Connect with us
"
"

Politică

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

Publicat

pe

PE SCURT

Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice vor fi numiți în baza unui concurs desfășurat în patru etape. De asemenea, un contingent al Armatei Naționale va participa la parada militară dedicată „celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei”, desfășurată pe 9 mai la Moscova, iar în toate instituțiile de învățământ va avea loc „Lecția păcii”, potrivit unor decizii aprobate astăzi de Guvern.

Tot astăzi, Executivul a decis reparația capitală a Complexului memorial „Eternitate”, pentru care urmează a fi alocate circa patru milioane de lei. 

PE LUNG

Noi numiri în funcții și o singură demisie

Guvernul a aprobat noi numiri în funcții. Astfel, Natalia Donțu a fost numită în funcția de administrator al Parcului pentru Tehnologii Informaționale „Moldova IT Park” pe un termen de 5 ani. Totodată, au fost numiți doi noi directori generali adjuncți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: Igor Vâlcu și Oleg Lișcenco. 

La fel, Guvernul a acceptat demisia lui Vadim Dermenji din funcția de director general adjunct al Agenției Proprietății Publice, în baza cererii depuse. 

Tot astăzi, Guvernul a numit 15 noi șefi și adjuncți la Oficiile Teritoriale ale Cancelariei de Stat.

Mai multe servicii medicale acoperite de programul unic de asigurări obligatorii

Lista serviciilor oferite în cadrul Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală se extinde. Aceasta după ce Guvernul a aprobat modificări la Programul Unic unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Program au fost incluse tehnologii noi, moderne, necesare pentru stabilirea și precizarea diagnosticului, inițierea și realizarea tratamentului adecvat, în corespundere cu prevederile Protocoalelor Clinice Naționale.

 Astfel, Programul Unic va include 70 de investigații medicale noi în asistența medicală primară, 340 poziții noi pentru asistență medicală specializată de ambulatoriu, 166 servicii noi de înaltă performanță, printre care: investigațiile pentru determinarea genotipului virusului C și gradului de fibroză a ficatului, investigații pentru diagnosticarea tumorilor și a altor maladii cronice.

Totodată, suplimentar la volumul de servicii deja existente în Programul unic, circa 12550 de persoane vor beneficia de servicii de Rezonanță Magnetică Nucleară și Tomografie Computerizată,  circa 300 pacienți vor efectua investigația PET – CT, 3600 de pacienți vor beneficia de angiografii, 6200 pacienți vor face investigații anatomopatologice și citopatologice, etc.

Pentru sporirea accesului pacienților la serviciile de chimioterapie și protecției financiare a acestora, vor fi acoperite cheltuielile de transport public suburban și interurban tur-retur.

 Proiectul vizează de asemenea, extinderea suportului acordat pentru îngrijirea copilului în condiții de tratament spitalicesc. Astfel, mamei sau persoanei care îngrijește copilul, i se va permite șederea în spital, în cazul când copilul este grav bolnav și are nevoie de îngrijire suplimentară, conform avizului medical, chiar dacă acesta are o’vârstă mai mare de trei ani,  (până la 18 ani).

Noi reguli pentru candidații la funcția de director al instituțiilor medico-sanitare publice

Guvernul a modificat Regulamentul privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi Contractul-tip de management al instituţiei.

Potrivit noilor modificări, numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice va prevedea desfășurarea concursului în patru etape: evaluarea dosarelor; evaluarea competențelor profesionale; evaluarea proiectului de dezvoltare al instituției pe 5 ani; interviul.

Evaluarea competențelor profesionale ale candidaților se va desfășura de către Școla de Management în Sănătate Publică a USMF „N. Testemițanu”, conform metodologiei stabilite de minister. „Această etapă va servi un filtru de apreciere a nivelului de cunoștințe teoretice, dar și practice necesare unui manager al instituții medico-sanitare publice”, se arată în nota explicativă a deciziei. 

De asemenea, ședințele comisiei vor fi publice, cu posibilitatea participării oricărei persoane interesate, în calitate de observatori.

 Comisia de concurs va fi într-o componență mai complexă, din care vor face parte atât reprezentanții ministerului, fondatorul, reprezentanții societății civile din consiliul de administrație a instituției, a colectivului de muncă cât și Federația Sindicală „Sănătatea”.

De asemenea,  s-a introdus cerința privind vechimea în muncă într-o funcție de conducere de cel puțin 5 ani.

Armata Națională va participa la parada de 9 mai de la Moscova

Un contingent al Armatei Naționale va participa la parada militară dedicată „celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei”, desfășurată pe 9 mai la Moscova. Tot la Moscova va pleca și o delegație de veterani ai celui Doilea Război Mondial din Republica Moldova, unde va participa la mai multe evenimentele tematice. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern. 

De notat că ultima dată militarii moldoveni au participat la Parada militară de la Moscova în 2010. 

Totodată, Guvernul a decis reparaţia capitală a Complexului memorial „Eternitate”. În nota explicativă a deciziei se menționează că, potrivit informației parvenite de la Institutul municipal de proiectări „Chișinăuproiect”, cheltuielile în acest vor constitui circa 4 mln. lei. De asemenea, cheltuielile legate de confecționarea medaliei jubiliare „75 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial”, se estimează la circa 195 mii lei.

A fost aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022” 

Guvernul a aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022”. Programul stabilește strategia de finanțare a deficitului bugetului de stat. Conform prognozelor, în perioada 2020-2022, se estimează că soldul datoriei de stat nu va depăși 28,9% din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile pentru deservirea datoriei de stat pe termen mediu vor atinge circa 0,8% din PIB, rămânând la același nivel comparativ cu anul 2019.

Documentul reprezintă o continuare a programului pentru anii 2019-2021, fiind revizuit pentru perioada de timp 2020-2022, în corespundere cu indicatorii macroeconomici care au stat la baza elaborării Legii bugetului de stat pentru anul 2020.

Scopul acestui program constă în stabilirea direcțiilor prioritare de activitate ale Ministerului Finanțelor orientate spre atingerea obiectivelor și acțiunile care vor fi întreprinse de către autorități în vederea asigurării finanțării și îmbunătățirii structurii portofoliului de datorie.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Advertisement

Ultimele știri

Cultură4 ore în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social7 ore în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social11 ore în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

SocialO zi în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

DivertismentO zi în urmă

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

PE SCURT Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

PE SCURT 17:30  Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT Ora 20:10 Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică3 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova3 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031