PE SCURT
Fosta judecătoare și deputata din partea blocului ACUM Domnica Manole susține că termenul de dizolvare a Parlamentului expiră la data de 10 iunie, și nu la 7 iunie. Potrivit ei, precizările făcute de Curtea Constituțională și anume că termenul de trei luni ar trebui înțeles ca „90 de zile” au dus la concluzia eronată că termenul de dizolvare a parlamentului ar expira la 07 iunie.
„ Problema , înțeleg rezidă în modul de calculare a termenului de trei luni. Modalitatea de calculare a termenelor stabilite prin lege, hotărâre judecătoreasca, acordul părților este stabilită în Codul Civil ,( art.383-390) , prevederi obligatorii în situația litigioasă”, a declarat Domnica Manole pe Facebook.
PE LUNG
Termenul de trei luni (instituit prin Legea supremă art.85 al. 1) pentru dizolvarea Parlamentului urmează a fi calculat de la data validării alegerilor.
„În continuare acest termen de trei luni expiră în acea zi a ultimei luni ( adică 09 iunie) , iar termenul expiră la ora 24 a ultimei zile a termenului ( adică ora 24 data de 09 iunie), astfel prevede art. 388 al.1,4 CC . Ultima zi a termenului fiind data de 09 iunie , zi de duminică, care obligatoriu ,așa precum spune norma art. 389 CC se transferă pe următoarea zi lucrătoare”, a menționat ea.
Precizăm că ieri Curtea Constituțională a decis că, potrivit prevederilor constituționale, termenul de trei luni (90 de zile), în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul, curge de la data validării alegerilor. Astăzi, Curtea Constituțională a precizat că, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia să încheie formarea Guvernului pănă la data de 7 iunie 2019, inclusiv.