De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Premierul Turciei, Erdogan și-a început luni călătoria de sprijin pentru primăvara arabă în Egipt, Tunisia şi Libia.
Premierul, care a plecat în cursul după amiezii în Egipt a întreprins prima vizita în această țară după răsturnarea regimului Mubarak.
În cadrul vizitei în Egipt Erdogan va discuta cu preşedintele Consiliului Militar Suprem ce este şi ministrul apărării, mareşalul Hüseyin Tantavi şi cu premierul İsam Şeref. Erdogan va susține şi un discurs în piața Tahrir, transmite TRT.
Între Turcia şi Egipt va fi semnată o declarație politică comună cu privire la înființarea Consiliului de Cooperare Strategică la nivel înalt.
Premierul se va întâlni şi cu secretarul general al Ligii Arabe Nebil El Arabi. La Cairo, Erdogan a venit însoțit de liderii partidelor politice, de reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale, de liderii revoluției şi de oamenii de afaceri turci ce au investiții în Egipt.
Egiptul este ţara în care opinia publică îl apreciază tot mai mult pe liderul turc, după recentele sale atacuri verbale la adresa Israelului. Bazându-se pe această simpatie populară, premierul turc va încerca să lege relaţii şi mai strânse cu liderii militari de la Cairo, cei care conduc de fapt ţara astăzi.
Recep Erdogan se va vedea însă şi cu tinerii manifestanţi din Piaţa Tahrir, epicentrul revoltei care l-a răsturnat de la putere pe Hosni Mubarak.
Căutând să-şi extindă influenţa în regiunea Africii de Nord şi apărător al cauzei palestiniene, Recep Erdogan şi-ar fi dorit să facă în cursul acestui turneu şi un scurt salt în Fâşia Gaza, regiune supusă unei blocade israeliene, transmite RFI.
Totuși, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că nu va merge în Fâşia Gaza. “Vizita mea în Gaza este în afara discuţiei”, a afirmat Erdogan în declaraţiile sale televizate la Istanbul, cu puţin timp înainte de a părăsi Turcia pentru a merge în Egipt, transmite Mediafax.
O astfel de deplasare în acest teritoriu palestinian controlat de mişcarea radicală Hamas ar deteriora şi mai mult relaţiile, deja tensionate, dintre Turcia şi Israel, care consideră Hamas “mişcare teroristă”.
În faţa refuzului Israelului de a-şi prezenta scuze pentru un raid asupra unei nave turceşti dintr-o flotilă pro-palestiniană ce voia să forţeze blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza (soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci), Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian şi a îngheţat relaţiile militare cu Israelul.