Expertii americani considera necesara prezenta Romaniei la negocierile problemei transnistrene

Pentru rezolvarea definitiva a problemei transnistrene este nevoie de prezenta Romaniei la negocieri, de contributii pozitive din partea Ucrainei, de o prezenta mai activa din partea Uniunii Europene, dar si de prezenta Statelor Unite si, poate, a NATO, a declarat pentru cotidianul bucurestean "Ziua" expertul Centrului de Studii Strategice si Internationale (CSIS) de la Washington, Victor Jackovich.

Jackovich este de parere ca in 10 ani au fost purtate "niste negocieri internationale sterile pe marginea problemei transnistrene". "Din nefericire, cand avem de-a face cu o situatie ca cea din Moldova, avem nevoie de rezultate specifice. Pentru comunitatea internationala e de neacceptat sa existe un stat care nu e stat, care nu are suveranitate, nu are o administratie, cum e in Transnistria", a declarat el, adaugand ca trebuie reorganizata baza negocierilor, pentru ca altfel "nu vom avea succes". "Trebuie schimbata baza de negocieri, trebuie sa includem factori care sunt cruciali pentru obtinerea unei rezolutii", a precizat Jackovich.

"Ziua" precizeaza ca Jackovich a lucrat timp de 33 ani in serviciul guvernului american, dintre care 13 – ambasador, inclusiv la Chisinau. Dupa atacurile teroriste din SUA, de la 11 septembrie 2001, a fost desemnat consilier politic senior al guvernului Statelor Unite pentru operatiunile militare ale SUA in Afganistan. Aici a conlucrat cu oficialitatile militare romane. In urmatorii ani a oferit recomandari si directive politice Statelor Unite si coalitiei pentru operatiuni militare, de securitate si contraterorism in Afganistan, Pakistan si Asia Centrala. A contribuit la crearea si implementarea noului concept post-conflict privind combinarea operatiunilor de lupta si stabilitate, un mecanism care a fost apoi adaptat in Irak. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.