Deputații independenți au depus o sesizare la Curtea Constituțională. Vor să știe dacă poate fi modificat sistemul electoral

PE SCURT

Cei trei deputați independenți, care au câștigat în circumscripțiile uninominale, Alexandru Oleinic, Viorel Melnic și Ion Groza au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, în care cer judecătorilor să se expună dacă „este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului”.

Totodată, parlamentarii întreabă dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

PE LUNG

„Nu toate forțele politice au fost de acord cu noul sistem electoral și chiar dacă au participat la alegeri și au obținut un număr mare de mandate anume în baza noului sistem, din motive strict politice și conjunctură corporativă egoistă, cer insistent revenirea de urgență la vechiul sistem electoral proporțional”, se arată în sesizarea celor trei deputați independenți.

Potrivit lor, în Parlament a fost deja înregistrat un proiect cu privire la schimbarea sistemului electoral, iar în spațiul public tot mai des este vehiculată ideea că actualul Parlament urmează să schimbe de urgență sistemul electoral, apoi să fie dizolvat Parlamentul pentru a organiza alegeri anticipate în baza noului sistem.

„Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului. Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială și economică, doar pentru că un grup de deputați vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiți de rezultatul obținut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegătorii o au în ei”, se arată în declarația deputaților.

Sesizarea_

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.