Domulgeni: satul Duminicii Mari (Galerie FOTO)

De Duminica Mare, cu pâine și sare, ne așteaptă cu mare drag oamenii de la Domulgeni, Florești. Deja e o tradiţie ca de Rusalii să vină oaspeţi la Festivalul Turistic Naţional “Duminica Mare”. În zi de sărbătoare lunca Răutului e plină de muzică, joc şi voie bună. Decorul rustic, folclorul, tradiţiile arată că localitatea e una foarte veche. Deşi e atestată documentar la 1611 rădăcinile sunt mult mai adânci, or există un loc pe care se găsesc vestigii paleolitice, iar primii oameni s-au stabilit acum mai bine de 14 mii de ani.

Acum un an la Domulgeni a fost inaugurată prima pensiune. Familia Moraru a avut curajul să-și deschidă larg ușile pentru cei care vor să vină să le vadă satul. O casă frumoasă, de gospodari a devenit una primitoare pentru turiști.

Că țin la ceea ce au lăsat moșii și strămoșii o arată Muzeul satului. O mulțime de vestigii ale trecutului pot fi văzute aici. Acesta a fost deschis în 2010, de Rusalii, la prima ediție a Festivalului Turistic Naţional „Duminica Mare”.

Parte din istorie face şi biserica Sfântul Ierarh Nicolae, înălţată la 1862. Atunci ateii sovietici au dorit să închidă biserica, la 1952, oamenii locului au ieşit cu topoare şi furci pentru a o apăra. Astfel, şi-n anii de dezmăţului urss-ist a funcţionat biserica de la Domulgeni.

Turiştii pot trece şi pe la gospodărie unui apicultor. De asemenea, sunt deschise uşile atelierului de sculptură în lemn.

Oamenii locului ştiu să impresioneze și prin produse tradiționale pe care le pregătesc, mai ales mezelurile. Produsele de carne sunt pregătite într-un mod aparte de oamenii de la Domulgeni ”, se laudă primarul. Domulgenenii sunt răzeşi şi asta spune totul, zice cu o oarecare doză de mândrie Vasile Patrașcu. Oamenii locului spun că pe timpuri aproape fiecare, la Domulgeni, pregătea mezeluri. Astăzi, timpurile s-au schimbat și sunt doar vreo douăzeci de gospodari. Gazdele au mare grijă ca oaspeţii să guste din sângerete, mușchi afumat, carne de purceluș, şuncă, costiţă.

La Domulgeni sunt locuri frumoase şi pitoreşti, iar atmosfera e rustică şi relaxantă. Este o zonă bună pentru cei pasionaţi de pictură şi fotografie.

Satul Domulgeni se află pe traseul Chişinău-Soroca, la distanţa de circa 100 de kilometri de capitală.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.