Declaratiile presedintelui OSCE continua sa creeze nelinisti la Chisinau

Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, este convins ca, in pofida recentelor declaratii ale presedintelui in exercitiu al OSCE, Karel de Gucht, care s-a aratat sceptic privind solutionarea conflictului transnistrean, acest subiect va ramane o prioritate pentru OSCE in 2006.

Referindu-se la problema transnistreana, de Gucht a declarat pentru BBC ca “nu este clar cum se pot face progrese in aceasta regiune”. In plus, el a declarat ca, mai devreme sau mai tarziu, va trebui cautata o solutie prin federalizarea Republicii Moldova. Pe de alta parte, in cadrul Consiliului permanent al OSCE, intrunit joi, 12 ianuarie, la Viena, de Gucht si-a exprimat speranta ca anul 2006 va fi unul al noilor prioritati pentru rezolvarea conflictelor din Osetia de Sud si Nagorno-Karabah si ca evolutiile pozitive “vor servi drept exemplu pentru alte regiuni, inclusiv Moldova”.

In opinia lui Stratan, omiterea problemei transnistrene de pe agenda OSCE pentru 2006 este imposibila. “Voi incerca personal sa abordez aceasta problema cu presedintele in exercitiu al OSCE, cu care sper sa ma intalnesc la 31 ianuarie, cand ma voi deplasa la Bruxelles pentru a participa la Cartierul NATO”, a spus aceeasi sursa.

Rugat sa comenteze reluarea de catre Karel de Gucht a ideii de federalizare a Republicii Moldova, Stratan si-a exprimat neincrederea fata de veridicitatea informatiei transmise de BBC. ‘Nu exclud posibilitatea ca ar fi vorba de o traducere nereusita sau de o neintelegere, deoarece, in cadrul reuniunii de la Viena, Karel de Gucht nu a spus nimic in acest sens”, a subliniat Stratan, adaugand ca se va referi si la acest subiect in cadrul intalnirii sale cu ministrul de Externe al Belgiei.

La randul sau presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, Sergiu Stati, a spus ca nu crede ca, prin evidentierea noilor oportunitati pentru rezolvarea conflictelor din Osetia de Sud si Nagorno-Karabah, OSCE omite problema transnistreana de pe ordinea de zi pentru 2006. “In declaratia facuta de delegatia UE la OSCE in cadrul consiliului permanent, se spune foarte clar ca problema transnistreana si problemele din Caucaz vor ramane prioritare pe agenda de lucru a OSCE si cred ca acestea vor avea aceeasi pondere. Speram ca OSCE isi va mentine statutul si ponderea in reglementarea conflictului transnistrean. Chiar si presedintele in exercitiu al OSCE a declarat ca problema transnistreana va ramane o prioritate”, a subliniat sursa citata.

Solicitat sa comenteze declaratiile lui de Gucht privind posibilitatea revenirii la ideea federalizarii Republicii Moldova in scopul rezolvarii problemei transnistrene, Stati a spus ca acestea sunt “prea serioase” pentru a se grabi sa le comenteze. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.