Doar 11% din listele electorale întocmite corect

Doar 11% din listele electorale, ce vor fi utilizate la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, au fost întocmite cu respectarea cerinţelor legislaţiei şi nu conţin erori în conţinut. În rest, listele au fost întocmite cu diferite nereguli.

La conferinţa de presă susţinută vineri la INFOTAG, Asociaţia Clinicilor Juridice din Moldova, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova, în cadrul Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte – 2009 au prezentat rapoarte privind monitorizarea întocmirii listelor electorale efectuate în mai multe localităţi ale ţării.

Olga Straton, director Asociaţia Clinicilor Juridice din Moldova, a comunicat că cei 200 de observatori delegaţi pentru această misiune au monitorizat întocmirea listelor electorale în 200 de secţii de votare.

"Cele mai frecvente încălcări depistate sînt includerea în liste a persoanelor decedate, radiate persoane care au domiciliul în raza secţiei respective, liste ce conţin doar numele alegătorului şu localitatea, fără datele din buletinul de identitate, persoane care şi-au schimbat numele de familie şi au fost incluse de oduă ori în listă", a spus ea.

Potrivit acesteia, deşi Codul Electoral obligă birourile electorale să afişeze listele electorale cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua alegerilor, doar 25% din secţiile electorale monitorizare au respectat această prevedere, restul au publicat listele mai tîrziu, iar unele nici la 23 iulie, cînd expira termenul de verificare a acestora nu le-au făcut publice.

"Majoritatea listelor electorale pentru alegerile care vor avea loc la 29 iulie, au fost întocmite în baza listelor din 5 aprilie, cu anumite corectări. În multe localităţi s-a ţinut cont de datele direcţiilor de documentare a populaţiei, de datele din resgirtrele locale de gospodărire a localităţii, de listele suplimentare din 5 aprilie, în conseicnţă numărul alegătorilor oncluşi în listele din 29 iulie a crescut. De exemplu, în Orhei a crescut de la 80 mii de alegători la 90 de mii, iar în municipiul Chişinău, sectorul Botanica de la 135 la 137 mii", a mai spus ea.

Victor Koroli, director executiv, Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova a comunicat că ei au monitorizat întocmirea listelor electorale în 25 de secţii de votare din mun. Chişinău, adică cca 10% din numărul de alegători incluşi în liste.

"Am depistat mai multe nereguli, printre care: înscrierea incompletă a seriei şi numărului actului de identitate în listele electorale – 647 de cazuri, la doar 13 secţii de votare, lipsa completă a seriei şi nr. actului de identitatea – 193 de cazuri, persoane decedate – 29 de cazuri, persoane incluse repetate – 8 cazuri, persoane neincluse în listele electorale – 10 cazuri, persoane fără drept de vot – trei cazuri. În total la cele 25 de secţii de votare au fost depistate 946 inexactităţi, iar la 19 secţii de votare din cele 25 monitorizate", a precizat Koroli.

Organizatorii conferinţei s-au mai arătat îngrijoraţi de lipsa unui mecanism eficient prin care să se verifice posibilele fraude electorale prin utilizarea votului multiplu.

Proiectul respectiv este elaborat în cadrul proiectului "Suport pentru Moldova", finanţat de Uniunea Europeană, şi co-finanţat de UNDP.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.