Zilele acestea, la Chisinau, se afla intr-o vizita de documentare delegatia ad-hoc a Parlamentului European din cadrul Comitetului de Cooperare Parlamentara R. Moldova – Uniunea Europeana (CCP RM-UE), condusa de catre Mariane Mikko. Din delegatie mai fac parte Zdzislav Zbigniew Podkanski si Rihards Piks. Pe parcursul zilei de miercuri, deputatii europeni au avut un sir de intrevederi cu oficialitatile moldovene, reprezentanti ai societatii civile etc.
In joc este credibilitatea R. Moldova
Prima intrevedere, avuta in dimineata zilei de ieri, a fost cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu. Spicherul a facut o scurta trecere in revista a celor mai importante actiuni ale Legislativului orientate in directia armonizarii legislatiei nationale la Acquis-ul comunitar si implementarii Planului de Actiuni RM–UE. El a precizat ca R. Moldova nu doreste sa ramana la nivelul declaratiilor politice si realizeaza pe deplin importanta sustinerii acestor afirmatii prin actiuni concrete. „Este in joc credibilitatea R. Moldova in fata institutiilor europene, dar realizarea reformelor democratice este primordiala, in primul rand, pentru poporul moldovenesc”, a adaugat Lupu.
Spicherul a informat ca Legislativul a votat recent un proiect de lege care obliga institutiile executiva si legislativa ca incepand cu 1 septembrie curent, sa tina cont in procesul de elaborare si adoptare a actelor legislative de reglementarile dreptului comunitar in materie. Lupu a mai relatat ca, in conformitate cu angajamentele asumate in fata Consiliului Europei, Parlamentul va examina, pina la sfirsitul sesiunii curente, elaborarea si modificarea a circa 40 de proiecte de lege, care vizeaza sistemului judiciar, libertatea mass-media, autonomia administratiei publice locale etc. Deputatii europeni au fost informati si despre cooperarea Legislativului moldovean cu parlamentele altor state, in vederea preluarii experientei de integrare europeana, la fel ca si cooperarea Parlamentului cu societatea civila. Lupu a apreciat inalt invitatia adresata parlamentarilor moldoveni de a efectua in luna septembrie curent o vizita oficiala la Parlamentul European.
La randul sau, Mariane Mikko a apreciat pozitiv actiunile realizate de forul legislativ, mentionind, totodata, necesitatea supravegherii procesului de implementare a proiectelor de lege. Ea a mai subliniat necesitatea unui dialog intens cu organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media in procesul de elaborare a Codului Audiovizualului. De asemenea, Mikko a recomandat parlamentarilor moldoveni sa tina cont de prevederile expertizelor Consiliului Europei si a OSCE, precum si sa asigure ca prevederile Codului Audiovizualului sa corespunda tuturor normelor democratice din domeniu. Delegatia PE s-a interesat si de situatia in domeniul administratiei publice locale si eforturile autoritatilor moldovene privind combaterea coruptiei. Un alt subiect al discutiei a fost diferendul transnistrean.
Dupa intrevederea cu spicher, parlamentarii europeni s-au intretinut cu membrii CCP din partea Chisinaului, Victor Stepaniu (PCRM), Serafim Urechean (AMN) si Iurie Rosca (PPCD). In finalul intilnirii, vice-presedentele Parlamentului, Iurie Rosca a declarat presei ca delegatia PE a fost informata de catre deputatii din opozitie despre „incetinirea ritmului reformelor”, fapt care, potrivit sursei citate, se va rasfringe negativ asupra raportului pe care il vor intocmi deputatii europeni.
Deputatii europeni s-au intilnit cu primul-ministru
In cadrul intrevederii avute cu oficialitatile europene, primul-ministru Vasile Tarlev a estimat ca decizia UE de renuntare la taxele vamale si la cotele de importuri la un numar esential de marfuri denota recunoasterea eforturilor depuse de Moldova pe parcursul ultimilor ani in implementarea standardelor europene in diverse domenii. Totodata, Tarlev a reiterat optiunea Guvernului in favoarea beneficierii de catre Moldova de preferintele comerciale autonome, care constituie un regim de comert asimetric si presupune accesul produselor din tara beneficiara pe piata UE fara aplicarea taxelor vamale.
E nevoie de o continuitate in cooperarea cu UE, dupa 2008
Delegatia PE a fost primita de catre presedintele tarii, Vladimir Voronin. Seful statului a subliniat importanta realizarii cu succes a Planului de Actiuni, a carui implementare va consolida pozitia R. Moldova in dialogul cu UE. In acest context, Vladimir Voronin s-a referit la necesitatea mentinerii continuitatii si consistentei in cooperarea cu Uniunea Europeana si dupa 2008, termen pentru care este prevazuta implementarea Planul de Actiuni. O alta tema a discutiilor a vizat implicarea UE in procesul de reglementare transnistreana, in special prin asistenta acordata la monitorizarea hotarului moldo-ucrainean.
Presedintele Moldovei si membrii delegatiei au facut un schimb de opinii privind valorificarea de catre tara noastra a oportunitatilor de consolidare a securitatii energetice si alimentare, in contextul eforturilor intreprinse in aceasta directie la nivel european. Seful statului a dat inalte aprecieri discutiilor purtate cu oficialitatile UE in timpul recentei sale vizite la Bruxelles, subliniind ca acestea au oferit tarii noastre mai multe semnale incurajatoare in privinta consolidarii dialogului cu structurile europene.
La rindul sau, Marianne Mikko si-a exprimat optimismul vizavi de perspectiva aprobarii de catre Parlamentul European a initiativei crearii la Chisinau a Centrului informational unic al UE pentru eliberarea vizelor. De asemenea, Mikko si-a anuntat disponibilitatea sa contribuie la identificarea unei solutii cit mai favorabile a chestiunii regimului facilitar de vize pentru moldoveni, prin intermediul delegatiei UE in Comitetul de cooperare interparlamentara RM-UE.
Asteptam un regim facilitar de vize si comert asimetric cu UE
La Chisinau Marianne Mikko s-a intilnit cu Andrei Stratan, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, precum si cu Vasili Sova, ministrul Reintegrarii. In cadrul intrevederii au fost abordate acelasi spectru de subiecte, principalele fiind implementarea Planului de Actiuni RM-UE si situatia din regiunea transnistreana. Stratan a relevat importanta acordarii tarii noastre a regimului de comert asimetric cu UE, precum si semnarea cit mai curind posibil cu UE a unui Acord de facilitare a regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.
Pe parcursul zilei de joi delegatia Partidului European are programate intilniri cu ministrii de Interne, Gheorghe Papuc, al Educatiei si Tineretului, Victor Tvircun, al Economiei si Comertului, Valeriu Lazar. De asemenea, deputatii europeni se vor intilni cu Ambasadorul rus la Chisinau, Nicolae Reabov. Este programata si o deplasare a oficialitatilor din UE la Tiraspol, pentru a se intretine cu reprezentantii administratiei separatiste.
Potrivit unui comunicat de presa al Biroul Delegatiei Parlamentului European in cadrul CCP RM–UE, la Tiraspol delegatia UE va discuta despre reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreana, precum si despre lupta impotriva traficului cu fiinte umane, democratizare, respectul libertatilor fundamentale si a drepturilor omului in regiune si retragerea armatei si armamentului rusesc.
In continuare, delegatia va vizita granita moldo-ucraineana si, ulterior, Odesa. In comunicat se subliniaza ca vizita poarta, de asemenea, un caracter simbolic cu scopul de a arata ca Moldova nu este singura. „UE si Parlamentul European in special au sprijinit si sint determinate sa continue sprijinul si asistenta R. Moldova in vederea depasirii problemelor si dependentei de piata ruseasca prin facilitarea accesului produselor din Moldova (in special, a vinurilor din Moldova) pe piata Uniunii Europene, dar si prin acordarea asistentei R. Moldova in vederea asigurarii furnizarilor de energie la preturi rezonabile si crearea alternativelor in sectorul energetic. Lucram, de asemenea, in comun cu partenerii nostri din Moldova in vederea realizarii unei solutii pasnice, durabile si comprehensive a diferendului transnistrean pastrand suveranitatea si integritatea Republicii Moldova”, se spune in comunicatul Biroului Delegatiei Parlamentului european in cadrul CCP RM-UE. / Oleg CRISTAL // Moldova Suverana