Fukushima: Noi scurgeri de apă contaminată radioactiv

De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Operatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat, azi, despre noi scurgeri abundente de apă contaminată radioactiv la reactorul I şi revărsarea acesteia în ocean.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) luptă, deja de două luni, pentru a coborâ temperatura reactorului I al centralei Fukushima Daiichi, un obiectiv pe care administratorii speră să-l atingă până în ianuarie.

Oprirea bruscă a sistemului de răcire, provocată de un val seismic de 14 metri, a implicat topirea parţială a miezului reactorului nuclear. De două luni, tehnicienii pompează în cuvă, aproximativ şapte mii tone de apă pe oră şi intenţionează, de asemenea, să inunde incinta care îl înconjoară, pentru a accelera răcirea.

TEPCO a anunţat că noi măsurări, efectuate săptămâna aceasta cu ajutorul aparatelor instalate în interiorul clădirii reactorului 1, au arătat că apa pompată în cuvă, sub presiune, s-a scurs rapid.

Totodată, temperatura reactoarelor pare să indice că barele de combustibil au căzut la fund şi sunt acoperite de apă, a mai menţionat TEPCO.

"Temperatura peretelui cuvei era de 100-120 de grade, considerat un nivel care permite o răcire a combustibilului în condiţii relativ stabile", a declarat un reprezentant al companiei.

Operaţiunile, efectuate de mai multe săptămâni, cu ajutorul unor cisterne, pompe de beton şi alte sisteme de stropire, au provocat inundaţii importante cu apă contaminată.

TEPCO face eforturi pentru a împiedica această poluare a Oceanului Pacific, din apropiere, dar a anunţat că o nouă scurgere a fost descoperită într-o fosă legată de reactorul 3.

Eşantioanele de apă din ocean prelevate din apropierea centralei conţineau cesiu-134 la un nivel de 18.000 de ori mai mare decât cel normal, a anunţat operatorul, adăugând că scurgerea a putut fi blocată prin injectarea betonului în fosă.

Menţionăm că datele privind scurgerile de apă contaminată intervin după injectările de azot în reactor, pentru a reduce riscurile producerii unei explozii de hidrogen.

Ministrul industriei, Banri Kaieda, a ordonat TEPCO să dea publicităţii datele privind reactoarele, precum presiunea şi temperatura, obţinute imediat după seismul din 11 martie.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.