Deficitul balantei comerciale a republicii a crescut

Deficitul balantei comerciale denota o crestere semnificativa, in anul curent, estimeaza specialistii Minsiterului Economiei si Comertului. O apreciere a situatiei comerciale a fost facuta, vineri, de catre ministrul economiei si comertului, Valeriu Lazar, in cadrul unei mese rotune, care a reunit reprezentanti ai ministerului si agenti economici din republica. Potrivit lui Lazar, daca la finele anului trecut deficitul balantei comerciale a fost de circa 800 mln de dolari, acoperirea importurilor din exporturi constituind 56%, atunci situatia in primul trimestru al anului curent, comparativ cu perioada similara din anul trecut este “mai grava”. In primul trimestru al anului, rata de crestere a importurilor (+29%) a depasit-o esential pe cea a exporturilor (+7%) si, ca urmare, soldul negativ al balantei comerciale s-a majorat de 1,8 ori fata de perioada similara din anul trecut.

O analiza detaliata a MEC denota faptul ca cresterea deficitului cu Ucraina – unul dintre principalii parteneri comerciali ai R.Moldavia – este considerata a fi principala cauza a valorii ridicate a soldului negativ a balantei comerciale. 4% din gama marfurilor importate de Modova din aceasta tara, in principal produse agroalimentare, ar putea fi produse si la noi, a mentionat Lazar. Potrivit sursei: “exista o gama larga de produse imporate de peste hotare, care pot fi substituite sau fabricate in Moldova, fara prea mari eforturi tehnologice sau necesitati financiare”.

Pe de alta parte, agentii economici au solicitat MEC sa atraga atentia la faptul ca, in centrele comerciale cele mai mari din republica, majoritatea produselor sunt importate. Acestia au rugat ca sa se intreprinda masuri de excludere a intermediarilor la importul produselor, precum si sa incurajeze, prin actiuni reale, desfacerea marfurilor autohtone pe piata interna a republicii. // REPORTER.MD,

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.