“Grigore Vieru şi Adrian Păunescu – aceşti doi mari poeţi ai neamului parcă au fost fraţi gemeni”- acad. Gheorghe Duca

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — "Adrian Păunescu, un admirabil om de omenie, un intelectual rafinat, un spirit enciclopedic, un ctitor de cuvinte “atins de aripa geniului”, un strălucit valorificator al Limbii Române şi al Istoriei Neamului. O mare personalitate a culturii şi spiritualităţii româneşti, care a devenit legendă şi scriitor clasic încă în timpul vieţii, un patriot adevărat, care s-a dăruit până la sacrificiu poporului său, un Prometeu pornit din Basarabia ca să ne deschidă ochii minţii cu "Flacăra" lui fermecată, prin care a semănat în sufletele noastre rătăcite – căldură, lumină, iubire creştină şi unitate naţională", sunt cuvintele acad.Gheorghe Duca la despărțirea de marele om de artă Adrian Păunescu.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca a menționat în discursul său că Grigore Vieru și Adrian Păunescu au fost foarte buni prieteni și au intrat în politică, sacrificându-se pentru binele neamului nostru.

"Grigore Vieru şi Adrian Păunescu – aceşti doi mari poeţi ai neamului parcă au fost fraţi gemeni: ambii vin din Basarabia, actualul stat R. Moldova. Ambii au fost dăruiţi de Dumnezeu cu mare talent şi energie creatoare magnifică. Ambii au fost poeţi misionari pentru a-şi deştepta şi mobiliza poporul în drumul lung spre Libertate. Ambii au fost cu adevărat scriitori ai poporului: citiţi, cunoscuţi şi admiraţi de la vlădică până la opincă. Ambii au făcut istorie prin versurile lor cântate, lansând zeci de şlagăre şi artişti valoroşi, care nu se ştie dacă răzbăteau vreodată pe marea scenă. Ambii au intrat în politică, sacrificându-se pentru binele neamului nostru. Şi pentru tot acest bine naţional, ambii au fost bătuţi din toate părţile, răniţi, hăituiţi, trădaţi şi discreditaţi în mod organizat. Ambii au părăsit această lume din cauza inimii zdrobite, care a cedat şi n-au mai putut fi salvaţi", a subliniat academicianul despre soarta celor doi mari patrioți români, trecuți la viață veșnică.

Amintim despre prietenia celor doi regretați poeți care au luptat împreună pentru libertatea țării.

Adrian Păunescu, în 2009, la despărțirea finală de Grigore Vieru a spus cu lacrimi în ochi că: "Grigore Vieru mi-a fost cel mai scump și cel mai drag prieten".

„Prin excepţionalele sale cărţi de poezie, prin istorica publicaţie Flacăra, prin celebrul Cenaclu Flacăra, Adrian Păunescu ctitorise o altă Românie. Pentru basarabeni el devenise un profesor de limba română, de literatură şi istorie a neamului”, afirmase Grigore Vieru într-un interviu.

Amintim că Adrian Păunescu a pus bazele unui adevărat fenomen cultural al anilor `70. Este vorba despre Cenaclul Flacăra, care a delectat publicul românesc ani de-a rândul cu poezii, melodii populare, muzică clasică, folk și chiar rock. Publicul era fermecat de felul în care Adrian Păunescu îşi recita şi compunea poemele chiar în faţa lor, pe scenă. Artişti consacraţi îi datorează lui Adrian Păunescu debutul în lumea artistică, întrucât pe scena celebrului Cenaclu şi-au început cariera nenumăraţi cântăreţi.

Toți cei ce l-au iubit și l-au apreciat și-au luat rămas bun de marele poet, cu flori şi lumânări, duminică la 7 noiembrie 2010.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.