Doar 45 % din gunoiul din capitală a fost evacuat. Cu ce problemă se confruntă cei de la Autosalubritate

Timp de două zile, serviciile specializate ale capitalei au evacuat doar 45 la sută din tot gunoiul menajer acumulat la platourile din Chişinău. Potrivit Regiei Autosalubritate, intervenția serviciilor este dificilă în sectoarele Botanica și Ciocana, unde sunt blocate căile de acces către containerele de gunoi.

Astfel, timp de două zile, s-au evacuat peste 15 mii metri cubi de deșeuri menajere, fiind efectuate 562 de curse. Gunoiul este transportat la groapa de gunoi din Bubuieci.

În sectoarele Botanica și Ciocana, angajaţii de la Regia Autosalubritate întâmpină probleme pentru a evacua deşeurile de la platourile de acumulare, ce sunt gestionate de către Asociațiile proprietarilor de locuințe privatizate.

Până în prezent, gestionarii n-au intervenit la deblocarea accesului către containerele de gunoi, făcând dificilă intervenția muncitorilor din cauza pungilor stocate în vecinătate.

Pe parcursul zilei de astăzi, Regia Autosalubritate a mobilizat 64 unități de transport și 170 de muncitori, iar Regia locativ-comunală și amenajare a teritoriului va interveni suplimentar cu 26 autobasculante pentru evacuarea deșeurilor.

Reamintim că peste 2000 de tone de gunoi s-au acumulat la punctele de colectare a deșeurilor din capitală, după ce locuitorii din comuna Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei Autosalubritate spre groapa de gunoi din localitate.

Situaţia a fost deblocată după intervenţia premierului Pavel Filip, care le-a propus localnicilor satului Bubuieci să delege o persoană pentru a participa alături de grupul de lucru la elaborarea planului de acţiuni în vederea soluţionării evacuării deşeurilor din Chişinău.

La rândul lor, reprezentanţii localnicilor din Bubuieci au acceptat termenul de o lună, cu condiţia ca autorităţile să soluţioneze definitiv situaţia creată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.