Europarlamentul vrea politică comună pentru securitate energetică

Parlamentul European a reiterat solicitarea sa de creare a unei politici externe comune pentru securitate energetică. Potrivit deputaţilor europeni trebuie întreprins mai mult pentru prevenirea perturbărilor de livrare cu gaz, iar mecanismul de alertă rapidă (care s-a dovedit a fi ineficient in criza Rusia-Ucraina) trebuie revizuit. Aceştia susţin necesitatea extinderii capacităţii de stocare şi îmbunătăţirea interconectărilor.

Nabucco şi Desertec

Printre priorităţile Parlamentului se află conectarea Uniunii Europene la noi resurse de gaz din Orientul Mijlociu şi regiunea Caspică, fără a depinde de o singură companie sau de un gazoduct. Proiectul Nabucco va contribui la reducerea dependenţei faţă de livrările cu gaz rusesc, iar iniţiativa industrială DESERTEC va utiliza vastul potenţial reprezentat de energia solară în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Consolidarea eficacităţii Reţelei de corespondenţi în domeniul securităţii energetice (NESCO) ar putea ajuta la prevenirea in viitor potenţialele probleme de aprovizionare cu energie, se arată în rezoluţie. Deputaţii salută acordul privind finanţarea proiectelor de infrastructură ca parte a Planului european de redresare economică (250 de milioane de euro) şi ideea de a oferi Europei o nouă "superreţea" europeană de gaze şi electricitate.

Încercări de preluări ostile

Comisiei i se solicită să ia măsuri imediate împotriva unor încercări ostile ale unor "entităţi străine netransparente" de preluare a altor entităţi de pe piaţa energetică a UE, precum recenta achiziţie de către compania Surgutneftgaz a unui pachet de acţiuni la societatea energetică maghiară MOL sau cum ar fi CENTREX, care a preluat recent o participaţie de 20% la compania austriacă de comercializare şi stocare Baumgarten.

Drepturile omului

Conform rezoluţiei PE, dialogurile privind energia nu ar trebui în niciun caz să aibă loc în detrimentul dialogurilor deschise şi orientate spre rezultate pe tema drepturile omului. Protecţia drepturilor omului şi a securităţii energetice ar trebui să reprezinte o prioritate a ordinii de zi a viitorului summit UE-Rusia şi să devină parte integrantă a noului acord UE-Rusia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.