Experti internationali sugereaza Moldovei sa fie mai insistenta in Integrarea Europeana

R.Moldova trebuie să fie insistentă şi consecventă în promovarea politicii de integrare europeană, au opinat, joi, experţi internaţionali, care participă la a doua conferinţă internaţională anuală „Reglementarea conflictului transnistrean în contextul europenizării Moldovei”, organizată de Asociaţia pentru Politică Externă (APE), cu suportul Ambasadei Marii Britanii la Chişinău.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R.Moldova, Cesare de Montis, a apreciat că, în ultima vreme, Moldova a înregistrat succese importante în relaţiile cu Uniunea Europeană, dar nu trebuie să se oprească la aceste realizări, ci să-şi continue eforturile consecvente şi insistente în domeniul integrării europene.

Aceeaşi părere a fost enunţată de vicesecretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei, Zigmantas Pavilionis, care a subliniat că, Comisia Europeană nu a dat încă o apreciere definitivă îndeplinirii Planului de Acţiuni R.Moldova – UE de către Moldova şi „este greu de spus care vor fi relaţiile în viitor”.

„Oricum, la Chişinău trebuie să se ţină minte că Planul de Acţiuni presupune adoptarea, dar şi implementarea legilor. Uniunea Europeană şi Consiliul Europei au formulat recomandări în acest sens, care trebuie studiate atent la Chişinău. Încă nu a venit timpul să se discute care document UE ar putea să semneze cu Moldova. Adoptarea unui Plan de Acţiuni nou pentru Moldova este posibilă, dar pentru aceasta ţara trebuie să impresioneze UE prin intenţiile serioase de promovare a reformelor. Doar în acest caz, relaţiile Moldovei cu UE ar putea fi ridicate la un nivel calitativ nou. Deocamdată există un „geam de posibilităţi” de care Moldova poate să profite, dar acesta se închide în virtutea diferitelor cauze. Este foarte important ca forţele politice de la Chişinău să ajungă la un consens intern asupra politicii de integrare europeană a ţării. Acest fapt este actual mai ales avînd în vedere pregătirile de alegerile parlamentare, care au demarat în Moldova. De asemenea, e necesară diversificarea politicii externe, activizarea relaţiilor cu ţările vecine, România şi Ucraina. Prietenii niciodată nu sînt prea mulţi”, a subliniat Pavilionis.

El a mai estimat că pentru Moldova este mai bine să avanseze pe plan de integrare europeană decît pe cel al reglementării conflictului transnistrean, pentru că în rezolvarea conflictului sînt antrenaţi mai mulţi jucători cu diferite interese. „Totuşi, iniţiativele prezidenţiale de întărire a măsurilor de încredere, misiunea EUBAM şi alţi factori au avut un rol pozitiv în reglementare. Cu toate acestea, trebuie să fim foarte prudenţi ca să nu trecem de „linia roşie”, după care sînt periclitate integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei. În reglementarea transnistreană nu totul este în mîinile Moldovei şi, ca să nu se treacă de această linie, toate negocierile şi consultările trebuie purtate în formatul «5+2», a afirmat diplomatul leton.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.