„Generația COVID” – Consecințele fizice și emoționale ale educației online asupra copiilor

A trecut un an de când educația s-a tot mutat ba în clase, ba online. În tot acest timp, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării s-a lăudat cu rezultate bune, în timp ce actorii principali – profesorii, elevii, dar și părinții – s-au plâns de calitatea rea a studiilor „împărțite” la distanță. 

Instaurarea unei noi stări de urgență la începutul lunii aprilie a complicat și mai mult situația. La fiecare două săptămâni, este stabilită evoluția epidemiologică din localitate și metoda de organizare a orelor.  

Scenarii de predare în baza Codurilor stabilite în localitate:

Cod Verde/Galben (până la 49 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație) – procesul de studii se va desfășura cu prezența fizică a tuturor elevilor în instituțiile de învățământ.

Cod Portocaliu (50-100 cazuri COVID-19 la 100 mii populație) – prezența fizică va fi permisă preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, elevilor din clasele absolvente: a IX-a, a XII-a, a XIII-a (din școlile serale), precum și a elevilor din învățământul profesional tehnic antrenați la stagiile de practică și a studenților din anii terminali din învățământul superior la orele practice. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, procesul educațional va fi organizat la distanță.

 – Cod Roșu (peste 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație) – preșcolarii și elevii din clasele primare vor veni la școală, și doar jumătate din elevii din clasele IX-a și a XII-a, iar ceilalți vor învăța de la distanță.

 

Acest lucru a nemulțumit și mai mult părinții, care susțin că educația online nu este deloc eficientă, copiii nu mai prezintă interes de învățare și se plâng de dureri de cap și vedere mai slabă. „De la 1 martie, cea mai mare parte a elevilor a trecut la lecțiile online. Sunt deja șase săptămâni în care copiii au fost la școală doar 4 zile. Am avut situație similară și anul trecut, dar atunci a fost închis totul, iar acum aproape totul funcționează. Doar școlile au fost închise. Iar autoritățile spun că a crescut numărul copiilor infectați, pentru a-și justifica starea de urgență. Ei manipulează aceste date și le scot din context”, susține Ala Revenco, directoarea executivă a Asociației Obștești „Părinți Solidari”.  

 

Datele oficiale arată că în perioada 1 martie – 11 aprilie, de COVID-19 s-au infectat 3046 de copii de până la 19 ani, din cei 717.445 înregistrați în Moldova, potrivit Biroului Național de Statistică din 2018. Tot în această perioadă, însă, 20.205 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani s-au infectat (din cei 592369, potrivit BNS).

 

Totodată, părinții se arată nedumeriți de ce copiii pot merge oriunde, în afară de școală, unde se păstrează toate măsurile de protecție. „Nu știu de ce autoritățile au decis să prezinte școlile drept focar de infectare, mai ales că în timpul verii, cât elevii nu mergeau la școală, iar copiii la grădiniță, numărul infectaților totuși creștea”, menționează Victoria Rusnac, mamă a patru copii, dintre care trei sunt elevi. 

„Nimeni nu poate să-i oblige”

Angajații sistemului de educație sunt predispuși la infectare, la fel ca medicii sau cei care asigură ordinea publică și securitatea statului, au decis oficialii. De aceea, în luna martie a fost luată hotărârea ca și profesorii să fie incluși în etapa II de vaccinare. Cu toate acestea, mulți învățători s-au arătat reticenți și au refuzat să se vaccineze. 

Svetlana Tecuci, directoarea gimnaziului din satul Slobozia Mare, Cahul, susține că din cei 34 de angajați ai instituției, doar unul a acceptat să se vaccineze. „Nimeni nu poate să-i oblige”, spune administratoarea. Potrivit ei, deja de o lună și jumătate situația epidemiologică din regiune este sub Cod Portocaliu, ceea ce înseamnă că copiii claselor primare și cei din clasa a IX-a vin la școală, iar ceilalți învață online. „Aș zice că studiile la distanță nu sunt deloc eficiente”, susține Svetlana Tecuci. 

Citește aici:

Cum școala s-a mutat pe internet (I). Ce spun profesorii

Despre reticența și nedorința învățătorilor ne povestește și Vladimir Zarev, directorul gimnaziului din Ruseni, Edineț. „Un singur profesor de la noi s-a vaccinat, iar peste o săptămână s-a infectat cu COVID și a ajuns la spital. Asta i-a speriat și mai mult pe ceilalți. Nu mai vor și gata”, spune Zarev. 

24% de învățători vaccinați

Cu toate acestea, autoritățile spun că sunt mulți angajați din sistemul educațional care vor să fie vaccinați, cei mai dispuși fiind în special cei din zonele urbane. 

 

Direcția Educație, Tineret și Sport din mun. Chișinău anunță că din cei peste 11 mii de învățători și educatori din municipiu au acceptat să fie vaccinați doar 4000. 40% dintre ei deja au primit prima doză de vaccin. 

 

Vaccinarea angajaților din învățământ a fost privită de unii drept posibilitatea de a reveni la școală. Potrivit Ninelei Revenco, președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, până acum au fost vaccinați 24% din lucrătorii din sistemul educațional. „Dar asta nu înseamnă că toți copiii vor reveni la școală chiar și dacă profesorii s-ar vaccina. Totul depinde și de imunizarea întregii societăți. Am putea vorbi despre deschiderea tuturor școlilor doar după ce vor fi vaccinați cel puțin 50% din întreaga populație”, menționează specialista.

De asemenea, Ala Tocarciuc, expertă în managementul farmaceutic și sistemelor medicale, menționează că „vaccinând profesorii noi protejăm profesorii, dar nu protejăm copiii. Eu nu văd vaccinarea profesorilor ca o soluție de revenire a copiilor în clase. Pentru ca ei să revină la școală, noi trebuie să coborâm numărul de îmbolnăviri sub 100 la 100 de mii de persoane. Acum avem peste 300 de cazuri la 100 de mii. Suntem de 3 ori peste limită”, explică Tocarciuc.  

„Generația COVID”

Specialiștii susțin că pandemia îi afectează mult pe cei mici nu doar fizic, dar și psihologic. „Copiii au nevoie de copii ca să se dezvolte. În perioada școlarității și preșcolarității se dezvoltă inteligența emoțională, care îi ajută ulterior”, susține psihoterapeuta Cezara Dilevschi. Ea subliniază că în timpul pandemiei se înregistrează tot mai multe cazuri de tulburări psiho-emoționale și probleme de sănătate fizică în rândul copiilor. „Copiii învață printre copii cum să-și gestioneze emoțiile, cum să coopereze, cum să-și gestioneze conflictele. Atunci când îi lipsim de aceste lucruri apar consecințe și riscăm să avem o «generație COVID». Impactul deja se poate vedea. Sunt înregistrate tot mai multe cazuri cu stări de tristețe, lipsă de motivație, probleme de somn, irascibilitate la copii mici. La adolescenți, lipsa activității și a socializării îi duce într-o zonă de episod depresiv”, atenționează Cezara Dilevschi. Mai mult, experta spune că tot mai mulți elevi acuză dureri de cap, probleme de vedere, oboseală. Iar un sondaj făcut în rândul părinților a arătat că 59% din respondenți au observat că copilul a pierdut motivația de a învăța.

Citește aici și: 

O lună de școală în pandemie. „Analfabetismul bate la ușă”

„Educația la distanță este un proces eșuat care va fi în detrimentul întregii societăți și a sănătății copiii. Miopia progresează, unde vrem să ajungem? Mai ales că virusul nu-i afectează așa de mult pe cei mici, iar miopia și alte boli sunt pentru toată viața. Ce rău alegem?”, se întreabă directoarea A.O. „Părinți Solidari”.  

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, practic doar o cincime din instituțiile de învățământ activează cu prezența fizică a tuturor elevilor. Astfel, în prezent avem următoarele cifre:

  • 494 (39,84%) de instituții de învățământ general activează doar online;
  • 327 (26,37%) – activează cu program cu participare fizică a elevilor claselor primare, precum și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente;
  • 148 (11,94%) – desfășoară procesul educațional cu prezența fizică a elevilor din învățământul primar și elevilor din clasele absolvente;
  • 271 (21,85%) instituții activează cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățământ, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19.

Conform ultimelor cifre prezentate de Ministerul Sănătății, până în acest moment peste 12 mii de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.