Experţii moldoveni au fost ascultaţi la Washington, dar şi online de peste 2 mii oameni

De Lia Ciutac

Chișinău (Moldova.ORG) — Alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 in Republica Moldova au ţinut politicienii intr-un adevărat suspans din cauza rezultatelor.

Deşi opţiunea majorităţii cetăţenilor era pentru partidele liberale şi democratice, un număr impresionat au votat opoziţia.

Politica ţării continuă să se afle în impasul politic care durează deja de un an şi jumătate. Care vor fi rezultatele finale prezentate de CEC şi soluţionarea crizei parlamentare, vom afla in curînd.

La Washington în data de 30 noiembrie 2010 a fost organizată o conferinţă video cu Ambasadorul Republicii Moldova în SUA Igor Munteanu, Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, Igor Botan ( director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativa (ADEPT)) şi Ion Manole (preşedintele Asociaţiei „Promo-LEX"). Rolul de moderator l-a avut Jonas Rolett (Director Regional pentru Europa de Sud, Centrală şi de Est, Open Society Institute).

Conferinţa a fost organizată de către Open Society Institute, National Endowment for Democracy şi Moldova Foundation din Washington, privită în direct de peste 2000 de persoane la Moldova.org.

Vă prezentăm unele momente din discuţie despre alegerile parlamentare de duminică şi cursul viitor a politicii interne şi externe a Moldovei.

Ambasadorul Igor Munteanu a făcut o mică prezentare a rezultatelor alegerilor şi numărul de mandate pe care le-a acumulat fiecare partid in Parlament:
PCRM – 39,29% – 42 de mandate
PLDM – 29,38% – 32 de mandate
PDM – 12,7% – 15 de mandate
PL – 10% -12 mandate

Igor Munteanu a vorbit despre observaţiile personale asupra partidelor care au intrat în Parlament, precizând că disputele între partide erau evidente in ziua alegerilor. PCRM nu a reuşit sa obţină majoritatea în baza alegerilor, ceea ce prezintă un pas important pentru Moldova. Aceste voturi vor acorda şansa ca in Parlament sa se formeze o guvernare pro-europeana.

Numărul de 52 de mandate pentru opoziţie înseamnă destul de mult în faţa celor 44 de mandate a comuniştilor. Şi ceea ce ar trebui sa facă partidele din Parlament la moment, este să consolideze cît mai curînd alianţa. Criza politică care persistă in Moldova de atîta timp duce la polarizarea societăţii, factor care este nebinevenit intr-o ţară care doreşte integrarea cu Uniunea Europeană.

“Pentru prima dată in istoria Moldovei cînd au participat 65.000 de cetăţeni din afara tarii. Aceste cifre arată cit de mare este diaspora Moldoveneasca in lume. Aproximativ 5000 de voturi au venit din SUA, voturi care au arătat preferinţele cetăţenilor staibiliţi in SUA,” a declarat ambasadorul.

Igor Munteanu a precizat că cea mai buna opţiune este ca partidele de dreapta sa folosească acele 59 de mandate in consolidarea Alianţei, care ar asigura un guvern stabil şi ar continua restabilirea ţarii in domeniul politic.

Jonas Rolett: Ce trebuie sa facă noua conducere cu cele 59 de mandate?

Arcadie Barbăroşie: “Noua Alianţa trebuie sa înţeleagă că majoritatea voturilor cetăţenilor sunt importante, ceea ce semnifica că Parlamentul trebuie să conlucreze pentru continuarea reformelor, gen lupta cu corupţia şi alte prioritaţi naţionale.
Un pas important a Alianţei este alegerea unui preşedinte şi să evite noile anticipate.”

Jonas Rolett: Care este părerea Dvs in ceea ce vizează relaţiile cu Russia?

Arcadie Barbăroşie: “Relaţiile cu Rusia sunt foarte reci, relaţii in care trebuie de subliniat anumite priorităţi pentru a le continua”.

Ion Manole a subliniat ca din toate campanile electorale la care a participat şi Promo Lex, de aceasta data s-au remarcat 2 aspecte pozitive:
-reducerea semnificativa a cazurilor de utilizare a surselor administrative;
-organele de securitate: poliţia, nu a fost implicata, pe cînd in campanile precedente poliţia se implica direct sau indirect.

In viziunea Promo-Lex pe durata acestei campanii au apărut 2 probleme:
1.Transparenţa financiară a concurenţilor electorali,
2.Instruirea insuficienta a membrilor biroului electoral.

Problemele constatate de observatori:
-listele electorale erau imperfecte şi avem încă foarte multe probleme la acest capitol;
-campaniadin 28 noiembrie a fost plină de mesaje intolerante şi agresivitate. Aceasta este o problema importanta in viziunea lui Ion Manole, care trebuie rezolvată pe viitor.

Jonas Rolett: Cum credeţi cum vor continua relaţiile cu UE şi SUA pe viitor după aceste alegeri?

Igor Botan: “Eu sunt foarte optimist de rezultatele alegerilor care dau un nou aer optimist societăţii.
Partidele politice care au intrat in Parlament ar trebuie să constituie noua Alianţa pentru Integrare Europeană care ar servi ca suport pentru promovarea democraţiei.

Liderii AIE Mihai Ghimpu şi Vlad Filat au declarat ca au sa refuze orice alianţa cu Partidul Comuniştilor.

Mai mult ca atît, AIE trebuie sa se gîndească ce fel de coaliţie e nevoie, de centru stingă sau de centru dreapta in noul Parlament. Filat a vorbit ca in zilele următoare va anunţa din care partide va fi compusă Noua Alianţa pentru funcţionarea noului Guvern. Liderul PLDM a menţionat ca e in proces de a continua relaţiile cu instituţiile straine (EU şi SUA).”

La final Igor Botan a precizat ca Moldova are o şansa stabila pentru instituirea unei guvernări democratice in următorii 4 ani, care va contribuit la integrarea ţării in UE. .
In cadrul economic, analistul politic optează pentru continuarea progreselor in dezvoltarea ţării, progrese care se observă de la formarea AIE in 2009.

La final participanţii au primit întrebări din partea celor prezenţi şi nu numai.

Jonas Rolett: Moldova se bucura de suport economic din partea UE?
Igor Munteanu: Aceste suporturi oferite de UE sunt foarte importante pentru Moldova.

Jonas Rolett: Ce influenta au comuniştii in constituirea unei coaliţii?
Igor Botan: “PCRM au menţionat ca ei vor lucra pe principii şi vor discuta funcţia de preşedinte cu celelalte partide. Comuniştii au declarat ca vor negocia cu AIE doar in cazul in care M. Lupu va fi propus ca preşedinte a tarii. Eu sunt foarte sigur ca Moldova are o şansa acum in procesul de Integrare Europeană.”

Jonas Rolett: De ce ar trebui ca SUA sa ii pese de Moldova?
Igor Munteanu: De ce nu? R. Moldova priveşte ca un model pe SUA in ceea ce ţine de crearea unei societăţi puternice in Moldova.

Jonas Rolett: Ce interes are Rusia de a se implica in viaţa Moldovei?
Igor Muntean: “In Moldova, mai ales in capitala este prezent un număr foarte mare de etnici ruşi, la fel ca şi in Transnistria. Deşi politica ţării lucrează in menţinerea status-ului quo stabilit in 1992. In acelaşi timp, Rusia are unele interese economice in tara noastră.

Ion Manole vizavi de relaţiile cu Rusia a accentuat ca şi in Rusia au fost oameni care au votat democraţia. In jur de 2400 de persoane şi-au exercitat dreptul de vot. Cetăţenii din stingă Nistrului au putut participa la alegeri prima dată in ultimii ani electorali.

Igor Botan a menţionat ca in Rusia cu o zi înainte de alegeri, un post TV a difuzat o emisiune ce promova o agresivitate ce ţine de Integrarea Europeană.

Jonas Rolett: De ce AIE nu au acumulat numărul necesar de mandate? De ce oamenii din Moldova continua să voteze comuniştii?

Arcadie Barbăroşie: “Liderul PD Marian Lupu nu se bucură de prea mare încredere in rîndul oamenilor. Campania lui nu a fost destul de motivată. PD ar trebui să işi identifice scopurile şi să construiască mesaje clare şi mai convingătoare pe viitor.

In acest timp, Partidul Comuniştilor a avut parte de o campanie puternică. Ei au voluntari care lucrează in teren, care trec din uşa in uşa, şi conving oamenii să voteze pentru Comunişti.”

  

Pentru conferinta video click aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.