Experţi locali şi internaţionali pledează pentru impulsionarea procesului de participare a publicului la luarea de decizii

În toamna curentă, Guvernul intenţionează să transmită Parlamentului, în calitate de iniţiativă legislativă, proiectul Legii privind transparenţa în procesul decizional. Acest lucru a fost anunţat astăzi, la un seminar privind participarea publicului în procesul decizional, ce se desfăşoară la Chişinău în perioada 5-6 septembrie, informează MOLDPRES.

Eugen Cibotaru, reprezentant al Diviziunii mass-media a Consiliului Europei la Chişinău, a menţionat că elaborarea şi aprobarea pe viitor a proiectului de lege în cauză este oportună pentru R.Moldova, CE fiind dispus să ofere expertizarea necesară pentru racordarea acestuia la standardele europene. Totodată, el a constatat că R. Moldova se numără printre primele state din Europa de Sud-Est care au aprobat Legea privind accesul la informaţie, în corespundere cu aceste standarde.

Prim-ministrul Vasile Tarlev, prezent la eveniment, a declarat pentru presă că, în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţie şi transparenţa în procesul decizional, în Moldova "lucrurile stau mai bine faţă de anii precedenţi, dar s-a făcut încă insuficient pentru a îmbunătăţi situaţia". El a specificat că trebuie realizate încă multe lucruri pentru crearea unui mecanism de guvernare transparentă şi schimbarea radicală a mentalităţii societăţii în întregime, iar adoptarea proiectului de lege sus-numit va impulsiona acest proces.

Premierul a mai relevat că un grup de lucru, reprezentat de Aparatul Guvernului şi societatea civilă, implicat în elaborarea şi definitivarea proiectului Legii privind transparenţa în procesul decizional, urmează să propună pînă la sfîrşitul anului curent un program de comunicare între Executiv, societatea civilă şi mass-media.

Seminarul este organizat de Centrul "Acces-info", Guvern, Centrul informaţional-analitic şi de prognozare al Parlamentului şi de Consiliul Europei, în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, cu participarea unor experţi locali, precum şi din România şi Estonia, notează MOLDPRES.
// Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.