și prezentat astăzi de compania de consultanță Intellect Group.

Cercetarea a mai arătat că dacă duminica următoare ar fi organizate alegeri prezidențiale, atunci lupta se va între reprezentantul PSRM și cel al PAS

Sondajul a fost realizat de Intellect Group, în comun cu asociația Spero. Reprezentanții companiei au declarat că și-au asumat toate cheltuielile pentru realizarea chestionarului. De asemenea, ei au menționat că sondajul a inclus 20 de întrebări, dintre care presei au fost prezentate doar 10. Celelalte întrebări, compania le va folosi pentru consultanță în campania electorală. De notat că Intellect Group a realizat un sondaj și înaintea alegerilor generale locale din Chișinău, din octombrie 2019, unde l-a arătat favorit la funcția de primar general pe Ion Ceban, actualul edil al capitalei.

PE LUNG

Astfel, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare pentru PSRM ar fi votat – 31% dintre cetățeni,pentru  PAS – 21,3%, pentru PDM – 8,2 %. Partidul ȘOR ar fi acumulat  3,7%, PPDA – 3.1%, Partidul Nostru – 2,7%. 9,3% din cei chestionați au răspuns că nu ar vota, iar 14,3% nu au răspuns sau nu au vrut să răspundă la întrebare.

Dacă se ia în calcul voturile celor deciși, atunci rezultatele ar arăta în felul următor:  PSRM 40,6%, PAS -27,9% și PDM – 10,7%.

În același timp, sondajul relevă că dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidențiale, cel mai probabil în turul II ar fi acces reprezenții PSRM și PAS. Astfel, 35,4% din respondenți au declarat că ar vota pentru reprezentantul PSRM, pentru candidatul PAS – 24,3%, iar pentru cel al PDM – 4,7%.

Despre alegerile parlamentare în circumscripția Hâncești care chiar vor avea loc pe 15 martie au știut doar o treime din respondenți.

Încrederea în politicieni

Politicienii care se bucură de cea mai mare încredere din partea votanților sunt Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Maia Sandu, arată cercetarea. În procente, rezultatele sunt distribuite după cum urmează: Igor Dodon – 38,4%, Zinaida Greceanîi – 26,4%, Maia Sandu – 23,1% și Ion Ceban – 15,1%.

Rezultatele s-au schimbat atunci când respondenții au fost întrebați cine dintre politicieni chiar ar putea să le îmbunătățească viața. Ceban a dispărut din top, iar Greceanîii a căzut pe ultimul loc din top. Rezultatele au arătat în felul următor: Igor Dodon 32,4%, Maia Sandu – 22,6%, Pavel Filip – 6,9%, Ilan Șor – 3,5%, iar Andrei Năstase – 3,3,%. Alte 25 la sută au preferat să nu răspundă sau nu au știut. 

În același timp, respondenții consideră că socialiștii, democrații și membrii ȘOR sunt mai activi în localitățile țării decât ceilalți. Din cei chestionați au răspuns că PSRM – 86%, PDM – 66%, Partidul ȘOR – 46%, PAS – 27 %, Platforma – 22 %, iar Partidul Nostru – 12%.

Veșnica-ntrebare. Încotro? 

Potrivit cercetării, adepții aderării la UE și cei la Uniunea Euroasiatică sunt aproximativ la același nivel. Cei mai mulți dintre cetățeni își doresc „relații bune cu toți”.

Astfel, pentru stat în componența UE – au optat 19,6%, pentru stat în Uniunea Euroasiatică au optat 19,4 %. Pentru stat independent, neutru au optat 21,4%, iar pentru relații bune cu toți 35,9. Pentru stat în componența României au pledat doar 3,7%. 

În același timp, la nivel local, cele trei mari probleme depistate de oameni sunt economice: minimul de existență și prețurile -21.1%, veniturile mici 19,3% șomajul 12,2 %, medicina – 11,3 %, pensiile 10,2%.

 Cine a avut de pierdut în urma coaliției PSRM – Blocul ACUM?

La această întrebare, oamenii au spus că cei mai mari perdanți în această ecuație sunt cei de la Platforma DA și Blocul ACUM în general. Mai exact, iată cum arată opiniile respondenților: doar PSRM – 7,5 %, doar PAS – 11, 7%, doar Platforma DA – 23,5 %, Blocul ACUM – 15,5%. PSRM și ACUM 10,2 %. Toți au pierdut 19,2%

Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 ianuarie pe un eșantion de 1134 de persoane. Marja de eroare 3%. 

Citește mai departe

Politică

SINTEZĂ / Ce inițiative „solicită” Dodon Guvernului și un pic despre întâlnirile serale cu democrații

Publicat

pe

De către

PE SCURT

  • Guvernul a anunțat 12 licitații cu o valoare de 2,8 miliarde, pentru reparația a 184 km de drumuri naționale, care vor fi finanțate din creditul pe care îl negociază cu Federația Rusă. 
  • Spitalele raionale nu vor fuziona și nu vor fi închise, dar vor fi dotate cu un minim necesar de utilaj modern. 
  • Compania Metalferos va fi scoasă la privatizare. 

Declarațiile au fost făcute astăzi de președintele Igor Dodon, după ședința săptămânală de lucru cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, și prim-ministrul Ion Chicu.

Totodată, președintele a spus că este normal să ceară și să solicite anumite inițiative din partea Executivului, pentru „acest Guvern a fost învestit la inițiativa președintelui”. De asemenea, Igor Dodon a spus că reprezentanții Partidului Democrat nu participă la ședințele săptămânale avute cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu, dar seara câteodată ei „se văd” cu democrații. 

PE LUNG

Drumurile 

Igor Dodon a anunțat că sunt anunțate 12 licitații, în valoare de 2,3 miliarde lei, pentru reparația a 184 km de drumuri naționale. „Acestea sunt drumurile care vor fi finanțate din creditul care îl negociem acum și îl vom obține de la Federația Rusă”, a precizat oficialul. În plus, potrivit lui, în curs de pregătire sunt licitațiile pentru reabilitarea a 170 km de drumuri, la care vor fi contracte companii internaționale. Este vorba despre segmente de pe traseele  Bălți-Florești, Căușeni-Ștefan Vodă, două segmente a centurii în jurul Chișinăului. 

Lucrările vor începe nu mai târziu de luna mai, pentru că în luna martie trebuie să se finalizeze licitațiile. 

Președintele Dodon a precizat că Fondul rutier din acest an sunt 2,7 miliarde lei. Banii vor fi alocați pentru întreținerea drumurilor – 600 milioane urmând a fi alocare raioanelor, 400 milioane – satelor. În plus, un miliard de lei  vor fi alocați de Guvern pentru programul „Drumuri bune”. 

„În total, planificăm să alocăm circa 5 miliarde de lei din surse externe și aproximativ 3,7 miliarde din surse interne, din Fondul Rutier”, a menționat șeful statului.

„Un astfel de program ambițios de reparație a drumurilor nu a mai fost”, a menționat Dodon.

Sănătate – ambulanțe noi și programul „Un doctor pentru tine”

„Categoric nu se va admite închiderea sau fuzionarea spitalelor raionale. Aceasta este inițiativa și sarcina pe care am pus-o față de Guvern”, a declarat igor Dodon. De asemenea, el a solicitat ca să fie găsite resurse pentru dotarea acestor spitale cu un minim utilaj modern. „De exemplu în Fălești aparatul Roentgen este din 1956.  Pentru setul minim din sursele de stat urmează a fi anunțate licitații”, a spus el.

Programul „Un doctor pentru tine”, inițiat de Guvernul democratului Pavel Filip și stopat de cel condus de Maia Sandu, va fi relansat. Acesta va începe în luna februarie. „Am pus sarcina ca să reluăm programul „Un doctor pentru tine”, care a fost unul destul de bun”, a spus el. Astfel, echipe mobile de medici vor merge în localitățile din Republica Moldova și, gratis, vor face screeningul pulmonar și mamar, iar copiii vor fi consultați stomatologic.

De asemenea, președintele Dodon a spus că a dat indicații ca, începând cu luna februarie, să fie achitate cheltuielile de transport pentru persoanele cu maladii oncologice. „Vin din raioane, din sate, pentru a face consultații. Toate cheltuielile de transport vor fi achitate de stat”, a declarat Igor Dodon. Șeful statului nu a precizat care va fi modalitatea de achitare. 

Totodată, șeful statului a mai spus că în următoare luni, Republica Moldova va primi 168 de ambulanțe noi, din banii oferiți de BERD. Cred că în următoarele patru-cinci luni aceste ambulanțe vor veni în Republica Moldova, a spus oficialul. 

Metalferos, scos la privatizare

Întreprinderea „Metalferos” va fi scoasă la privatizare în următoarea perioadă de timp. „Consider că statul nu trebuie să se implice pe această piață. Anterior, Prin intermediul întreprinderii Metalferos, statul deținea monopolul. De aceea, eu i-am propus domnului prim-ministru să examineze posibilitatea ca statul să nu se mai implice. Las să scoată la privatizare Metalferos, să nu fie învinuit cineva. Ce treabă are statul să se implice în piață? Acolo sunt operatori privați, lasă ei să concurez și să vândă unde ei doresc. Piața trebuie liberalizată”, a declarat șeful statului.

Ulterior, premierul Ion Chicu a declarat că întreprinderea „Metalferos” urmează să fie scoasă la privatizare. „Cu un monopol în țară mai puțin. Cu o durere de cap mai puțină”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

De când președintele dă indicații Guvernului?

După ce a utilizat de mai multe ori expresii de genul„ am pus în sarcina Guvernului”, „am dat indicații Guvernului”, Igor Dodon a fost întrebat de când Guvernul se află în subordinea Președinției. 

„Noi muncim în echipă”, a răspuns Igor Dodon. Ulterior, președintele a revenit la subiect și a declarat: „Mă bucur că muncim într-o echipă. Și faptul când spun „cerem”, „solicităm”, nu-mi place „când dăm indicații”, pentru că sună cam dur, dar „solicităm”, „cerem” este un lucru normal”. 

„Acest Guvern a fost învestit la inițiativa președintelui, nu este un Guvern care a fost propus de o majoritate parlamentară. Este un Guvern minoritar și președintele și-a sumat și riscul responsabilitatea când a înaintat această candidatură. De aceea mă bucur că avem un dialog foarte bun între instituțiile statului. Știu că cetățenii apreciază că noi muncim împreună”, a adăugat el.

Întâlnirea de luni seara cu democrații

Întrebat dacă fruntașii Partidului Democrat participă la ședințele săptămânale pe care le are în fiecare zi de luni cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, și prim-ministrul Ion Chicu. Igor Dodon a zâmbit și a negat această informație. Totuși, președintele a recunoscut că „dimineața nu, dar seara câteodată ei se văd”.

Situația survine după ce, președintele de onoare a PDM, Dumitru Diacov a menționat la o emisiune televizată că el și liderul formațiunii, Pavel Filip, se întâlnesc, în zilele de luni, pentru discuții, cu Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Chicu. Rugat să comenteze afirmația lui Diacov, a menționat: „Acum dimineața? Voi credeți că ei se ascund prin veceuri pe aici? Voi participați și filmați. Niciodată de dimineață, la ora 8, domnii nu au participat la ședințele noastre. Dar seara câteodată ne vedem”, a menționat zâmbind Dodon.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie8 ore în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

CulturăO zi în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie2 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova2 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social3 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură3 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829