FOTO//VIDEO: Jurnaliștii au fost ignorați de politicieni chiar și de Ziua libertății presei

De Ziua mondială a libertății presei, care se celebrează deja al 25-lea an, jurnaliștii din R. Moldova au participat la un Marș al Solidarității. Aceștia au protestat în fața Parlamentului, Guvernului, reședinței de stat, Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Participanții la Marș au cerut autorităților să se abțină de la influențarea politicilor editoriale sau de la subordonarea instituțiilor de presă, în special a postului public de televiziune, iar politicienii proprietari de media să nu trateze instituțiile de presă ca pe niște filiale de partid.

Alte solicitări ale participanților la Marș sunt asigurarea securității jurnaliștilor, ajustarea legii privind accesul la informație la cerințele erei digitale și la practicile de guvernare electronică. Acestea și alte solicitări au fost enumerate în Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2017- 3 mai 2018) pe care îl găsiți AICI.

Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată în 1993 de către Adunarea Generală a ONU. La baza acestei decizii a stat importanța  libertății de exprimare, consfințită în Declarația Universală a Drepturilor Omului.

„Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

Marșul Solidarității Presei a durat circa două ore și a adunat în jur de 100 de persoane. Chiar dacă participanții la acțiune au scandat în fața mai multor instituții de stat, niciun reprezentat al acestora nu s-a arătat interesat și deschis spre discuții cu presa.