Farmaciile, obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit

Farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală. De la 1 februarie cetățenii vor beneficia de o serie de medicamente gratuite.

Acestea sunt destinate tratamentului celor mai frecvente maladii, cum ar fi: bolile cardiovasculare, respratorii, osteoarticulare, bolile endocrine, astmul bronșic, pielonefrita acută și cronică, maladii ale aparatului digestiv, hepatită, ciroză hepatică, etc.

Rodica Scutelnic, secretar de stat în domeniul asistenței medicale, a menționat, într-o conferință de presă, că pînă în prezent, pentru mai multe medicamente compensate, costul acestora era compensat parțial, în sumă de 30%, 50%, 70%, pacienții plătind suplimentar pentru medicamente.

Conform noilor completări, pacienții vor putea beneficia de un medicament gratuit. În cazul când persoana va refuza preparatul respectiv, acesta va fi informat despre alte medicamente disponibile, compensate parțial.

Astfel, la prezentarea rețetei pentru medicamente compensate, în mod obligatoriu farmacistul va propune pacientului medicamentul oferit gratuit. Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția pacientului în termen de 72 de ore de la adresare.

Prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaționale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.