Eduard Harunjen răspunde: M-a surprins că niciuna din persoanele care critică Procuratura nu s-a înscris la concurs

Eduard Harunjen declină toate acuzaţiile aduse de societatea civilă potrivit cărora, concursul de desemnare a Procurorului General nu ar fi fost unul transparent şi nu ar fi respectat regulile. De asemenea, acesta a negat şi informaţiile privind averea sa apărute în investigaţiile ziaristice.

Procurorul General a emis o declaraţie în care afirmă că, concursul s-a desfăşurat transparent şi cu respectarea regulilor. Pe de altă parte, el s-a arătat surprins de faptul că niciuna dintre persoanele, care critică „atât de activ Procuratura Generala în spaţiul public”, nu s-a înscris la concurs.

„ Cred ca ar fi fost important ca dumneavoastră  să  insistaţi ca aceste persoane să se implice, să participe la concurs, să-şi expună acolo viziunea şi să-şi asume responsabilitatea de a conduce Procuratura Generala. Ar fi adus un mare plus competiţiei şi cred că am fi avut cu toţii de câştigat din acest lucru”, a declarat Eduard Harunjen.

Totodată, acesta a precizat că criticile sunt utile, dar pentru a reforma instituţia e nevoie si de implicare directă, de asumare a unei funcţii de conducere, chiar dacă nu este un lucru prea confortabil.

Cât priveşte investigaţia apărută în mass media despre averea sa, acesta a calificat-o drept una”absolut neserioasă  şi pe alocuri amuzanta”.

„Voi exemplifica prin doua momente: au fost publicate imagini cu solarul în care familia mea cultivă  legume şi s-a spus că este o piscina acoperita,  apoi au publicat imaginea şopronului unde  sunt ţinute uneltele pentru grădinărit şi au spus ca e baie finlandeză. Ce răspuns să  dau la astfel de manipulări? Cel mult să-i invit pe autori sa “înoate” printre roşii şi castraveţi  sau sa facă baie finlandeza printre furci şi hârleţe”, a menţionat el.

Potrivit lui, la fel de false şi neserioase au fost şi informaţiile privind suprafaţa  casei, modul de dobândire a terenului şi altele.

Reamintim că vineri, 9 decembrie, 13 ONG-uri au lansat o declaraţie, prin care dezaprobă modul în care a fost învestit candidatul la funcția de Procuror General. Organizaţiile neguvernamentale au declarat că numirea candidatului la funcția de Procuror General într-o asemenea grabă afectează grav încrederea în Procuratură și alimentează suspiciunea că a fost făcută cu un scop ascuns.

De asemenea, ONG -urile au precizat că în condițiile în care recent au avut loc alegeri prezidențiale, chiar dacă acest fapt nu este expres prevăzut de lege, era logic și firesc să se aștepte ca numirea noului Procuror General să fie efectuată de noul președinte.

Luni,12 decembrie, deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac a anunţat că depus, împreună cu colegii de la PAS, o sesizare la Curtea Constituțională privind decretul președintelui Republicii Moldova de numire a lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General.

Deputatul a informat că a rugat Înalta Curte să verifice constituţionalitatea acestui decret.

Totodată, potrivit deputatului, în sesizare s-au regăsit și argumentele celor 13 organizații neguvernamentale care anterior au lansat o declaraţie referitoare la lipsa de transparență la emiterea decretului prezidenţial.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.