Guvernul a aprobat proiectul de lege privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale

Statele, persoanele fizice si juridice straine, institutiile administratiei publice centrale si locale, sindicatele si fundatiile, organizatiile religioase, precum si persoanele anonime nu vor avea dreptul sa acorde finantari partidelor politice, potrivit proiectului de lege cu privire la finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, aprobat de Guvern, miercuri , 28 septembrie, transmite Agentia INFOTAG.

Victoria Iftodi, ministrul Justitiei, a mentionat ca proiectul a fost elaborat in Moldova in conformitate cu recomandarile Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.

Partidele politice sint un element indispensabil al sistemului politic democratic, un factor esential care contribuie la definirea si exprimarea vointei politice a cetatenilor. Acestea trebuie sa fie finantate conform acelorasi standarde in toate tarile in scopul prevenirii si combaterii fenomenului coruptiei. Proiectul de lege reglementeaza modul de finantare a partidelor politice si altor organizatii social-politice, inclusiv in perioada electorala, controlul finantarii, precum si restrictiile si sanctiunile in caz de nerespectare a normelor stabilite, a specificat Iftodi.

Astfel, sursele de finantare a unui partid politic se pot constitui din cotizatiile membrilor acestuia, veniturile provenite din activitati proprii, donatii, subventii de la bugetul de stat, surse din transmiterea in arenda a spatiilor si altor bunuri aflate in posesia partidelor politice, dobinzi bancare, organizarea de seminare pe teme politice, economice si sociale etc.

Donatiile primite de un partid politic intr-un an fiscal nu pot depasi 15 mii unitati conventionale (o unitate fiind egala cu 20 de lei), iar intr-un an electoral – 30 mii unitati conventionale.

Persoanele fizice pot oferi unui partid politic cel mult 500 de unitati conventionale pe an, persoanele juridice – cel mult 1500 de unitati conventionale, si doar in cazul in care persoana juridica respectiva a platit toate impozitele fata de stat.

Suma alocata unui partid de la bugetul de stat in decursul anului nu poate fi mai mare de 0,02% din veniturile prevazute in buget pentru finantarea partidelor care participa la alegerile parlamentare.

Partidele politice, care la inceputul legislaturii au reprezentanti in fractiunile parlamentare vor primi in parti egale o subventie de baza, apoi suplimentar subventii proportionale numarului de mandate obtinute. Partidele politice , care au participat in campania electorala si nu au obtinut mandate parlamentare vor fi subventionate din suma restanta, proportional cu numarul de voturi acumulate.

De asemenea, partidele politice care participa la campania electorala vor putea primi credite fara dobinda de la bugetul de stat.

Curtea de Conturi va controla utilizarea de catre partide a subventiilor si creditelor acordate de la buget, iar Serviciul Fiscal – cheltuirea celorlalte fonduri. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.