Dumitru Vicol: Apropo, dar acest PDM ne-a întrebat ce vrem noi, diaspora, de tot ne vinde gogoaşa dată?

Unul dintre cei mai activi reprezentanţi ai diasporei, Dumitru Vicol, tânăr stabilit la Londra, se arată sceptic faţă de iniţiativa PDM de reformare a sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Potrivit acestuia, nu se ştie dacă acest sistem electoral uninominal va obţine “aprobarea” diasporei, pentru că aceasta are un simţ mai patriotic decât mulţi analişti, bloggeri, “care se lasă duşi de mireasma PD-ului”.

Dumitru Vicol a opinat că lupta abia începe, dar totodată s-a înrebat retoric de ce PDM nu a întrebat ce vrea, diaspora, “de tot vinde gogoaşa dată”.

Toti au grijă de diasporă acum şi vor o “bucăţică” din ea. Nepreşedintele Dodon cu consilierul său, oligarhul Plaha cu votul uninominal.

Plaha promovează votul uninominal făcând o mişcare tactică de a diminua criticile diasporei prin a-i oferi câţiva deputaţi. Oare acest tactician, însă slab strategist, crede ca diaspora va prefera să aibă deputaţiîin parlament (câştig pe termen scurt) în detrimentul faptului de a arunca patria în captivitate “veşnică” (pierdere pe termen lung)? diaspora are un simţ mai patriotic decât multi analişti, bloggeri, cetăţeni de la Chişinău care se lasă duşi de mireasma PD-ului şi, cel mai probabil, că va prefera să menţină sistemul actual de votare. Nu sunt sigur că acest sistem electoral uninominal va obţine “aprobarea” diasporei luând în consideraţie dispreţul pe care-l are faţă de guvernanţi.

Lupta de abia se începe …

P.S. Apropo, dar acest PD ne-a întrebat ce vrem noi, diaspora, de tot ne vinde gogoaşa dată?”, a scris Dumitru Vicol pe pagina sa de Facebook.

Reamintim: PDM propune reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Vlad Plahotniuc a menţionat că, în urma proiectului de reformare a sistemului electoral, pe lângă alegerea deputaţilor în circumscripţii, cetăţenii în premieră vor avea dreptul să demită deputaţii, iar diaspora va putea să aibă proprii reprezentanţi în Parlament.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.