Duelul electoral Ion Ceban – Andrei Năstase: Între argumente sărace și acuzații generoase

PE SCURT

Au evitat confruntările televizate și acuzațiile reciproce în primul tur electoral, dar s-au întâlnit față în față în turul doi. Candidatul PSRM Ion Ceban și cel al Blocului ACUM Andrei Năstase la funcția de primar al capitalei au participat la trei dezbateri televizate, unde au vorbit mai puțin despre problemele reale ale municipalității și mai mult și-au adus acuzații reciproce, în ciuda unei înțelegeri de neagresiune a formațiunilor lor încheiate în ajunul campaniei.

Tensiunile au crescut. S-a ajuns la situația când candidatul socialist l-a acționat în judecată pe contracandidatul său, cerând un prejudiciu moral echivalent cu costul mașinii lui Năstase – 41.000 €.

Între momentele când cei doi ba se luau la harță, ba se acuzau reciproc, cei doi candidați au declarat de ce sunt cei mai indicați pentru funcția de primar, care sunt prioritățile zero, cum vor lupta cu mafia imobiliară și vor rezolva probleme de transport sau drumuri.

De asemenea, cei doi au declarat dacă vor autoriza sau nu marșurile minorităților sexuale, dacă ei vor câștiga scrutinul. Totuși, cei doi concurenți au preferat să scoată în prim-plan disensiunile politice, iar cât de convingători au fost vor arăta rezultatele din scrutinul de la 3 noiembrie.

PE LUNG

De ce sunt bun pentru funcția de primar?

Ion Ceban: Eu sunt pregătit să fiu primar. Ca primar, o să fiu foarte bun. Am studiile, experiența necesare, am o echipă puternică în spate. Nu am de gând să sar în altă funcție.  Sunt determinat să fac schimbări. Chișinăul nu are când să aștepte.

Andrei Năstase: Sunt un om de cuvânt, al faptelor și lucrurilor bine făcute. Am demonstrat că poți avea încredere în mine. Am reușit să adun în jurul meu oameni de calitate, integri și profesioniști, care au arătat rezultate comunităților din care fac parte. Am alături de mine parteneri de nădejde cum ar fi Maia Sandu, blocul ACUM, parteneri din România și alte state cu care am făcut angajamente clare și vor dezvolta orașul în interesul cetățenilor.

Primele trei probleme pe care le veți soluționa în funcția de primar ?

Ion Ceban: Programul meu vizează activitatea primarului pentru patru ani. Bugetul tuturor inițiativelor – de la centura orașului până la parcări, de la noi grădinițe și până la termoizolarea clădirilor, de la rezolvarea stației de epurare și până la proiecte sociale – este evaluat la 30 miliarde lei.
Primele trei priorități ale lui Ion Ceban sunt:

  1. drumurile și trotuarele plus transportul,
  2. fondul locativ,
  3. eficientizarea activității primăriei.

Andrei Năstase: Mi-am propus să fac ceea ce trebuia să fac încă un an și ceva în urmă – să elimin corupția din Primărie, să elimin schemele prin care se risipește banul din bugetul capitalei. Aș institui acolo avertizorii de integritate, o instituție nouă pentru Republica Moldova, dar de care avem nevoie. Astfel încât niciun consilier municipal nu va mai face ceea ce au făcut consilierii municipali de până acum. Bineînțeles că este nevoie de un audit al tot ce are municipiul, a peste opt milioane de metri pătrați de spațiu comercial, peste 12 mii de hectare, care nu sunt gestionați riguros și eficient. Astfel, vom contribuim la suplimentarea și chiar dublarea bugetului. Există problema stației de epurare și a mirosului urât, este problema transportului, ș.a.

Problema parcărilor

Ion Ceban: Avem 114 parcări cu plată și 12 846 locuri de parcare, iar alte câteva mii pe străzi și în curțile blocurilor. Trebuie să avem parcări la intrările în oraș și conexiuni cu nodurile de transport public. În zona centru a orașului: vom elibera toate parcările de pe marginea străzilor magistrale și facem parcări pe străzile paralele. O parcare ne-ar costa între 4-10 mii lei. Ne-am propus să creăm câte patru mii locuri de parcare pe an. De asemenea, ne propunem o parcare supra-etajată în locul gării auto centrale. Construcția acesteia se poate face un parteneriat public-privat.

Andrei Năstase: Este o problemă în toată lumea. Parcările de reședință (cele din jurul blocurilor de locuit) – vor trebui identificate spații, care vor fi amenajate și date în folosință. La fel ca și în cazul parcărilor de pe străzile din oraș – vor trebui identificate locuri, acolo unde se poate, marcate bine, amenajate și date în folosință. Parările de mari dimensiuni supra-etajate – nu pot fi create în afara Planului Urbanistic General, care este învechit. Parcările de la intrările din oraș – ne-am propus să identificăm spații, care ar rezolva mai multe probleme, inclusiv fluidizarea traficului. Aceasta ar însemna ca oamenii care vin din țară să-și lase mașinile acolo și să aibă acces la transportul public. Această problemă trebuie rezolvată în complexitate cu cea a transportului public și a drumurilor. Dacă nu le rezolvăm în complexitate, degeaba vorbim.

Transportul public

Ion Ceban: Avem 377 de troleibuze în Chișinău și mai avem nevoie de 150. La fel avem 144 de autobuze și am mai avea nevoie de încă o sută. Trebuie să avem benzi dedicate transportului public, grafic exact al maxi-taxiurilor. Vrem să creăm o întreprindere municipal care să gestioneze domeniu. Bani vom lua atât din municipiu, cât și din exterior. Vom aduce transport în fiecare suburbie. Nu putem vorbi despre majorarea tarifului, atât timp cât nu avem pensii și salarii mari.

Andrei Năstase: Se spun lucruri frumoase și se promit acum multe, dar întrebarea este: de ce nu s-a făcut până acum? Avem nevoie de mult transport, dar nimic din aceasta nu se va rezolva dacă nu vom atrage finanțare externă. Nu vom putea renunța la toate maxi-taxi-urile, acestea vor merge în zonele greu accesibile pentru transportul public. Dar ele trebuie modernizate.

Problema „mafiei imobiliare”

Ion Ceban: Am transmis un raport despre această problemă la Guvern, Procuratura și MAI în care am analizat 200 de construcții. Nu s-a intervenit. Acest raport conține recomandări de la nivelul de proiectare, până la darea în exploatare a construcțiilor. Am propus crearea unui grup la nivel de Parlament, care să examineze problema. Anterior, am oprit 37 de construcții.

Andrei Năstase: Primul lucru este să eliminăm corupția la nivelul municipalității și scoaterea la lumină a tot ce s-a întâmplat în ultimul timp. Propunem CMC să introducă un moratoriu pentru transmiterea terenurilor pentru construcții până la aprobarea Planului Urbanistic General. Propunem inventarierea tuturor terenurilor municipale date în arendă, verificarea tuturor documentelor permisive pentru lucrări de construcție pentru ultimii doi ani, introducerea răspunderii penale pentru întocmirea certificatelor de urbanism neconforme.

Vor fi autorizate marșurile minorităților sexuale?

Ion Ceban: Eu și anterior mi-am mai expus opinia în această privință. Și vreau să reiterez: faci ce vrei, dar atâta timp cât nu afectează acest lucru alte lucruri. Noi am zis nu o dată: acasă, poftim, facem ce doriți, dar haideți să nu facem ceea ce deranjează altă parte a societății, în public. Nu, nu voi autoriza.

Andrei Năstase: Voi respecta Constituția și cadrul normativ al țării. Dreptul la asociere este garantat de Constituție. Voi fi cât se poate de corect și voi respecta legea.

Acuzații reciproce

Ion Ceban l-a acuzat pe Andrei Năstase că, în cadrul negocierilor a Blocului ACUM cu PSRM privind formarea noii guvernări, a vrut să fie președinte al Parlamentului măcar pentru o zi. „Anume Năstase a fost cea mai slabă verigă, pentru că a vrut măcar pentru o zi să ocupe funcţia de preşedinte al Parlamentului”, a spus Ceban. Năstase a calificat afirmația drept o minciună, spunând că Ceban recurge la un „truc ieftin”.

Năstase i-a acuzat pe Ceban și socialişti că ar fi „complici ai mafiei imobiliare” și a burdușit orașul cu 25 de mii de apartamente și că cineva ar pretins 50 de mii de euro de la agenții economici. Ceban a anunțat că pentru aceste afirmații îl dă în judecată și va cere recompensă morală de 41 de mii de euro, cât ar costa noua mașină a lui Năstase, bani pe care îi va dona unei şcoli auxiliare.

Ceban l-a acuzat pe Andrei Năstase că ar fi propus candidatura lui Dumitru Robu la funcția de procuror general interimar. „Domnul Năstase este cel care a propus candidatura domnului Robu”, a spus Ceban, precizând că procurorul general interimar este finul cumetrei lui Năstase. „Este un fals. Nu l-am propus eu personal. Preferința mea este cel care a avut curajul să intenteze un dosar pe numele lui Viorel Radețchi”, a răspuns Năstase.

Ion Ceban l-a acuzat pe Năstase că nu își cunoaște propriu program electoral, deoarece nu știe să explice ce este planul de mobilitate urbană durabilă inclus în acesta. Năstase a refuzat să ofere explicații, spunând doar că Ceban „e jalnic”, dacă recurge la astfel de metode.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.