Connect with us
"
"

Politică

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

Publicat

pe

PE SCURT

Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice vor fi numiți în baza unui concurs desfășurat în patru etape. De asemenea, un contingent al Armatei Naționale va participa la parada militară dedicată „celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei”, desfășurată pe 9 mai la Moscova, iar în toate instituțiile de învățământ va avea loc „Lecția păcii”, potrivit unor decizii aprobate astăzi de Guvern.

Tot astăzi, Executivul a decis reparația capitală a Complexului memorial „Eternitate”, pentru care urmează a fi alocate circa patru milioane de lei. 

PE LUNG

Noi numiri în funcții și o singură demisie

Guvernul a aprobat noi numiri în funcții. Astfel, Natalia Donțu a fost numită în funcția de administrator al Parcului pentru Tehnologii Informaționale „Moldova IT Park” pe un termen de 5 ani. Totodată, au fost numiți doi noi directori generali adjuncți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: Igor Vâlcu și Oleg Lișcenco. 

La fel, Guvernul a acceptat demisia lui Vadim Dermenji din funcția de director general adjunct al Agenției Proprietății Publice, în baza cererii depuse. 

Tot astăzi, Guvernul a numit 15 noi șefi și adjuncți la Oficiile Teritoriale ale Cancelariei de Stat.

Mai multe servicii medicale acoperite de programul unic de asigurări obligatorii

Lista serviciilor oferite în cadrul Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală se extinde. Aceasta după ce Guvernul a aprobat modificări la Programul Unic unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Program au fost incluse tehnologii noi, moderne, necesare pentru stabilirea și precizarea diagnosticului, inițierea și realizarea tratamentului adecvat, în corespundere cu prevederile Protocoalelor Clinice Naționale.

 Astfel, Programul Unic va include 70 de investigații medicale noi în asistența medicală primară, 340 poziții noi pentru asistență medicală specializată de ambulatoriu, 166 servicii noi de înaltă performanță, printre care: investigațiile pentru determinarea genotipului virusului C și gradului de fibroză a ficatului, investigații pentru diagnosticarea tumorilor și a altor maladii cronice.

Totodată, suplimentar la volumul de servicii deja existente în Programul unic, circa 12550 de persoane vor beneficia de servicii de Rezonanță Magnetică Nucleară și Tomografie Computerizată,  circa 300 pacienți vor efectua investigația PET – CT, 3600 de pacienți vor beneficia de angiografii, 6200 pacienți vor face investigații anatomopatologice și citopatologice, etc.

Pentru sporirea accesului pacienților la serviciile de chimioterapie și protecției financiare a acestora, vor fi acoperite cheltuielile de transport public suburban și interurban tur-retur.

 Proiectul vizează de asemenea, extinderea suportului acordat pentru îngrijirea copilului în condiții de tratament spitalicesc. Astfel, mamei sau persoanei care îngrijește copilul, i se va permite șederea în spital, în cazul când copilul este grav bolnav și are nevoie de îngrijire suplimentară, conform avizului medical, chiar dacă acesta are o’vârstă mai mare de trei ani,  (până la 18 ani).

Noi reguli pentru candidații la funcția de director al instituțiilor medico-sanitare publice

Guvernul a modificat Regulamentul privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi Contractul-tip de management al instituţiei.

Potrivit noilor modificări, numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice va prevedea desfășurarea concursului în patru etape: evaluarea dosarelor; evaluarea competențelor profesionale; evaluarea proiectului de dezvoltare al instituției pe 5 ani; interviul.

Evaluarea competențelor profesionale ale candidaților se va desfășura de către Școla de Management în Sănătate Publică a USMF „N. Testemițanu”, conform metodologiei stabilite de minister. „Această etapă va servi un filtru de apreciere a nivelului de cunoștințe teoretice, dar și practice necesare unui manager al instituții medico-sanitare publice”, se arată în nota explicativă a deciziei. 

De asemenea, ședințele comisiei vor fi publice, cu posibilitatea participării oricărei persoane interesate, în calitate de observatori.

 Comisia de concurs va fi într-o componență mai complexă, din care vor face parte atât reprezentanții ministerului, fondatorul, reprezentanții societății civile din consiliul de administrație a instituției, a colectivului de muncă cât și Federația Sindicală „Sănătatea”.

De asemenea,  s-a introdus cerința privind vechimea în muncă într-o funcție de conducere de cel puțin 5 ani.

Armata Națională va participa la parada de 9 mai de la Moscova

Un contingent al Armatei Naționale va participa la parada militară dedicată „celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei”, desfășurată pe 9 mai la Moscova. Tot la Moscova va pleca și o delegație de veterani ai celui Doilea Război Mondial din Republica Moldova, unde va participa la mai multe evenimentele tematice. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern. 

De notat că ultima dată militarii moldoveni au participat la Parada militară de la Moscova în 2010. 

Totodată, Guvernul a decis reparaţia capitală a Complexului memorial „Eternitate”. În nota explicativă a deciziei se menționează că, potrivit informației parvenite de la Institutul municipal de proiectări „Chișinăuproiect”, cheltuielile în acest vor constitui circa 4 mln. lei. De asemenea, cheltuielile legate de confecționarea medaliei jubiliare „75 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial”, se estimează la circa 195 mii lei.

A fost aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022” 

Guvernul a aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022”. Programul stabilește strategia de finanțare a deficitului bugetului de stat. Conform prognozelor, în perioada 2020-2022, se estimează că soldul datoriei de stat nu va depăși 28,9% din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile pentru deservirea datoriei de stat pe termen mediu vor atinge circa 0,8% din PIB, rămânând la același nivel comparativ cu anul 2019.

Documentul reprezintă o continuare a programului pentru anii 2019-2021, fiind revizuit pentru perioada de timp 2020-2022, în corespundere cu indicatorii macroeconomici care au stat la baza elaborării Legii bugetului de stat pentru anul 2020.

Scopul acestui program constă în stabilirea direcțiilor prioritare de activitate ale Ministerului Finanțelor orientate spre atingerea obiectivelor și acțiunile care vor fi întreprinse de către autorități în vederea asigurării finanțării și îmbunătățirii structurii portofoliului de datorie.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie2 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova2 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social3 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură3 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură3 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Cultură4 zile în urmă

Irina Rimeș va promova Ziua lui Brâncuși, iar Internetul s-a întors împotriva ei. Explicăm de ce

PE SCURT Artista Irina Rimeș, originară din Republica Moldova, a fost numită săptămâna trecută ambasadoare a Zilei Constantin Brâncuși. Decizia...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

PoliticăO săptămână în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829