După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT

Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice vor fi numiți în baza unui concurs desfășurat în patru etape. De asemenea, un contingent al Armatei Naționale va participa la parada militară dedicată „celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei”, desfășurată pe 9 mai la Moscova, iar în toate instituțiile de învățământ va avea loc „Lecția păcii”, potrivit unor decizii aprobate astăzi de Guvern.

Tot astăzi, Executivul a decis reparația capitală a Complexului memorial „Eternitate”, pentru care urmează a fi alocate circa patru milioane de lei. 

PE LUNG

Noi numiri în funcții și o singură demisie

Guvernul a aprobat noi numiri în funcții. Astfel, Natalia Donțu a fost numită în funcția de administrator al Parcului pentru Tehnologii Informaționale „Moldova IT Park” pe un termen de 5 ani. Totodată, au fost numiți doi noi directori generali adjuncți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: Igor Vâlcu și Oleg Lișcenco. 

La fel, Guvernul a acceptat demisia lui Vadim Dermenji din funcția de director general adjunct al Agenției Proprietății Publice, în baza cererii depuse. 

Tot astăzi, Guvernul a numit 15 noi șefi și adjuncți la Oficiile Teritoriale ale Cancelariei de Stat.

Mai multe servicii medicale acoperite de programul unic de asigurări obligatorii

Lista serviciilor oferite în cadrul Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală se extinde. Aceasta după ce Guvernul a aprobat modificări la Programul Unic unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Program au fost incluse tehnologii noi, moderne, necesare pentru stabilirea și precizarea diagnosticului, inițierea și realizarea tratamentului adecvat, în corespundere cu prevederile Protocoalelor Clinice Naționale.

 Astfel, Programul Unic va include 70 de investigații medicale noi în asistența medicală primară, 340 poziții noi pentru asistență medicală specializată de ambulatoriu, 166 servicii noi de înaltă performanță, printre care: investigațiile pentru determinarea genotipului virusului C și gradului de fibroză a ficatului, investigații pentru diagnosticarea tumorilor și a altor maladii cronice.

Totodată, suplimentar la volumul de servicii deja existente în Programul unic, circa 12550 de persoane vor beneficia de servicii de Rezonanță Magnetică Nucleară și Tomografie Computerizată,  circa 300 pacienți vor efectua investigația PET – CT, 3600 de pacienți vor beneficia de angiografii, 6200 pacienți vor face investigații anatomopatologice și citopatologice, etc.

Pentru sporirea accesului pacienților la serviciile de chimioterapie și protecției financiare a acestora, vor fi acoperite cheltuielile de transport public suburban și interurban tur-retur.

 Proiectul vizează de asemenea, extinderea suportului acordat pentru îngrijirea copilului în condiții de tratament spitalicesc. Astfel, mamei sau persoanei care îngrijește copilul, i se va permite șederea în spital, în cazul când copilul este grav bolnav și are nevoie de îngrijire suplimentară, conform avizului medical, chiar dacă acesta are o’vârstă mai mare de trei ani,  (până la 18 ani).

Noi reguli pentru candidații la funcția de director al instituțiilor medico-sanitare publice

Guvernul a modificat Regulamentul privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi Contractul-tip de management al instituţiei.

Potrivit noilor modificări, numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice va prevedea desfășurarea concursului în patru etape: evaluarea dosarelor; evaluarea competențelor profesionale; evaluarea proiectului de dezvoltare al instituției pe 5 ani; interviul.

Evaluarea competențelor profesionale ale candidaților se va desfășura de către Școla de Management în Sănătate Publică a USMF „N. Testemițanu”, conform metodologiei stabilite de minister. „Această etapă va servi un filtru de apreciere a nivelului de cunoștințe teoretice, dar și practice necesare unui manager al instituții medico-sanitare publice”, se arată în nota explicativă a deciziei. 

De asemenea, ședințele comisiei vor fi publice, cu posibilitatea participării oricărei persoane interesate, în calitate de observatori.

 Comisia de concurs va fi într-o componență mai complexă, din care vor face parte atât reprezentanții ministerului, fondatorul, reprezentanții societății civile din consiliul de administrație a instituției, a colectivului de muncă cât și Federația Sindicală „Sănătatea”.

De asemenea,  s-a introdus cerința privind vechimea în muncă într-o funcție de conducere de cel puțin 5 ani.

Armata Națională va participa la parada de 9 mai de la Moscova

Un contingent al Armatei Naționale va participa la parada militară dedicată „celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei”, desfășurată pe 9 mai la Moscova. Tot la Moscova va pleca și o delegație de veterani ai celui Doilea Război Mondial din Republica Moldova, unde va participa la mai multe evenimentele tematice. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern. 

De notat că ultima dată militarii moldoveni au participat la Parada militară de la Moscova în 2010. 

Totodată, Guvernul a decis reparaţia capitală a Complexului memorial „Eternitate”. În nota explicativă a deciziei se menționează că, potrivit informației parvenite de la Institutul municipal de proiectări „Chișinăuproiect”, cheltuielile în acest vor constitui circa 4 mln. lei. De asemenea, cheltuielile legate de confecționarea medaliei jubiliare „75 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial”, se estimează la circa 195 mii lei.

A fost aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022” 

Guvernul a aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022”. Programul stabilește strategia de finanțare a deficitului bugetului de stat. Conform prognozelor, în perioada 2020-2022, se estimează că soldul datoriei de stat nu va depăși 28,9% din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile pentru deservirea datoriei de stat pe termen mediu vor atinge circa 0,8% din PIB, rămânând la același nivel comparativ cu anul 2019.

Documentul reprezintă o continuare a programului pentru anii 2019-2021, fiind revizuit pentru perioada de timp 2020-2022, în corespundere cu indicatorii macroeconomici care au stat la baza elaborării Legii bugetului de stat pentru anul 2020.

Scopul acestui program constă în stabilirea direcțiilor prioritare de activitate ale Ministerului Finanțelor orientate spre atingerea obiectivelor și acțiunile care vor fi întreprinse de către autorități în vederea asigurării finanțării și îmbunătățirii structurii portofoliului de datorie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.