Extinderea Europei fara de frontiere umple de bucurie inimile multor comentatori occidentali. Ca Romania si Bulgaria mai au de asteptat e una. Alta, divortul Moldovei de romani si adulterul rus al lui Voronin.
Reversul trist al medaliei este despartirea de Europa pe care a prescris-o Moldovei regimul comunistului Voronin. Neue Zuercher Zeitung din Elvetia semnaleaza „tensiunea dintre Moldova si Romania”. Consemnind fundalul politic si istoric al durului schimb de replici dintre Voronin si preseidntele Romaniei, Traian Basescu, ziarul elvetian scoate in evidenta substratul insistemtei asupra „antiromanescului moldovenism”. In cauza e noua „dependenta” a basarabenilor de Rusia. „Dupa un flirt inutil cu ideile revolutiei orange, la care a aderat in 2004, dupa cele petrecute la Kiev, in speranta ca va primi ajutoare financiare occidentale, Voronin s-a indreptat din mou spre Rusia. Facind ample concesii Moscovei, liderul de la Chisinau a obtinut de la Kremlin promisiunea oficiala a ridicarii boicotului impus produselor agricole moldovenesti. (Republica) e practic complet dependenta de Rusia. Gazprom controleaza intreprinderea Moldova-Gaz si se pregateste sa preia principala termocentrala a tarii, Termocom. Cu Moldova, Rusia se comporta ca si cu Belarus, care, in ciuda prezentei la cirma a prorusului Lukasenko, a fost silita sa accepte scumpirea preturilor”.
Or, daca divizarea Europei a fost consecinta celui de-al doilea razboi, una din urmarile nefaste ale acestei conflagratii mai ramine de eliminat inainte ca batranul continent, a carui granita adevarata nu este la Prut, sa se poata considera realmente liber si unit. // DECA-Press
Europa de la Schengen la Prut
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.