Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.