Miercuri deputatii s-au intors din concediu si si-au inceput activitatea. Deja saptamina viitoare Biroul Permanent al Parlamentului se va intruni pentru a stabili data primei sedinte in plen si agenda de lucru al sedintelor din perioada apropiata.
Dupa cum transmite agentia "NOVOSTI-MOLDOVA", la intilnirea de astazi cu reprezentantii mass-media (atare intrevederi acum se vor organiza permanent) secretarul de presa al Parlamentului Alexandru Gisca a comunicat ca pina acum au fost depuse 188 de proiecte ale legilor si deciziilor pentru a fi examinate in comisiile permanente.
Potrivit spuselor lui, in perioada de toamna-iarna, Legislativul va activa in patru directii: armonizarea, conform Planului de Actiuni "RM-UE", a legislatiei nationale cu standardele europene; sporirea eficientei conlucrarii Parlamentului cu alte ramuri ale puterii; dezvoltarea diplomatiei parlamentare si punerea la punct a relatiilor cu societatea civila.
Gisca a informat ca la sfirsitul lui septembrie Guvernul urmeaza sa remita deputatilor un cod de acte legislative, care necesita revizuire sau introducerea unui sir de amendamente pentru ajustarea lor la standardele europene si prevederile Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Nivelului Saraciei. in baza acestui cod va fi perfectat programul de activitate a Parlamentului pe anii 2005-2009.
O lata noutate este ca acum Guvernul va raporta deputatilor in cadrul sedintelor plenare despre transpunerea in fapt a legilor adoptate.
Deja la inceputul lui octombrie Cabinetul de Ministri va remite spre examinare Parlamentului proiectul bugetului pe anul viitor.
Pentru dezvoltarea diplomatiei parlamentare, in timpul apropiat sunt prevazute vizite ale deputatilor nostri in parlamentele altor tari. La finele lunii curente, spre exemplu, ei vor pleca in Senatul romin pentru a lua cunostinta de experienta lui in domeniul armonizarii legislatiei cu standardele tarilor Uniunii Europene.
Delegatia Legislativului moldovenesc, in frunte cu speakerul Marian Lupu, va vizita orasul Strasbourg la inceputul lunii octombrie, unde va avea loc sesiunea de toamna a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Speakerul moldovean va prezenta in cadrul ei un raport cu privire la activitatea Parlamentului de legislatura actuala.
Pentru reglementarea cooperarii cu societatea civila, dupa cum a comunicat Gisca, la examinarea proiectelor importante de legi in comisiile permanente vor fi invitati experti, care nu sunt deputati, – reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale.// "Noutati – Moldova"