Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat, pe 26 mai, drept constitutionale normele legislative care interzic persoanelor cu functii de demnitate publica sa detina dubla cetatenie. Decizia este definitiva, nu poate fi supusa nici unei cai de atac si a intrat in vigoare la data adoptarii.
Normele respective au fost contestate la Curtea Constitutionala de catre deputatul Vladimir Filat, care a opinat in instanta ca ele contravin Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Dupa sonorizarea deciziei, presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere, a mentionat ca orice stat suveran si independent este in drept sa aprecieze si sa stabileasca anumite conditii fata de cetatenii sai, indiferent de statutul lor, fie de deputat, judecator sau de cetatean simplu. Pulbere a precizat ca, la adoptarea deciziei, s-a tinut cont inclusiv de hotarirea CEDO la acelasi subiect, care in prezent este examinata in Marea Camera a Curtii, o decizie finala urmind sa fie pronuntata in toamna anului curent.
"In decurs de maximum zece zile, Curtea Constitutionala va publica in "Monitorul Oficial" decizia integrala aprobata azi, in care vor fi expuse argumente serioase de care s-au condus judecatorii. Prin acest text, noi ne-am straduit sa dam de inteles CEDO si altor institutii europene ca Republica Moldova respecta toate documentele internationale la care a aderat tara noastra", a accentuat presedintele Curtii Constitutionale.