Connect with us

Divertisment

Gabriela Firea vrea să ofere Chișinăului expertiza Bucureștiului privind parcările și semafoarele inteligente

Publicat

pe

Relațiile și proiectele concrete de cooperare dintre primăriile capitalelor Moldovei și României au fost discutate de către șefii administrațiilor celor două orașe. Gabriela Firea, primarul general de București, a venit astăzi în vizită oficială, la Chișinău, la invitația omologului său, Silvia Radu.

Cei doi primari au discutat despre eficientizarea cheltuielilor municipalității, consolidarea patrimoniului arhitectural. Primarul general de București a mai spus că este dispusă împărtășească din experiența capitalei românești în ceea ce privește proiecte de modernizare și digitalizare a serviciilor publice, cum ar fi parcările și semaforizarea inteligentă. Totodată, o atenție deosebită a fost oferită reabilitării patrimoniului arhitectural.

„Ne dorim o cooperare în ceea ce privește regenerarea urbană, pentru că atât Bucureștiul, cât și Chișinăul au nevoie de o dezvoltare și în această direcție și așa cum Praga, Viena, Madrid, Londra au știut să-și consolideze patrimoniul cultural. Noi am demarat deja câteva proiecte de anvergură în capitala României și doamna primar general Silvia Radu este extrem de interesată de consolidarea clădirilor de patrimoniu, de consolidarea centrului vechi și dorește să afle mai multe din experiența pe care o avem noi la București. Echipele tehnice se vor întâlni în perioada următoare”, a mai declarat primarul de București.

La rândul său, Silvia Radu, s-a referit la proiectele prevăzute de acordul de cooperare semnat la București și planurile pentru dezvoltarea capitalei cu ajutorul României.

„Este un protocol care conține mai multe acțiuni concrete. Acțiuni ce țin nu doar de domeniul culturii, țin de domenii atât de importante pentru Chișinău, cum este educația și sănătatea. De aceea eu cred că această vizită la Chișinău este un pas pe care îl facem înainte în dezvoltarea frumoaselor relații pe care le avem cu Bucureștiul și începem numărătoarea inversă când aceste proiecte urmează a fi implementate”, a declarat primarul general interimar al Chișinăului, Silvia Radu.

Printre proiectele de colaborare ce urmează să fie realizate în comun se numără renovarea cu sprijinul unei secții din Spitalul nr. 1 din Chișinău. De asemenea, medicii din capitală vor merge la stagii organizate în spitalele din București.

În acest an, ambele orașe vor prezenta, la Chișinău și București spectacole ale teatrelor din ambele capitale. De asemenea, Biblioteca Mitropolitană București va dona Bibliotecii municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu” 20 de mii de cărți.

Partenerii din România vor contribui financiar și la reparația Liceului „Mihai Eminescu”. Iar Primăria municipiului Chișinău va oferi 500 de locuri în tabere de vară pentru elevii premianţi ai concursurilor din București.

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

România oferă un cadou Moldovei. Despre ce este vorba

Publicat

pe

De către

România ne-a dăruit un brad imens pentru sărbătorile de iarnă. Bradul vine tocmai din inima munților Carpați. Pomul de Crăciun va ajunge mâine, 8 decembrie, la Chișinău și va fi amplasat în piața de pe str. 31 August 1989, scrie locals.

În acest moment, pomul se află la vama Leușeni. Deschiderea oficială a Târgului de Crăciun de pe 31 August 1989, perimetrul între străzile Pușkin și Mitropolit Bănulescu Bodoni, va avea loc pe 15 decembrie.

Citește mai departe

Divertisment

A apărut teaserul ultimului sezon al serialului „Urzeala Tronurilor”

Publicat

pe

De către

Canalul HBO a publicat teaser-ul celui de-al optulea și ultimul sezon al serialului „Urzeala Tronurilor”. În spot se arată cum gheața și focul se mișcă unul spre altul pe harta Vesterosului (unul dintre continentele cunoscute ale lumii serialului) și se încleaștă într-o bătălie în centru. 

Harta pe care se desfășoară simbolic bătălia se află în castelul „Piatra Dragonului”.

Ultimul sezon al „Urzelii Tronurilor” va fi lansat în aprilie 2019.

„Urzeala Tronurilor” (Game of Thrones) este un serial american în stil fantasy, bazat pe ciclul de romane „Lumea de gheață și foc”, scrise de George R.R. Martin.

Citește mai departe

Divertisment

Fabrică clandestină de producere a țigărilor, deconspirată în Polonia. Cinci moldoveni și nouă ucraineni, arestați// VIDEO

Publicat

pe

De către

O grupare, formată din cetățeni moldoveni, ucraineni și polonezi, specializată în contrafacerea și comercializarea țigaretelor, a fost destructurată în urma cooperării autorităților din Moldova, Ucraina și Polonia. 14 persoane, dintre care cinci moldoveni și nouă ucraineni, au fost arestate pe un termen de 90 de zile.

Gruparea a fost anihilată de către ofițerii și procurorii moldoveni în comun cu angajații Serviciului Grăniceri din Ucraina și Polonia, cu suportul Europol.

Astfel, în localitatea Gierlachowo, Polonia, a fost deconspirată o fabrică clandestină de producere a țigărilor.

În urma perchezițiilor, forțele de ordine din Polonia, cu participarea reprezentanților din Moldova, au depistat și ridicat circa 13 tone de tutun, 13 milioane de țigarete, în valoare de peste 2 milioane de euro.

De asemenea, au fost depistate materiale utilizate la împachetarea acestora (carton, peliculă etc), înscrisuri de ciornă unde era indicată perioada de producere și numărul de țigarete produse, precum și utilaj tehnic.

În plus, pe teritoriul respectiv au mai fost depistate două camioane în care se aflau țigarete pregătite pentru a fi transportate către beneficiari.

S-a stabilit că în activitatea infracțională sunt implicați cetățeni moldoveni, ucraineni și polonezi.

În acest sens, cetățenii Republicii Moldova aveau rolul de a racola persoane pentru munca clandestină, facilitau perfectarea actelor necesare, cu ulterioara transportare a persoanelor în Polonia.

Aici, persoanele racolate erau întâlnite de către făptuitori polonezi, care le deposedau de  telefoanele mobile, pentru a nu fi cunoscut traseul și  poziționarea fabricii clandestine.

Muncitorii activau în două schimburi a câte 12 ore. Astfel, pe parcursul a 24 de ore se produceau în jur de 2 milioane de țigarete, marca „Super kings”, „Lambert & buther”, „Marlboro”, „Prince”, „Rothmans” și „Excellence”.

Pentru infracțiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sport13 ore în urmă

Aur pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial de SAMBO printre cadeți! Cine este tânăra sambistă

Oxana Diacenco, elevă la Liceul Sportiv Municipal, a devenit campioană, la categoria 70+. Ea a învins-o în finală pe belorusa Valeria...

Politică14 ore în urmă

Ion Terguță: „PLDM a acceptat oferta ACUM. Urmează o perioadă de foc.”

În pofida declarațiilor lui Andrei Năstase, de acum câteva zile, potrivit cărora blocul ACUM „nu negociază nimic cu reprezentanții PLDM și...

Justiție14 ore în urmă

Ecstasy, cocaină, amfetamină și MDMA, într-un club din Chișinău. Patru persoane au fost reținute

Pastile Ecstasy, pliculețe cu praf alb asemănător cu amfetamina sau cocaină, MDMA. Asta au depistat forțele de ordine, în cadrul...

Sănătate17 ore în urmă

Veșnica dezbatere: Vaccinare sau anti-vaccinare?

În secolul XXI, o asemenea întrebare pare să nu își găsească locul. Progresul medicinei, vaccinarea și antibioticele au redus substanțial...

Economie18 ore în urmă

„Vestele galbene” în Franța // Câți bani au pierdut magazinele de la începutul protestelor

Este deja al patrulea weekend consecutiv de proteste ale vestelor galbene. Statistica protestului de ieri: 125 de mii de francezi...

Cultură19 ore în urmă

Un librar basarabean adună perle de-ale cumpărătorilor. Ce se întâmplă într-o librărie din Brașov

Mihail Vakulovski, autor, blogger, dramaturg, eseist, poet, om de cultură, romancier, scriitor și traducător român, lucrează și într-o librărie din Brașov....

Cultură19 ore în urmă

FOTO // Un an de la legalizarea căsătoriilor de același sex în Australia

Parlamentul australian a votat în favoarea legalizării căsătoriilor de același sex pe 7 decembrie 2017. The Guardian a discutat cu...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com