Doi tineri vor fi judecaţi pentru trădare de Patrie

Doi tineri vor fi judecaţi, fiind acuzaţi de organizarea unor acţiuni care urmăreau destabilizarea ordinii în stat. Procuratura Generală a anunţat că a finalizat şi expediat dosarul penal în instanţa de judecată.

Potrivit procurorilor, tinerii vor fi acuzați de trădare de Patrie, pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale , acordarea suportului serviciilor secrete străine în scop terorist, procurarea armelor şi muniţiilor fără autorizaţie corespunzătoare.

În total, în acest caz au fost reţinute patru persoane, care au fost acuzate de pregătirea unor activităţi cu caracter subversiv şi anticonstituţional, care ar putea dauna securităţii de stat şi integrităţii teritoriale a ţării.

La începutul lunii august, alţi doi tineri, complici ai inculpaţilor au fost deja condamnaţi la câte 5 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 5 ani şi privarea de dreptul de a activa în domeniul circuitului de arme pe o perioadă de 5 ani.
Cei doi inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia, au colaborat cu organul de anchetă, divulgând numele complicilor şi alte detalii relevante.

Moldova.ORG reaminteşte că şeful SIS, Mihai Balan a recunoscut recent că ofiţeri din cadrul instituţiei au depistat în sudul Moldovei anumite grupări de provocatori și organizatori care recrutau cetățeni din sudul R.Moldova pentru a destabiliza situaţia din ţară. El a spus că cetăţenii recrutaţi ulterior treceau anumite cantonamente în afara ţării ca mai apoi să întreprindă acțiuni de destabilizare în republică. Aceste persoane aveau intenții de a întreprinde anumite acțiuni subversive în perioada anumitor manifestații organizate în Chișinău, a specificat şeful SIS. Totodată, Mihai Balan spus că în procesul dat sunt implicate persoane cu funcții de răspundere din administrația UTA Gagauz-Yeri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.