Dezbatere în Parlamentul European: „Se constată o îndepărtare continuă și consecventă a R.Moldova de la standardele democratice”

Raportul privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost dezbătut marți seara în Parlamentul European. Raportorul, europarlamentarul Petras Auštrevičius a declarat că în ultimii ani se constată o îndepărtare continuă și consecventă a Republicii Moldova de la standardele democratice europene.

Mai mult, Moldova pare să fie prima țara căreia în ultimii ani i s-au impus, din partea Uniunii Europene, condiționalități atât de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență.

Astfel, Petras Auštrevičius a declarat că Acordul de asociere nu este abstract, există un acord de asociere care conține un set de obligații juridice și politice, este vorba de un pact care se bazează pe valori comune, principii democratice.

„Tocmai de aceea, sunt îngrijorat pentru că, în ultimii ani, se constată o îndepărtare continuă și consecventă a Republicii Moldova de la standardele democratice europene. Regret că autoritățile moldovenești aleg să ignore avizul comun și recomandările unor instituții europene consacrate, printre care și Comisia de la Veneția. Sunt vizate mai ales recentele modificări aduse legii electorale. Parlamentul European și alte instituții europene au făcut tot posibilul pentru a-i explica Chișinăului că legislația în domeniul electoral nu trebuie schimbată și ajustată în anul dinaintea scrutinului electoral principal. Mă supăr foarte mult că nu s-a ținut cont de avizul organismelor europene”, a declarat europarlamentarul.

Totodată, Petras Auštrevičius a menționat și acțiunile de invalidare a alegerilor locale pentru funcția de primar general Chișinău și lipsa de transparență în cazul fraudei bancare de peste un miliard de dolari americani. „Cred că cele două rapoarte trebuie publicate, iar responsabilii trebuie trași la răspundere”, a spus Petras Auštrevičius.

Pachetul de reformă fiscală dă naștere multor altor rezerve și îngrijorări. Se pare că schema de amnistie fiscală este lipsită atât de logică, cât și transparență. Uniunea Europeană nu a avut altă posibilitate decât să suspende asistența financiară pentru Moldova. Moldova pare să fie prima țara căreia i s-au impus, din partea Uniunii Europene, condiționalități atât de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență. Faptele vorbesc de la sine”, a menționat raportorul.

În final, Petras Auštrevičius a precizat că în timp ce Parlamentul European transmite acest mesaj Guvernului moldovean, oferă și o mână întinsă pentru colaborare cu Moldova și cu societatea civilă de la noi din țară. „Cred că împreună vom putea să ne atingem obiectivele comune și asta înseamnă că și moldovenii vor înțelege că prin reforme politice și europene drumul european este același “, a adăugat europarlamentarul.