Connect with us
"
"

Social

Flashmob inedit: Cruci şi pământ în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău

Publicat

pe

Un flashmob de comemorare a eroilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă în conflictul armat de pe Nistru a fost organizat astăzi de mai mulţi tineri în faţa Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău. Acţiunea a fost organizată cu prilejul împlinirii a 24 de ani din ziua începerii conflictului armat, de Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) î

Astfel, zeci de persoane au afişat bannere cu mesajul: “Armata rusă afară”, “Eroii nu mor niciodată”, “Onoare, Demnitate şi Patrie”. Participanţii au ţinut un minut de reculegere, după care au scandat:”Armata rusă afară”, “Cinste lor, eroilor”, “Putin Vova – ia-ţi armata din Moldova”.

Totodată, membrii ODIP au impovizat o secvenţă din războiul din Transnistria, prezentând astfel momentele de teroare prin care au trecut cetăţenii Republicii Moldova, pentru a-şi apăra patria.

În mod simbolic, aceştia au adus pământ în fața Ambasadei, transmițând mesajul : „Vreți pământ ? Luați pământ, dar plecați de pe teritoriul nostru”.

„Noi nu suntem împotriva Federaţiei Ruse, ci împotriva politicii expansioniste şi agresive pe care o promovează. Noi nu ne-am dorit niciodată moartea lor, nu am venit niciodată să-i ocupăm. Ei sunt cei care au atentat la securitatea noastră, a cetăţenilor Republicii Moldova, ei au dorit mereu să ne dezbine.”, a precizat Vlad Bilețchi, președintele AO „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) în cadrul evenimentului.

La eveniment s-au alăturat membrii Asociaţiei AVR Tighina, membrii Centrului pentru informare şi promovare a securităţii şi artei militare şi Noua Dreaptă.

Asociația „Onoare, Demnitate și Patrie” este o organizație apolitică, non-profit, care are scopul de a educa o generație de tineri activi, prin promovarea valorilor naționale și a culturii românești.

flashmob ambasada rusiei

flashmob ambasada rusiei

flashmob ambasada rusiei

flashmobmambasada rusiei

flashmob3

flashmob2

Flashmob1 ambasada rusiei

Flashmob1

flashmmob ambasada rusiei

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Publicitate

La Chișinău, ca pe malul mării

Publicat

pe

De către

Pandemia a închis frontierele, ți-a anulat călătoriile și te-a impus să uiți pașaportul în dulap pe un termen nedeterminat. Nu-ți rămâne decât să visezi la plajă, la vacanțe și la toate bunătățile lumii. Închizi ochii și te vezi pe străduțele înguste ale Barcelonei, simți mirosul mării, cotești la stânga, apoi mai treci pe lângă niște statui vii și, în sfârșit, ajungi în renumita piață La Boqueria, această mecca gastronomică. Ochii îți fug în toate părțile, iar mirosurile te copleșesc. Piața Boqueria este locul unde poți să guști direct toate fructele de mare și peștele proaspăt pe care ți-l gătesc bucătarii zâmbitori. 

Deschide ochii. Poți să ajungi în Italia, Spania sau Norvegia și să te răsfeți cu cel mai proaspăt pește, creveți și alte fructe de mare. Și nu trebuie să urci în avion pentru asta. Noul magazin Ocean Fish a amenajat în inima capitalei (str. Miorița 1) un loc spațios, luminos și frumos, unde găsești cele mai bune și proaspete produse de mare și ocean. 

În cel de-al 5-lea magazin Ocean Fish am ajuns dis-de-dimineață, când în spatele geamurilor acoperite cu imagini frumoase din Norvegia, angajații Ocean Fish roiau prin magazin – peste câteva ore urma să aibă loc deschiderea oficială. Două angajate termină să lustruiască încă o dată vitrinele și ușile frigiderelor pline cu tot felul de produse la care te-ai gândit, ai căutat, dar nu ai găsit, sau chiar și cele despre care nici măcar nu ai auzit. Un bărbat urmărește cum pâinea și plăcintele cu brânză și spanac prind crustă în cuptor și împrăștie prin magazin mirosul cald de casă și grija părintească. Pe fundal se aud șoapte și pași grăbiți, în timp ce un tânăr aranjează concetrat peștele proaspăt pe un pat de gheață mărunțită. Mișcările calculate, privirea țintită în timpul acestui ritual parcă te hipnotizează și e un lucru la care poți să te uiți ore în șir. 

Aici, simți că produsele de mare au o importanță aparte, pe care o vei putea descoperi doar când intri în această lume a produselor proaspete, refrigerate din care poți găti tot ce-ți poftește inima. Orezul pentru sushi este pus la fiert. Legumele proaspete sunt tăiate julienne, iar somonul este tăiat în panglici perfecte ca să ți se topească în gură. Au mai rămas doar câteva clipe până ușile noului magazin vor fi deschise pentru toți locuitorii și vizitatorii capitalei. În aer plutește un nor de încordare și suspans. Toți s-au echipat cu mănuși și măști, iar liniștea se așterne. Urmează un sunet de claxon lung și anunțul ușor emoționat al managerului: ușile se deschid. „Suntem gata!”

Magazinul care te aduce mai aproape de mare

Poți să ajungi în Italia, Spania sau Norvegia și să te răsfeți cu cel mai proaspăt pește, creveți și alte fructe de mare. Și nu trebuie să urci în avion pentru asta. Noul magazin Ocean Fish a amenajat în inima capitalei (str. Miorița 1) un loc spațios, luminos și frumos, unde găsești cele mai bune și proaspete produse de mare și ocean.

Geplaatst door Moldova.org op Zaterdag 6 juni 2020

Ocean Fish este locul care te poate plimba prin Italia fierbinte, cu fructe de mare ușor sărate, completate cu legume coapte, scăldate în ulei de măsline extravirgin. Tot aici poți gusta și bucate spaniole. Crevetele în cuib de cartof îți amintește de mare și orele lungi în care te-ai copt pe plajele nisipoase. Piciorușele de broscuțe, crocante și potrivit condimentate îți organizează și un rendez-vous imaginar prin Franța. 

„Propunem peste 200 de feluri de pește și fructe de mare refrigerate, adică prinse, răcite cu gheață, pentru a-și menține prospețimea și temperatura și pentru a fi gătite și consumate timp de 14 zile”, povestește Alexandru Mâță, director executiv al companiei Ocean Fish.  

O bucată roz-oranj de somon mi-a atras privirea și m-a dus cu gândul flămând spre un somon în foietaj cu spanac sote cu smântână și un sos bun, bun de muștar. Îmi mai plimb privirea printre rândurile cu produse și mi se face poftă și de o doradă fină cu sos aioli, după care, mă cucerește un morman de creveți care se răcoresc pe un pat de gheață. Lucrul care face Ocean Fish special, motiv pentru care am ajuns aici, pe lângă sortimentul bogat de pește și sushi delicioase, este că poți alege orice produs proaspăt și bucătarul îl va găti în fața ta, în doar șapte minute. Ți-e poftă de creveți? Un bucătar cu mișcări calculate ia talgerul cu creveți proaspeți, toarnă puțin ulei pe tigaia încinsă și începe magia. Când uleiul începe să sfârâie, toarnă creveții fragezi, îi întoarce pe toate părțile, cu grijă, timp de trei minute. Apoi creveții rumeniți fac o baie de sos picant într-un bol și ajung la tine. Îi poți lua acasă și savura alături de cei dragi. Sau poți să te bucuri de ei în compania unui pahar de vin bun. E ok dacă nu vrei să-i împarți cu nimeni, că e doar clipa ta de răsfăț gastronomic la care ai visat de mai mult timp.

Citește mai departe

Opinii

Cum să-ți amintești de cei dragi de Blajini, fără a merge la cimitir

Publicat

pe

PE SCURT

Weekendul ce urmează în Republica Moldova va fi sărbătorit Paștele Blajinilor, după ce a fost „mutat” de către autorități. Tradițional, familiile se adună la mormintele celor dragi și îi pomenesc prin a oferi pomeni, a închina un pahar de vin și a gusta din bucatele pe care le-a adus fiecare.

Totuși, anul acesta pandemia ne-a dat peste cap toate planurile și obiceiurile noastre, iar Paștile Blajinilor nu este o excepție. Cu gândul la sănătatea ta, a cititorului nostru, vrem să îți sugerăm altfel de metode de a comemora pe cei trecuți în neființă, astfel încât să te simți împăcat/ă și să nu pui sănătatea ta și a celor din jur în pericol.

PE LUNG

Sunt o multitudine de căi prin care putem să ne amintim de cei dragi nouă, care nu mai sunt alături de noi. Ne place să mergem la cimitir cu coșul plin de bucate tradiționale, dar ce ar fi să gătim bucatele preferate ale persoanei dragi care nu mai este alături de noi și să le împărțim cu cei cu care stăm izolați acasă? Sau chiar să oferim aceste bucate de pomană unui vecin, unei persoane nevoiașe sau unei persoane fără adăpost, păstrând distanța fizică în același timp?

O altă modalitate este să scriem o scrisoare către cel sau cea care a plecat dintre noi, exprimându-ne tristețea și dorul. Dincolo de efectul psihologic pe care îl are acest exercițiu asupra noastră, este și o metodă de a ne aminti cele mai frumoase momente pe care le-am trăit alături de acea persoană.

Arta ne vine în ajutor oricând. Un desen, o poezie, un colaj sau o broderie – le putem dedica persoanei decedate, iar avantajul e că mai mulți membri ai familiei pot participa alături de noi la acest act al creației.

Ce ar fi să adunăm hainele care ne-au rămas de la persoana decedată și să le donăm unui centru care găzduiește persoane social-vulnerabile? Facem și o faptă bună, dar totodată facem spațiu în viețile noastre pentru o nouă etapă – cea de acceptare a realității în care o persoană dragă nu ne mai este alături. Asemenea adresării unei scrisori către o persoană care a murit, debarasarea de lucrurile acestei persoane are și ea un efect psihologic important.

Nu putem trece cu vederea că suntem deja în plină vară și ne putem bucura de plimbările în parc sau în pădure. O plimbare lungă, în care să ne apropiem de natură, ar avea efecte terapeutice asupra noastră în ziua de Paștile Blajinilor. Chiar dacă nu am fi alături de mormântul persoanei dragi, în gând putem fi alături de el/ea, bucurându-ne totodată de natură.

Nu în ultimul rând, putem organiza un maraton al vizionării de filme preferate de persoana dragă sau să răsfoim pozele și filmulețele în care el sau ea apare.

Nu există metode corecte sau greșite de a comemora pe cineva drag, care a murit. Pandemia ne-a provocat să fim creativi în foarte multe situații și să explorăm căi noi prin care ne descurcăm, astfel încât să nu plătim cu prețul sănătății noastre păstrarea vechilor obiceiuri. Să nu ne descurajăm de faptul că nu vom putea fi alături de mormântul celui drag de Paștile Blajinilor, ci să găsim metode prin care să onorăm memoria celor plecați de lângă noi și să respectăm viața și sănătatea celor pe care-i avem alături în această zi.

Citește mai departe

Social

Cine a fost Natalia Gheorghiu, legenda chirurgiei pediatrice din Moldova

Publicat

pe

De către

Natalia Gheorghiu a fost doctora care și-a creat propria cale în medicină și a fondat chirurgia pediatrică de la noi, salvând de la moarte mii de copii. Academiciana Natalia Gheorghiu a reușit să creeeze o nouă ramură, chirurgia copilului, în timp ce în RSSM pacienții adulți și copiii erau tratați prin aceleași metode.

S-a născut pe 29 noiembrie 1914 în satul Lesnoe din judeţul Tighina, într-o familie de intelectuali. În anul 1933, după absolvirea Școlii medii din Tighina, și-a urmat studiile la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti până în 1940, iar în anul 1947 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chişinău. Și-a făcut doctorantura la Academia de Științe Medicale din Moscova. 

În 1957, la inițiativa Nataliei Gheorghiu, în Moldova a fost deschisă prima secţie de Chirurgie pediatrică la Spitalul Clinic Republican pentru Copii, iar în 1960 a fost fondată Catedra de chirurgie pediatrică și ortopedie. Natalia Gheorghiu a fondat și Centrul Naţional Știinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică, care în prezent îi poartă numele. 

Mai mult de o jumătate de secol, din mai 1946 până în februarie 2001, a activat la USMF „Nicolae Testemiţanu”. A fost prima femeie din țară care a devenit membră a Academiei de Științe Medicale a URSS și a fost decorată de nenumărate ori pentru munca și dedicația ei. 

„Natalia Gheorghiu a fost o legendă pentru Chişinăul de odinioară. Odată mă aflam la o intersecţie pe strada Puşkin, când zăresc o maşină care încerca să treacă în viteză, neregulamentar, strada. Colaboratorul poliţiei rutiere tot atunci şi-a făcut loc printre maşini, eliberând traseul pentru cel care vădit încălca regulile de circulaţie. Mă aşteptam să-l pedepsească pe şofer, dar el a salutat milităreşte femeia care se afla la volan. E superiorul dumitale?» l-am întrebat eu curioasă. «Nu, e profesorul Natalia Gheorghiu. Se grăbeşte la o operaţie»”, scrie într-un articol Lidia Bobână într-un articol pentru VIP Magazin.

Natalia Gheorghiu s-a stins din viaţă pe 4 februarie 2001, la vârsta de 86 de ani. Una din elevele sale, academiciana Eva Gudumac, menționează într-un articol că Natalia Gheorghiu a plecat în această ultimă călătorie, având un puternic presentiment. Şi-a luat rămas bun de la toţi discipolii, asistentele şi infirmierele din clinică, aşa cum nu a făcut-o niciodată.

În memoria Nataliei Gheorghiu, în Chișinău o stradă din sectorul Centru și un liceu îi poartă numele, iar în fața Centrului Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” a fost instalat un bust din ceramică și bronz. Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” poartă numele ei. În Chișinău a fost creată Asociația Chirurgilor Pediatri „Academician Natalia Gheorghiu, iar la 30 aprilie 2004, Poșta Moldovei a emis o marcă cu imaginea Nataliei Gheorghiu.

Sursa: usmf.md, VIP magazin

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Publicitate5 ore în urmă

La Chișinău, ca pe malul mării

Pandemia a închis frontierele, ți-a anulat călătoriile și te-a impus să uiți pașaportul în dulap pe un termen nedeterminat. Nu-ți...

Opinii22 de ore în urmă

Cum să-ți amintești de cei dragi de Blajini, fără a merge la cimitir

PE SCURT Weekendul ce urmează în Republica Moldova va fi sărbătorit Paștele Blajinilor, după ce a fost „mutat” de către...

Sănătate23 de ore în urmă

„După Paștele Blajinilor încă mai groaznic o să fie”, spune șefa secției Terapie Intensivă de la Toma Ciorbă

Într-un sat, înainte cu 2-3 săptămâni înainte de Paște, soțul a infectat întreaga familie: soția, mama soției și cei doi...

SocialO zi în urmă

Cine a fost Natalia Gheorghiu, legenda chirurgiei pediatrice din Moldova

Natalia Gheorghiu a fost doctora care și-a creat propria cale în medicină și a fondat chirurgia pediatrică de la noi,...

EcologieO zi în urmă

METRO, în parteneriat cu PNUD, mai instalează două stații de încărcare a automobilelor electrice

Compania METRO Cash & Carry Moldova, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), continuă inițiativele sale durabile prin...

SocialO zi în urmă

5 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 229 de persoane infectate și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Sănătate2 zile în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică3 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930