Deputatii moldoveni opteaza pentru un cadru care le-ar permite sa aiba interese de afaceri extraparlamentare, insa cu conditia existentei unor reguli bine definite pentru a evita potentialele conflicte de interese. Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Internationala Business si Parlament Moldova (IABP Moldova), de aceasta opinie sunt 70% de deputati participanti la sondaj.
Potrivit rezultatelor studiului, facute publice marti, 27 martie, 65% din deputatii respondenti gasesc putin atractiva ideea existentei unui sistem parlamentar in care sa nu poata avea interese de afaceri.
Programele de informare publica si educare civica, in procesul de consolidare a credibilitatii Parlamentului, sunt considerate foarte importante sau importante de peste 2/3 din deputati. De asemenea, parlamentarii considera importante in acest sens transparenta sporita a proceselor parlamentare, precum si participarea activa la acestea a publicului si grupurilor de interese.
Cele mai importante bariere in calea realizarii eficiente ale obligatiunilor de serviciu a deputatilor sunt lipsa tehnologiilor informationale (de aceasta parere sunt 24% din deputati) si lipsa de disponibilitate a mijloacelor de transport si a localurilor pentru intalnirile cu electoratul (24%). O alta parte din deputati (23%) au mentionat lipsa consilierilor.
78% din deputatii respondenti ar prefera sa fie instruiti in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea procesului legislativ. Alte 72% sustin ca necesita perfectionare in abilitatea discursului public.
Chestionarul a fost expediat catre 95 de deputati, iar rata respondentilor este de 34%.
Asociatia Internationala Business si Parlament este o organizatie non-profit, neafiliata politic si non-lobbying, care promoveaza un protocol international pentru stabilirea relatiilor intre liderii cercurilor de business si ale celor parlamentare. IABP activeaza in R. Moldova din octombrie 2005. // Info-Prim Neo