Organizaţiile neguvernamentale, care monitorizează desfăşurarea campaniei elelctorale pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, constată o serie de evoluţii poziţive şi califică actuala campanie drept "mai bună decât în anii precedenţi".
Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Asociaţia Presei Independente împreună cu Fundaţia Eurasia, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) au făcut publice concluziile de monitorizare a campaniei electorale în prima jumătăte a lunii noiembrie.
Potrivit lui Paul Struţescu, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului, CEC din autonomia găgăuză "merge spre civilizare" aratând o mai mare deschidere şi cooperare în relaţia cu societatea civilă. Respectarea de către organele electorale a termenelor de stabilire a secţiilor de votare este o altă tendinţă pozitivă. Aspectele negative, însă, continue să se manifeste.
Sursele citate avertizează că încălcări precum implicarea organelor de forţă în procesul electoral cu referire la reţinerea cameramanului şi a şoferului candidatului opoziţiei, Mihail Formuzal, neasigurarea condiţiilor adecvate de amplasare a secţiilor de votare în localităţile din Găgăuz-Yeri, utilizarea resurselor administrative în folosul unui singur candidat pot afecta semnificativ integritatea procesului electoral.
Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT a opinat că actuala campanie este "mai bună decât altele petrecute în R.Moldova şi în special în autonomie". Totodată, el consideră că schimbările produse în ultima vreme se datorează în mare parte vizitei recente a Ambasadorilor UE în regiune.
În ceea ce priveşte reflectarea campaniei electorale în presă, experţii au constat că atât posturile radio şi TV, cât şi publicaţiile periodice supuse monitorizării, difuzează mai multă publicitate electorală, informaţie ce ţine de educaţia electorală în defavoarea ştirilor şi articolelor cu acest caracter. "Se observă o reducere a favorizării directe a actualului başcan, Gheorghe Tabunşcic în mass-media naţională şi regională. În acelaşi timp această tendinţă de echilibrare a frecvenţei de mediatizare a concurenţilor electorali se manifestă prin ignorarea campaniei şi a concurenţilor în sine. Această politică favorizează indirect pe Tabunşcic care datorită poziţiei ocupate are mai puţină nevoie de publicitate", a declarat Nicolae Negru, reprezentant al Centrului Independent de Jurnalism.
La funcţia de başcan al Găgăuz-Yeri candidează, pe lângă actualul başcan al regiunii, Gheorghe Tabunşcic, primarul oraşului Comrat, Nicolai Dudoglo, adjunctul procurorului general al R.Moldova, Alexandru Stoianoglu, precum şi primarul de Ciadâr-Lunga, Mihail Formuzal. Alegerile vor avea loc la 3 decembrie 2006. Guvernatorul Găgăuziei este ales pentru un mandat de 4 ani. // BASA-Press