FOTO / De ce au protestat veteranii la Guvern și ce mesaj are Tiraspolul

PE SCURT

Astăzi, 2 martie, se fac 28 de ani de la începutul conflictului militar de pe Nistru. Dacă la Chișinău veteranii de război au protestat împotriva Guvernului, cerându-le demisia și un pachet social, la Tiraspol s-a vorbit despre „agresiunea Moldovei asupra Transnistriei”.

Igor Dodon a declarat că după ce va fi rezolvată problema cu depozitele de armament, soldații „ce păzesc depozitele, trebuie să se retragă”. 

PE LUNG

De dimineață, Igor Dodon a fost în fața complexului memorial Eternitate, acolo unde a depus flori în memoria eroilor căzuți în luptele de pe Nistru. Acesta a fost întâmpinat de proteste de mai mulți membri ai Blocului Unirea.

Igor Dodon a declarat, fiind întrebat dacă trupele rusești vor ieși din Transnistria, că soldații vor pleca imediat cum vor rezolva problema cu depozitele de armament. „Sunt peste o mie de soldați ai Federației Ruse care păzesc aceste depozite cu armament. Nu este vorba de bază militară. Anul trecut, rușii, prin domnul Șoigu, au venit cu inițiativa de a începe reutilarea acestor obuze. Imediat ce va fi soluționat aceste proces, soldații trebuie să se retragă. Vedem ce facem cu pacificatorii, după găsirea soluției”, a declarat Dodon.

În februarie 2017, Igor Dodon, împreună cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, au depus flori la monumentul cazacilor de la Bender, care în 1992 au tras în polițiștii moldoveni. Peste o lună, acesta a depus, ce-i drept, fără Krosnoselski, flori la Chișinău pentru polițiștii moldoveni uciși de cazaci.

Protestul veteranilor

Veteranii de război au ieșit astăzi să protesteze împotriva autorităților și împotriva lui Igor Dodon, cerându-le demisia. Aceștia au blocat bulevardul Ștefan cel Mare. Aceștia au cerut crearea unei subdiviziuni pe lângă Guvernul Republicii Moldova care să le soluționeze problemele veteranilor de război. Aceștia au cerut și demiterea ministreului de Externe, Aureliu Ciocoi, după ce a declarat că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

„Ceea ce ne spune nouă Aurel Ciocoi, întoarce lucrurile cu picioarele în sus. Niciodată nu am avut o declarație a unui șef al diplomației noastre că Armata a 14-a, în cazul dat, a avut un rol de pacificator și că datorită Federației Ruse au fost oprite vărsările de sânge. Asta este exact ceea ce spunea Serghei Lavrov (ministrul rus de externe, n.r.) în septembrie anul trecut, dar nu numai el. Aceasta a fost o politică pe care Federația Rusă permanent, constant a încercat să o inoculeze”, a declarat expertul politic Ion Tăbârâță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio România Chișinău.

Veteranii de război au mai cerut indemnizații de 500 de lei așa cum prevede legea cu privire la statutul de veteran.

În timpul protestului, după ce au blocat centrul Capitalei, unul dintre cei prezenți a spart o ușă a Guvernului cu un buzdugan. Poliția s-a autosesizat și a pornit un proces penal.

https://www.facebook.com/realitatea.md/videos/186218959348826/

„A strica ușile Guvernului, ale unei clădiri a statului nu e dovadă de patriotism, din contra – e dovada că detești edificiile țării și ale statalității. Aceste edificii nu aparțin premierului sau vreunui demnitar, ci poporului Republicii Moldova. Regretăm că unii oameni s-au lăsat conduși din umbră de forțe care doresc destabilizarea Republcii Moldova, prin ură, agresiune și dezbinare socială”, a scris premierul Chicu pe Facebook despre distrugerea ușii Guvernului.

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a ieșit în fața protestatarulor, menționând că Ciocoi (cel care declarase că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”) nu trebuie să-și dea demisia. „Noi nu trebuie să schimbăm guvernarea din cauza că o pătură a societății nu este de acord cu ceva”, a menționat Gaiciuc.

Mai mult, acesta a declarat că multe propuneri ale veteranilor au fost rezolvate, făcând referire la promisiunile făcute astăzi de premierul Chicu, precum că veteranii care nu au loc de muncă vor beneficia de asistență medicală gratuită, despre alocațiile pentru Centrul Republican Protezare Ortopedie Reabilitare. Ministrul a vorbit și despre legitimațiile veteranilor de război. Acesta spune că mulți se folosesc de aceste legitimații, primesc bani și înlesniri, fără să fi fost pe câmpul de luptă.

Între timp, la protest s-a alăturat blocul UNIREA (format din cinci partide unioniste: Partidul Politic „Democraţia Acasă”, Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” și USB).

Potrivit Ziarului de Gardă, grupul coordonator al mișcării protestatare de astăzi este format din omul de afaceri Valentin Eșanu, ex-parlamentarul Andrei Baștovoi, deputatul primului Parlament Alexandru Arseni și Marin Mazur.

Aceștia cer „demisia actualului guvern, dizolvarea Parlamentului organizarea alegerilor anticipate, demisia CCAudiovizualului, consolidarea unei societăți civile reale, nu de buzunar, care ar fi capabil să efectueze un control eficient asupra organelor de drept”.

Mișcarea ar planifica încă un protest pe 15 martie.

Foto: Oana Rusu

Site-uri precum 24h.md; evenimentul.md; telegraph.md, breakingnews.md, democracy.md și alte site-uri cunoscute pentru difuzarea informațiilor comode fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, astăzi distribuie aproximativ aceeași informație, precum că grupul Pro-Moldova ar fi organizat protestul de astăzi (citește despre grupul Pro-Moldova: Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați)

Și Igor Dodon a declarat că „în spatele manifestării veteranilor ar sta unele grupuri politice, iar dovada ar fi că în mulțime ar fi fost observate fețe folosite în trecut de PD-ul lui Plahotniuc”.

Cercetătorul politic Dionis Cenușă spune că aceste protest ar putea fi valofiricate de către socialiști, pentru „a pune în mișcare scenariul de revizuire a componenței Guvernului și oficializarea unei coaliții cu PDM (cei rămași în fracțiune, dar și ceilalți 7 separați). Puțini sau chiar nimeni nu vor alegeri anticipate”. Potrivit expertului, riscurile sunt prea mari, în primul rând pentru democrați.

https://www.facebook.com/dionis.cenusa/posts/10157032075353133

„Agresiunea majoră a Moldovei asupra Transnistriei”

În timp ce Chișinăul fierbe în proteste și declarații, la Tiraspol se vorbește despre „agresiunea majoră a Moldovei asupra Transnistriei”.

„Noi, cazacii Rusiei, am venit în ajutorul Transnistriei în februarie 1991. În primul rând, am stat de pază pe podul Tiraspol-Bender. Și când au început evenimentele din Dubăsari, sute de cazaci din Rostov, Novocherkassk și alte orașe ale Rusiei au venit aici pentru a ajuta la protejarea intereselor civililor”, a declarat unchiul unuia dintre cazacii decedați, scrie agenția transnistreană de știri Novosti Pridnestrovia.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

La 2 septembrie 1990, Transnistria şi-a declarat independența și separarea de Moldova. Apoi în decembrie 1991, Armata a 14-a a ocupat Grigoriopol, Dubăsari, Slobozia, Tiraspol şi Rîbniţa.

Pe 2 martie 1992 a început Războiul de pe Nistru cu un detașament de cazaci ruși care au atacat secția de poliție din Dubăsari, luând ostatici peste 30 de polițiști.

În aceeași zi, era planificată adoptarea rezoluției prin care Republica Moldova era admisă în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Prin acea rezoluție, ONU a recunoscut independenţa Republicii Moldova, scrie DW.com 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.