Dorin Drăguțanu și-a dat demisia din fruntea BNM

Dorin Drăguțanu, Guvernatorul Băncii Naționale, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că își dă demisia. El a declarat că politicienii nu vor să fie investigat furtul de la Banca de Economii de către KROLL, și că nu dorește ca BNM și el personal să devină țap ispășitor în dosarul „furtul de la BEM”.

Alături de Drăguțan pleacă din fruntea Băncii Naționale și prim-viceguvernatorul instituției, Marin Moloșag. Aceștia au declarat că vor asigura interimatul funcțiilor timp de trei luni, până la numirea altor conducători, de către Parlament.

„Vom rămâne cât va fi nevoie pentru buna funcţionare a BNM şi până la numirea noii conduceri. Motivul este un răspuns impus de presiunile politicienilor care ne-au făcut să demisionăm. Timpul va arăta ce a stat în spatele acestor atacuri. Probabil deja au candidaţii potrivitţi. Îi vedem prin presă şi pe reţelele de socializare”, a subliniat Drăguţanu.

„Este o decizie deloc simplă, atât profesional cât şi personal. Atacurile asupra BNM vină să distrugă fundamentul Băncii Naţionale, ori fără o bancă centrală, funcţională şi independentă, Moldova nu are cu să aibă sorţi de izbândă. Nu regret nicio decizie adoptată sau neadoptată pânpă acum de BNM”, a adăugat Marin Moloşag, prim-viceguvernatorul BNM.

Motivul principal al demisiei sunt presiunile politice și atacurile murdare, inclusiv din partea premierului Valeriu Streleţ.

„Cum poţi să ieşi şi să spui că dolarul poate ajunge la 40 de lei, iar apoi să declari că BNM trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a ţine situaţia sub control și să împiedice deprecierea puternică a leului până pleacă FMI”, a declarat Drăguţanu făcând trimitere la o serie de afirmații făcute anterior de Valeriu Streleţ.

Referitor la faza a doua a investigației Kroll, în cazul furtului miliardului de la Banca de Economii, Draguțanu afirmă că nu este dorită de guvernanți și ei amână intenționat acest lucru, sub motiv că Kroll a cerut onorarii prea mari.

„E uluitor să aud că premierul declară ca e prea scumpă a doua fază, prea scump cere Kroll. Cum poți să acuzi compania? Kroll a venit cu idei noi, o nouă structură a onorariilor lor. Ei au fost drăguți cu noi. Faza a doua nu este dorită și amână acest lucru. Se dorește discreditarea companiei Kroll. Ei speră ca dacă vor demite guvernatorul vor arăta populației ca au găsit vinovatul în cazul furtului, țapul ispășitor.”, a declarat Drăguţanu.

Draguțan și Moloşag au afirmat că nu vor pleca din țară. „Noi nu plecam nicăieri, așteptăm faza a doua de investigații în cazul furtului.” Acesta a mai dat asigurări că investigația Kroll va avea loc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.