Depozitul de munitii din Transnistria – pericol regional

Ministrul adjunct al Reintegrarii al Republicii Moldova, Victor Postolache, a declarat la BBC, ca in cazul unei explozii la depozitul de munitii de la Colbasna, in Transnistria, "nu ar mai ramine nimic in viata pe o raza de 500 de kilometri imprejur".

Ministrul, aflat in vizita la Londra, a spus ca un studiu realizat de Academia de Stiinte a Republicii Moldova a ajuns la aceasta concluzie, dat fiind faptul ca depozitul de la Colbasna este unul dintre cele mai mari din Europa si contine o cantitate imensa de armament si munitii, unele datind din cel de-al doilea razboi mondial.

Depozitul de la Colbasna – pericol regional

La runda de negocieri inceputa la sfirsitul lunii octombrie, pentru solutionarea conflictului nistrean, pentru prima oara delegatia regimului separatist de la Tiraspol a promis elaborarea unei liste care sa cuprinda militarii, armamentul si munitiile aflate pe teritoriul controlat de autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana.

Victor Postolache a estimat ca doar Ministerul Apararii al Federatiei Ruse are date exacte cu privire la cantitatea de munitii si armament aflate la Colbasna.

Ministrul a spus ca Rusia are in Transnistria 1500 – 2000 de militari pe care ii stationeaza acolo sub pretextul pazei depozitului, potrivit Ministrului adjunct al Reintegrarii.

Recent, presedintele Vladimir Voronin si primul ministru, Vasile Tarlev, au afirmat ca armament din Transnsitria a ajuns si in miinile regimului Saddam Hussein.

Victor Postolache spune ca din surse rusesti a aflat de faptul ca armament transnistrean a fost reperat in regiunea Moscovei sau chiar in Cecenia.

Toate acestea, este de parere ministrul de la Chisinau, dovedeste pericolul reprezentat de regiunea separatista nistreana.

Alegeri in Transnistria – doar sub egida OSCE

Victor Postolache a declarat ca Republica Moldova nu va accepta alegeri in zona controlata de regimul de la Tiraspol decit sub egida Organizatiei de Securitate si Cooperare Europeana, ceea ce ar insemna o perioada de pregatire de 5 – 9 luni, care sa dea alegatorilor siguranta ca autoritatile nu vor recurge la intimidari.

"Nu poate fi vorba de alegeri libere si corecte decit sub egida OSCE si nimeni nu va recunoaste altfel de alegeri", a declarat Victor Postolache.

Ministrul a mai spus ca Rusia nu joaca un rol constructiv: "Cu regret, Rusia nu tine cont ca dupa destramarea URSS Republica Moldova a devenit un subiect de drept international. Suntem o tara libera si avem dreptul sa ne conformam regulilor europene si sa dovedim ca, nu numai geografic, suntem, de jure si de facto, europeni", a declarat Victor Postolache.

Ministrul din Republica Moldova a spus ca Rusia pastreaza interes economic in 11 intreprinderi din Transnsitria cu productie duala – civila si militara – care este importata in Federatia Rusa, dupa care nu se stie unde ajunge.

Victor Postolache a salutat ajutorul acordat de Rominia ca "vecin si prieten" in solutionarea conflctului nistrean.

in acest sens, pe 3 – 4 noiembrie ministrul reintegrarii al Republicii Moldova, Vasile Sova, se va afla la Bucuresti unde va discuta acest subiect cu Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu.(Dupa “BBC”) // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.