La 6 octombrie 2006, Duma de Stat a Federaţiei Ruse a adoptat Declaraţia cu privire la rezultatele aşa-numitului referendum din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Parlamentul Republicii Moldova constată cu îngrijorare că, prin adoptarea acestei declaraţii, deputaţii din Rusia pun la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, textul declaraţiei fiind în contradicţie nu numai cu conţinutul şi spiritul tratatului politic de bază dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, articolul 5 al căruia stipulează clar că Părţile condamnă mişcările separatiste, dar şi cu normele şi principiile dreptului internaţional.
Parlamentul Republicii Moldova constată cu regret că declaraţia în cauză este în total dezacord cu recentele declaraţii ale Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care, referindu-se la tratativele de reglementare a conflictului transnistrean, s-a pronunţat clar în ce priveşte inadmisibilitatea revizuirii principiilor integrităţii teritoriale în lumea contemporană.
Deputaţii Dumei de Stat, fără a pătrunde în esenţa şi detaliile procesului de reglementare a conflictului transnistrean, au interpretat neobiectiv acţiunile conducerii Republicii Moldova pentru restabilirea unităţii teritoriale a ţării, plasîndu-se pe poziţia de avocaţi ai uneia dintre părţile aflate în conflict.
Recunoscînd referendumul din Transnistria drept un act de liberă exprimare a voinţei cetăţenilor, deputaţii ruşi au scăpat din vedere mai multe aspecte importante, cum ar fi: inexistenţa unor instituţii democratice în Transnistria, urmărirea penală, aprobată prin lege, a persoanelor ce se pronunţă pentru reintegrarea cu Republica Moldova, controlul total al vieţii civile din partea serviciilor represive.
Duma de Stat nu a ţinut cont de faptul că, în pofida rezultatelor pseudoreferendumului, majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene şi-a exprimat demult atitudinea univocă faţă de Republica Moldova, reconfirmîndu-şi documentar cetăţenia moldovenească. Acest fapt este cea mai convingătoare dovadă a opţiunii lor politice şi civice. Întreprinzătorii din Transnistria, de asemenea, şi-au exprimat opţiunea prin legalizarea business-ului lor în spaţiul economic al Republicii Moldova, beneficiind astfel de protecţia juridică a intereselor lor economice pe piaţa internă şi internaţională.
Parlamentul Republicii Moldova îşi exprimă speranţa că parlamentarii ruşi, pe viitor, vor da dovadă de mai multă obiectivitate şi competenţă la elaborarea declaraţiilor privind Republica Moldova. Numai astfel ei vor putea să-şi aducă contribuţia la reglementarea conflictului transnistrean şi la ameliorarea relaţiilor moldo-ruse.
Parlamentul Republicii Moldova face apel către Duma de stat a Federaţiei Ruse să se abţină de la susţinerea separatismului, care afectează nu numai statele respective, ci poate afecta însăşi Rusia, cu urmări imprevizibile pentru întreg continentul european.
Aprobată în şedinţa Parlamentului Republicii Moldova din 12 octombrie 2006 // Moldpres