Fructele mai scumpe decit aurul

Primavara este anotimpul care „seaca” buzunarele tuturor consumatorilor. Preturile sunt exagerate chiar si la cele mai banale produse alimentare, intiietatea revenindu-le, totusi, fructelor si legumelor. Astfel, la inceputul lunii aprilie, in Chisinau, un kilogram de mere „europene”, cu coaja fina si cu frunza pastrata intacta, in pofida faptului ca au fost culese din pom anul trecut, a ajuns la 40 – 60 de lei pentru un kilogram.

Pensionarii si angajatii institutiilor de stat au ajuns in aceasta primavara sa se uite la un ciorchine de struguri asemenea vulpii din binecunoscuta fabula. inainte de a-si implini poftele, unui biet bugetar sau pensionar ii este recomandat, mai intii de toate, sa-si puna la cintar posibilitatile financiare sau sa mai rareasca „vizitele” la raioanele de fructe si legume din marketuri sau piete. in caz contrar, pentru un ciorchine care ii face cu ochiul si celui mai nepofticios cumparator, cu fiecare dintre boabe ambalate cu grija in hirtie alba, va fi nevoit sa dea aproape jumatate din pensie sau salariu. Astazi, in pietele din Chisinau kilogramul de struguri grecesti sau turcesti, cu boabe carnoase si fara simburi, este de 80 – 130 de lei pentru un kilogram. Binecunoscutele marketuri de la noi propun un pret chiar mai „usturator” pentru respectivul produs, de 140 – 150 de lei pentru kilogram, suma care concureaza cu cel al unui gram de aur pe piata de la noi. Nimic nu da insa de banuit ca toate aceste produse sunt din roada anului trecut. O enigma pentru producatorii autohtoni ramine pastrarea fructelor, care, stim, sunt usor alterabile. Astfel, in acest caz „secretul pastrarii” acestora, se pare, trage mai mult la cintar decit produsul propriu zis.

Aprilie – cea mai scumpa luna din an

Cu doar 2 – 3 luni inainte de aparitia primelor fructe din acest an, pretul la cele de anul trecut, desi fara nici o rezerva de vitamine, bat toate „recordurile” inregistrate pe parcursul anului. Daca in perioada recoltei de toamna, pretul pentru un kilogram de struguri de masa „autohtoni” este de 5 – 7 lei, de Craciun ei ajung sa se vinda cu 30 – 40 de lei, ca la Paste pretul sa „sara” pina la 60 – 70 de lei. in Republica Moldova, insa, pot fi numarati pe degetele de la o mina producatorii care dispun de tehnologiile performante, dar si extrem de costisitoare, de pastrare a produselor exact in starea in care au fost culese.

Unicele fructe a caror pret ramine constant anul imprejur sunt citricele. Cu exceptia sarbatorilor, cind vinzatorii „umfla” si pretul acestora. in aprilie, portocalele, mandarinele, greipfruit-urile, bananele si a alte fructe exotice sunt mai scumpe cu 3 – 5 lei in comparatie cu celelalte luni ale anului.

Conform statisticilor, cele mai ridicate preturi la legume si fructe sunt atestate in lunile martie si aprilie. incepind cu Ciresarul, preturile incep a se „dezgheta”, iar spre mijlocul lunii acestea revin, incetul cu incetul, in albia fireasca ca in scurt timp s-o din nou razna.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.