Deputatii comunisti de la Chisinau au respins o hotarare de condamnare a comunismului

Deputatii comunisti au respins joi propunerea deputatului Vitalia Pavlicenco (AMN) privind adoptarea unei hotarari in contextul Rezolutiei APCE cu privire la condamnarea crimelor regimurilor comuniste totalitare.

Voturile deputatilor PPCD si AMN nu au fost suficiente pentru a fi initiate dezbateri parlamentare privind adoptarea unei hotarari la acest sens.

Presedintele grupului parlamentar al PPCD, Vlad Cubreacov, a declarat ca dezbaterile de la APCE au fost niste dezbateri de substanta. „Forma in care a avut loc dezbaterea astazi, in Parlamentul moldovean, mai bine nu avea loc, deoarece nu este bine sa discutam in contradictoriu cu APCE, care a votat rezolutia respectiva cu o majoritate zdrobitoare, dandu-i valoare de document politic si condamnand international crimele comunismului totalitar. Luam act de acest fapt cu intelepciune, fara patima si fara polemici sterile, precum s-a incercat astazi aici”, a spus Cubreacov. El a reamintit ca Republica Moldova s-a angajat pe calea integrarii europene, precizand ca un proiect de document similar cu recomandarile APCE se afla pe masa deputatilor din Parlamentul European, la Bruxelles. Potrivit lui Cubreacov, dupa esecul „documentului de recomandari de la Strasbourg, se va insista asupra unui document in aceeasi materie si in acelasi spirit la UE”. Daca Republica Moldova doreste sa se integreze in structurile europene ea va trebui sa recunoasca si valabilitatea acelor acte”, a subliniat Cubreacov.

„Ne solidarizam si condamnam crimele regimurilor comuniste totalitare. Va indemn la sinceritate si la evitarea caderii in ridicol. Subiectul este prea sensibil, prea serios si nu as vrea ca printr-o asemenea discutie sa compromitem viitorul si sansele Republicii Moldova de integrare in UE”, a conchis Vlad Cubreacov.

Totusi, in conformitate cu Regulamentul Parlamentului, reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare si-au expus opiniile in cadrul unor declaratii facute la sfarsitul sedintei. Vitalia Pavlicenco a subliniat ca AMN saluta si sprijina integral Rezolutia APCE, adoptata la 25 ianuarie 2006. „Calificand aprecierea politica data rezolutiei APCE de catre PCRM, ne intrebam cum se coreleaza aceasta cu optiunea pro-europeana declarata de actualii guvernanti? Acestia refuza sa accepte fara rezerve rezolutia APCE si sa se disocieze clar de crimele regimului comunist totalitar. Dimpotriva – pretinsii eurocomunisti au sfidat atat documentul, cat si forul european ce l-a adoptat. PCRM continua sa fie si membru al unei asociatii de partide comuniste din spatiul ex-sovietic, ce urmareste refacerea colosului totalitar sovietic prabusit”, a declarat Pavlicenco. In opinia ei, este necesar ca Parlamentul sa condamne oficial crimele si metodele totalitare, pentru a demonstra sinceritatea aspiratiilor proclamate.

La randul sau, deputatul comunist Grigori Petrenco a spus ca Rezolutia APCE „contine unele idei inacceptabile, printre care si condamnarea faptului ca partidele si miscarile comuniste continua sa functioneze legal, ceea ce paraseste spatiul principiilor si al valorilor democratice”. „Insasi prezentarea unui asemenea document pare a fi absurda in conditiile actuale si nu corespunde primejdiilor reale aparute la inceputul secolului XXI, precum extremismul de dreapta, nationalismul radical si xenofobia”. Potrivit lui, comunistii moldoveni condamna aprecierile politice si istorice a practicilor totalitare, care includ stalinismul si neostalinismul ca forme ale comunismului totalitar. „Nu putem sa nu condamnam acele manifestari monstruoase ale comunismului, care au discreditat miscarea de stanga din Europa si condamnam aceasta practica deja de mai mult timp. Insa noi condamnam toate practicile totalitare, indiferent de formele pe care le imbraca, fie ca acestea sunt comuniste, liberale sau democratii ghidate”, a spus Petrenco. In opinia lui, raportul APCE nu a stabilit o linie de demarcare clara intre incalcarile drepturilor omului efectuate de asa-zisele regimuri comuniste si comunismul ca atare, in calitate de curent politic ale carui idealuri sunt contrare crimelor care ii sunt incriminate.

Presedintele grupului parlamentar al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a subliniat ca „nu este vorba despre condamnarea ideilor, a viselor si a idealurilor oamenilor, ci de condamnarea crimelor”. „Anume necesitatea condamnarii crimelor comunismului este prevazuta in rezolutia APCE. Nu am votat astazi propunerea de a adopta o hotarare in acest sens pentru a nu agrava si a nu tensiona situatia din Republica Moldova. Sper ca toate grupurile parlamentare vor gasi posibilitatea sa elaboreze un document prin care sa spuna clar ca Republica Moldova nu doreste si nu va permite revenirea la un sistem totalitar. Nu putem construi un stat independent si sa privim sigur in viitor, fara a face acest bilant cu trecutul si fara a ne distanta de el”, a conchis Diacov. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.