Examinarea demersului de eliberare de sub arest a lui Valeriu Pasat a fost amanata

Examinarea demersului de eliberare de sub arest a ex-ministrului Apararii, Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informare si Securitate (SIS), preconizata pentru astazi, a fost amanata pe motiv ca procurorul nu a fost pregatit de proces.

Partile nici nu s-au prezentat la proces, ele fiind anuntate despre amanare cu cateva ore inainte de ora fixata pentru astazi. Informatia privind amanarea procesului a fost comunicata presei de catre judecatorul de instructie, Mihai Drosu, care urma sa examineze cazul. El nu a precizat la ce data va fi examinata aceasta cerere.

Valeriu Pasat a fost retinut, la 11 martie, in Aeroportul International Chisinau, de Procuratura Generala si Ministerul de Interne, fiind acuzat de delapidare de fonduri in urma vanzarii, in 1997, a 21 de avioane de lupta „MIG-29”. La 14 martie, Judecatoria sectorului Buiucani din capitala a eliberat pe numele lui un mandat de arest pe termen de 10 zile. La 18 martie, Pasat a fost pus oficial sub acuzare, iar la 21 martie, Judecatoria Buiucani decide prelungirea mandatului de arest pentru 30 de zile. La 25 martie, Curtea de Apel a respins recursul privind eliberarea de sub a lui Pasat.

La 22 martie, Procuratura Generala a mai initiat in privinta lui Valeriu Pasat o cauza penala in baza art.327 alin.2 CP – abuz de serviciu, savarsit de o persoana cu inalta functie de raspundere. Pasat este banuit de faptul ca, activand in functia de ministru al Apararii, a initiat si a realizat cu firma straina „JOI Slovakia” o tranzactie frauduloasa privind comercializarea sistemelor reactive de lupta „URAGAN” si a rachetelor pentru ele la preturi diminuate, favorizand, astfel, compania privata si cauzand intereselor publice un prejudiciu de 1,8 mil. USD.

Valeriu Pasat declara ca arestarea sa reprezinta „o comanda politica, executata la indicatia sefului statului Vladimir Voronin”. // Info-Prim

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.