Guvernul a anuntat politica fiscala pentru anul 2006

*Interviu acordat Agentiei INFOTAG de Mihai POP, viceministru al Finantelor.

I.: Guvernul a anuntat directiile principale ale politicii fiscale pe anul 2006, care vor fi puse la baza bugetului pentru anul viitor. Pe cit de imbucuratoare sint acestea pentru contribuabili?

P.: In 2006, va continua reducerea cotelor la impozitul pe venit atit pentru persoanele juridice, cit si pentru persoanele fizice. Astfel, conform modificarilor si completarilor, aprobate de Guvern saptamina trecuta, cota impozitului pe venit pentru persoanele juridice se propune sa fie redusa cu 3 puncte procentuale, pina la 15 la suta. Deci, agentii economici vor avea mai multe surse disponibile, care vor putea fi orientate la dezvoltarea intreprinderilor. Cu atit mai mult cu cit politica fiscala pe anul 2006 devine cunoscuta cu jumatate de an inainte de inceputul perioadei de gestiune si afacerile pot fi planificate.

Se vor micsora si cotele impozitului pe venitul persoanelor fizice – de la 9,14 si 20 % in 2005, pina la 8, 13 si 18%, in 2006. Veniturile anuale ale persoanelor fizice de pina la 16,2 mii lei vor fi impozitate cu o cota de 8%, cele de la 16,2 mii pina la 21mii lei – cu o cota de 13%, iar cele mai mari de 21 mii lei – cu o cota de 18 la suta.

In sedinta de Guvern, a fost propusa stabilirea unor grile suplimentare de impozitare pentru persoanele fizice cu venituri deosebit de mari (intre 1-2 mln. lei – 35 la suta, mai mari de 2 mln. lei – 50 la suta), dar chestiunea mai urmeaza a fi dezbatuta in cadrul comisiilor parlamentare si in sedinta plenara a Parlamentului.

Totodata, se majoreaza scutirile personale la plata impozitului pe venit – de la 3960 lei in 2005 pina la la 4500 lei in 2005. Scutirile anuale pentru persoanele intretinute vor fi majorate de la 600 la 800 lei. De asemenea, Ministerul Finantelor propune ca cetatenii care dau in chirie apartamente sau alte imobile sa plateasca 15 la suta din veniturile obtinute la sursa de plata. Adica, persoanelor care vor achita chiria sa le fie retinute 15 la suta din suma achitata si transferate la buget. Astfel, contribuabilii care dau spatii in chirie nu vor trebui sa declare ulterior aceasta activitate. Acelasi lucru se propune pentru activitatile de publicitate – retinerea a 15 la suta din venitul care va depasi 10% din venitul neimpozabil. Astfel, venitul neimpozabil, scutirea pentru 2006 va fi de 4500 lei, iar 10% – 450 lei. Veniturile, care vor depasi aceasta suma urmeaza sa fie impozitate cu 15 la suta. Dupa discutiile din sedinta Guvernului s-a decis impozitarea cu o cota de 10 la sut 59;.

I.: Care sint prevederile noi privind aplicarea TVA si a accizelor?

P.: Ministerul Finantelor a propus anularea, de la 1 ianuarie 2006, a facilitatilor fiscale la plata TVA pentru importul in Moldova a pesticidelor, ingrasamintelor minerale, medicamentelor si materiilor prime medicamentoase, la unele utilaje si componente (o lista cu vreo 10 denumiri), si aplicarea cotei standard de 20 la suta. Guvernul nu a sustinut propunerea in cazul medicamentelor si materiilor prime medicamentoase. Aici, TVA va fi de 8%, pentru a stimula productia de medicamente autohtona, desi au existat mai multe opinii. Pentru pesticide si ingrasaminte a fost acceptata cota standard TVA, urmind sa fie implementat si un sistem eficient de subventionare a producatorilor agricoli. Deci, va fi subventionata ramura, si nu unii agenti economici, care, de obicei, sint intermediari.

Accizele se modifica in functie de rata inflatiei. La berea autohtona si de import acestea vor creste cu 9 la suta sau cu 10 bani la litru. Pentru tigari a fost propusa initial indexarea cu 9 la suta, dar s-au propus mai multe modificari ale modului de impunere. Astfel, in 2006, va fi instituita impunerea cu acciz prin doua calcule: o parte a accizului va fi in suma fixa de 6 lei pentru o mie de tigari cu filtru si plus 3% din costul acestor tigari la producere si la import, astfel la tigarile mai ieftine va fi aplicat un acciz mai mic, iar la cele scumpe – unul mai mare, pentru ca fumatorii bogati folosesc tigari mai scumpe. Pentru tigarile fara filtru se vor plati 4 lei pentru o mie de tigari.

Vor fi modificate accizele la bauturile alcoolice tari cu concentratia de alcool de peste 25 la suta. In 2005, bauturile alcoolice se impoziteaza cu o cota de 30% din cost, dar nu mai putin de 10 bani pentru un grad tarie (concentratie) la litru. Din 2006, pentru bauturile tari se propune un acciz de 35 la suta, dar nu mai mic de 25 de bani pentru un grad de tarie la un litru. Ca urmare, costul bauturilor va creste usor, in schimb, va spori cererea de produse vinicole, mai folositoare pentru sanatate.

I.: Se pare ca a fost identificata o metoda de impunere mai adecvata pentru jocurile de noroc…

P.: Ideea initiala a fost ca persoanelor care participa la jocuri de noroc in cazinouri sa le se retina la sursa de plata 15 la suta, pentru ca aceste cistiguri sint imposibil de urmarit. In urma unui studiu mai minutios al situatiei din cazinouri, a relatiei jucatorul – proprietarul cazinoului, s-a constatat ca marea majoritate a persoanelor fizice pierd, dar nu cistiga, si ca sa joace in continuare, fac procurari de jetoane. Practic, este imposibil de stabilit cit a pierdut si cit a cistigat persoana fizica. Drept pentru care am convenit ca persoanele respective sa nu declare veniturile, ci sa includa eventualele venituri in taxa de licenta, modificind cuantumul acestei plati. Pina in anul curent, cazinourile plateau taxa de licenta ( cu dreptul de a desfasura o asemenea activitate) si accize in marime de 25 la suta din taxa de licenta, iar in 2006 taxa si accizele vor fi comasate intr-o taxa unica, de doua ori mai mare decit in 2005. Astfel, vor fi compensate partial si cistigurile, si va fi asigurata plata accizului. Taxa de licenta care va include accizul va fi stabilita in functie de jocuri. Pentru jocurile de noroc la automatele de joc taxa de licenta va fi de la 7200 lei, fata de 3600 in 2005, iar taxa de licenta maxima pentru cazinouri va fi de180 mii lei, fata de 90 mii in prezent.

I.: Practic, pentru prima data au fost facuta publica noua metoda de incasare a impozitului pe proprietate, si unele modificari, desi neesentiale…

P.: Conform Titlului YI al Codului Fiscal, toate imobilele, proprietatile in R.Moldova trebuie evaluate si impozitate in baza valorii lor de piata. A fost emisa o decizie de Guvern privind implementarea pe etape a Titlului YI. Prima etapa, preconizata pentru anul 2006, prevede impozitarea apartamentelor in municipiile Chisinau si Balti, in alte orase si suburbii ale acestora. Ultima etapa, a patra, se va desfasura in 2009 si va viza imobilele din mediul rural, casele de locuit satesti. La prima etapa, vor fi impozitate in functie de valoarea de piata apartamentele si casele de locuit particulare si terenurile aferente acestora in municipii si orase. Agentia de Stat Relatii Funciare si Cadastru a efectuat deja evaluarea masiva a 300 mii apartamente, in septembrie va demara evaluarea caselor de locuit particulare si terenurilor aferente.

In legatura cu trecerea la noul sistem de impozitare a proprietatilor, se propune modificarea cotei impozitului pe imobil, prevazute in Titlul YI, de la 0,5% la 0,25%, dar am lasat integru costul imobilului. In Titlul YI, in prezent este prevazuta micsorarea costului imobilului cu 50 la suta, pe aceasta baza fiind calculata suma impozitului. Totodata, intrucit valoarea imobilului va creste, pentru ca va include si costul terenului aferent, se propune mentinerea facilitatilor existente la plata impozitului pentru anumite categorii de populatie: invalizi, pensionari, participantii la razboi si la luptele pentru independenta republicii si familiile acestora. Totodata sumele inlesnirilor la plata impozitului pe imobil se vor majora de la 30 mii lei pina la 300 mii lei, pentru imobilele din Chi 51;inau, la 200 mii lei – cele amplasate la Cahul, in suburbiile Chisinaului majorarea va constitui 130 mii lei, iar in centrele raionale aceasta suma va varia intre 40 mii lei si 100 mii lei.

Autoritatile publice locale vor stabili cota concreta a impozitului pe imobil. Noi am propus o cota maxima de 0,25 si una minima de 0,07 % , urmind ca autoritatile sa stabileasca cota finala, in functie de necesitatile bugetului si alti factori. Pentru casele si apartamentele de lux cu o valoare de piata cuprinsa intre 800 mii lei si 2 mln. lei cota impozitului va creste de 3 ori, de peste 2 mln. lei – de 5 ori.

Am propus pastrarea termenelor de achitare a impozitului de proprietate – 15 august si 15 octombrie. Ca si mai inainte, se vor oferi reduceri de 15 la suta pentru achitarea anticipata, adica pina la data de 30 iunie a anului de gestiune.

I.: Cu cit vor creste incasarile bugetare in urma acestor modificari?

P.: Pe linga acestea, mai sint si alte modificari, care urmaresc o mai buna administrare a impozitelor, simplificarea modului de calculare si de achitare a lor. Potrivit unor estimari, aceste modificarile si completarile se vor solda cu o majorare a acumularilor cu 1 mlrd. lei (circa 12%). // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.