Departamentul de Stat al SUA ar dori reintegrarea Basarabiei

Statele Unite sprijina toate eforturile Republicii Moldova, orientate spre reintegrarea tarii, a declarat consilierul principal pentru Eurasia al Departamentului de Stat al SUA, Steven Mann, in cadrul intrevederii cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei, in cadrul intrevederii, desfasurate la New York, Steven Mann a salutat ideea includerii plenare a SUA, in calitate de participant la procesul de negocieri. El subliniat importanta desfasurarii la Chisinau, in perioada 28-30 septembrie, a Conferintei internationale pe problema transnistreana, care este chemata sa intensifice procesul de reintegrare a Republicii Moldova.

Partile au examinat initiativele de ultima ora ale autoritatilor moldovenesti in contextul realizarii planului ucrainean de reglementare a problemei transnistrene. Au fost discutate in detalii criteriile de democratizare si conditiile de demilitarizare a regiunii transnistrene a Republicii Moldova, adoptate de catre Parlament la 10 iunie 2005, precum si Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului, adoptata la 22 iulie curent. Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii si privind actiunile de asigurare a garantiilor sociale pentru populatia zonei transnistrene.

De asemenea, in cadrul Reuniunii ONU a sefilor de stat si de guvern, Vladimir Voronin a sustinut un discurs in cadrul Dialogului prezidential public, organizat de Asociatia Barourilor orasului New York.

Asociatia Barourilor orasului New York este cea mai importanta asociatie profesionala a juristilor din SUA, numarand 2 mii membri. Printre acestia se numara si membrii delegatiei Asociatiei Barourilor din New York, care au vizitat recent Republica Moldova, cu scopul studierii aspectului juridic al separatismului transnistrean. Aceasta problema a si constituit subiectul central al discursului de jumatate de ora al presedintelui Vladimir Voronin. Seful statului a mentionat, printre altele, ca, dupa adoptarea de catre Parlament a Legii privind principiile de baza ale statutului juridic al raioanelor din stanga Nistrului, eforturile orientate spre reglementarea problemei transnistrene isi pot atinge obiectivul numai cu conditia unor decizii temeinice, constructive si democratice din partea Rusiei si Ucrainei. O data cu includerea SUA si Uniunii Europene in procesul de reglementare, s-au conturat noi orizonturi in solutionarea acestei probleme importante, a accentuat presedintele Vladimir Voronin.

O delegatie a Asociatiei Barourilor din New York, condusa de Mark A. Meyer, a vizitat Republica Moldova in luna mai curent, cu intentia de a intocmi un raport detaliat asupra laturii juridice a problemei transnistrene, urmand ca acesta sa fie prezentat Comisiei ONU pentru Drepturile Omului. Vizita a inclus si o intrevedere cu presedintele Vladimir Voronin (18 mai 2005), in cadrul careia seful statului a elucidat cele mai importante momente legate de separatismul transnistrean si de prejudiciile pe care acesta le aduce intereselor statului si cetatenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.