Fiul este primar, iar mama – consilieră. Este sau nu conflict de interese?

PE SCURT

În urma scrutinului din 3 noiembrie, se aud tot mai multe voci care vorbesc despre un eventual conflict de interese în privința noului primar de Chișinău. Aceasta pentru că mama primarului ales, Ion Ceban, Eugenia Ceban, a redevenit consilieră municipală. Ea a candidat pe locul opt pe lista consilierilor PSRM în primul tur al scrutinului, atunci când au fost votați consilierii locali. Astfel, în urma alegerilor locale, fiul a devenit primar, iar mama sa – consilieră municipală. Situația a trezit nedumerire, în special în rândul unor internauți, care și-au pus întrebarea dacă este sau nu vorba despre un eventual conflict de interese?

PE LUNG

Ion Ceban a promis că nu o va promova pe mama sa în funcții de conducere

În timpul campaniei electorale, Ion Ceban a precizat că dacă va deveni primar al capitalei nu o va promova pe mama sa în funcţii de conducere, menționând că ea nu are nevoie să fie şefă la vreo întreprindere municipală sau la una din direcţiile din primărie.

Totodată, el a subliniat că mama sa, fostă șefă a Direcției Asistență Socială, cunoaște foarte bine domeniul. „Eu o apreciez foarte mult şi să ştiţi că învăţ foarte multe de la ea”, a declarat Ceban la un post de televiziune.

Mai trebuie de menționat că înainte de scrutinul electoral Ion Ceban și Eugenia Ceban au fost colegi de fracțiune în CMC pe parcursul mai multor ani. Iar, în 2018, după ce a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins în turul doi de scrutin de Andrei Năstase, Ion Ceban a rămas liderul fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, acolo unde a fost coleg cu mama sa.

Ce este conflictul de interese?

Noțiunea de „conflict de interese” este definită în Legea privind declararea averii și a intereselor personale. Potrivit acesteia, „conflictul de interese” este situaţia în care subiectul declarării are un interes personal ce influențează sau ar putea influența exercitarea imparţială şi obiectivă a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce îi revin potrivit legii.

Conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve un demers, să emită un act administrativ, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sunt apropiate și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică.

În cazul apariției unui conflict de interese real, subiectul declarării este obligat: să informeze şeful ierarhic sau organul ierarhic superior imediat despre conflictul de interese în care se află și să nu rezolve cererea/demersul, să nu emită actul administrativ, să nu încheie, direct sau prin intermediul unei persoane terțe actul juridic, să nu ia sau să nu participe la luarea deciziei în exercitarea mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică până la soluționarea conflictului de interese.

Tot aici se menționează că subiectul declarării poate soluționa conflictul de interese real în care se află „prin abținerea de la rezolvarea cererii/demersului, de la emiterea/adoptarea actului administrativ, de la încheierea actului juridic, de la participarea la luarea unei decizii sau luarea deciziei/votare”. De asemenea, el trebuie să informeze toate părţile vizate de decizia respectivă în privința măsurilor luate pentru a proteja corectitudinea procesului de luare a deciziilor.

Este sau nu conflict de interese în cazul când fiul este primar și mama este consilieră?

În cazul dat, potrivit specialiștilor de Autoritatea Națională de Integritate, este vorba despre o autoritate deliberativă (consiliul local) și una executivă (primăria) și, deci, nu este vorba despre un conflict de interese. Mama este consilieră, iar primarul în sine nu poate emite ordine în privința consilierilor.

„Ar fi fost o situație de potențial conflict de interese în cazul în care fiul era primar, iar în cadrul primăriei ar activa mama sa. Atunci ar fi evident, pentru că primarul emite ordine de concedii, premiere, evaluare și atunci în mod automat există o situație de conflict de interes potențial”, au explicat cei e la ANI.

Totuși, specialiștii de la ANI au atenționat că și în situația când fiul este primar, iar mama sa este consilieră, ar putea apărea un conflict de interese. Situația când, în cadrul consiliului, ar fi examinată o cerere privind acordarea unui premiu edilului, iar mama sa, în calitate de consilieră, ar participa la această ședință și ar vota.

În aceste condiții, după cum se menționează în legislație, situația s-ar rezolva prin abținerea de la participarea la luarea deciziei sau a votării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.