Delegaţia Moldovei participă la cea dea V-a reuniune trilaterală Moldova-Ucraina-UE

Delegaţia Republicii Moldova, condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Eugenia Kistruga, a participat la Bruxelles, la cea dea V-a reuniune trilaterală Moldova-Ucraina-UE, axată pe problemele de frontieră moldo-ucraineană. Din delegaţia moldovenească au făcut parte şeful Serviciului Vamal, Feodosia Furculiţă, şeful Serviciului de Grăniceri, Igor Colenov şi primvicedirectorul ÎS "Calea Ferată a Moldovei", Vladimir Bogoev, comunică MOLDPRES.

Potrivit serviciului de presă al MAEIE, principalele subiecte discutate s-au referit la problematica circulaţiei feroviare şi exportul mărfurilor supuse accizelor, rezultatele obţinute de ambele state la demarcarea frontierei, precum şi realizarea controlului comun la cele cinci puncte de trecere a frontierei de stat la care delegaţia moldovenească a subliniat necesitatea implementării acestuia şi la punctele de trecere "Maiaki-Palanca-Udobnoe" şi "Cuciurgan-Pervomaisk".

Şeful Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineana, domnul Ferenc Banfi, a informat participanţii despre rezultatele activităţii misiunii, cooperarea cu autorităţile moldoveneşti şi ucrainene şi operaţiunile comune de control la frontieră.

În cadrul reuniunii s-au discutat acţiunile ce se refera la realizarea Declaraţiei Comune a prim-miniştrilor Moldovei si Ucrainei din 30 decembrie 2005 privind regimul vamal la frontiera de stat moldo-ucraineană. Reprezentanţii Moldovei au remarcat rolul important pe care îl are MAF în procesul de monitorizare a implementării Declaraţiei respective. UE a salutat progresele obţinute urmare a acţiunilor comune întreprinse pentru realizarea noului regim vamal la frontiera moldo-ucraineană, subliniind importanţa transparenţei la hotar şi a bunei cooperări intre RM şi Ucraina în acest domeniu.

Pe parcursul reuniunii, Comisia Europeană a manifestat interes deosebit pentru susţinerea eforturilor autoritarilor moldoveneşti şi ucrainene în contextul cooperării la frontiera de stat comună, în special privind demarcarea frontierei de stat moldo-ucrainene, precum şi realizarea controlului comun la punctele de trecere a frontierei.

La finele întrevederii părţile au semnat, în prezenţa Comisarului pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, Protocoalele privind Schimbul de Informaţii între Serviciile Vamale şi de Grăniceri ale Republicii Moldova şi Ucraina. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.