Fotografia săptămânii: Râul pe care putem să-l pierdem

PE SCURT

La 26 mai, a fost marcată Ziua fluviului Nistru. Acesta alimentează cu apă mai mult de un sfert din populația Republicii Moldova. Totuși, din cauza hidrocentralelor pe râu și consecințelor generate de ele, există riscul de a rămâne peste câteva zeci de ani fără apă. Mai mult, autoritățile de la Chișinău insistă și așteaptă ca guvernul ucrainean să renunțe la cele 6 hidrocentrale pe care intenționează să le construiască.

PE LUNG

În cazul în care autoritățile ucrainene își vor pune în practică planul, iar cele mai rele previziuni ale ecologiștilor se vor adeveri, cu ce vom rămâne?

„Râul Nistru este coloana vertebrală a sistemului hidrografic din țară. Noi trebuie să îl păstrăm, să fie curat, să se folosească toată lumea, și pe malul drept, și pe malul stâng. O problemă și o îngrijorare mare prezintă intenția de a fi construite șase hidrocentrale pe partea de sus a fluviului Nistru. Societatea civilă din Moldova, dar și din Ucraina, este contra construcției acestor hidrocentrale, pentru că în caz că se construiesc, Nistrul va fi mort”, a declarat Valentina Jamba, președinta AO „Eco-Sor”.

Toată lumea este cu ochii pe studiul de fezabilitate pe care l-au început experții în anul 2018 despre efectele hidrocentralelor pe Nistru. Cei care au bătut alarma sunt convinși că niște experți buni vor arăta dauna uriașă pe care o vor aduce ele. Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, a declarat că barajele respective ar putea înmormânta Nistru ca fluviu. Mai multe detalii despre starea râului Nistru și dacă o alternativă de alimentare cu apă ar putea fi râul Prut, aflați în acest reportaj.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.