Economie
„Decizie așteptată de 10 mii de patentari”. Deputați ACUM solicită prelungirea termenului de activitate în baza patentei până în 2022

PE SCURT
Deputați blocului ACUM au înregistrat astăzi în secretariatul Parlamentului o inițiativă legislativă privind prelungirea activităților de comerț mic în baza patentelor de întreprinzător până la 31 decembrie 2022.
Potrivit deputatului Alexandru Slusari, aceasta decizie este mult așteptată de aproximativ 10 mii de patentari, „care împreună cu familiile lor stau acum cu frica în sân” și „sunt cu mâna pe bagaje”.
PE LUNG
„Dacă actualul Parlament rămâne nefuncțional, există un risc uriaș că problema prelungirii patentelor nu va fi soluționată și după 31 decembrie 2019 un grup important din societate noastră va fi lipsit de unica sursa de existență”, a explicat Alexandru Slusari.
Potrivit lui, acești oameni „acum nu au nevoie de coaliția ACUM-PSRM pe 4 ani cu partajarea funcțiilor”, ei nu înțeleg de ce în condițiile când există 61 de voturi ale partidelor, care au promis în campania electorală rezolvarea pozitivă a problemei patentarilor, Legislativul rămâne blocat și se propune perpetuarea acestei situației pănâ la ziua dizolvării Parlamentului.
„Noi, deputați, primim salariile inclusiv din impozitele, care achită comercianți-deținători de patente. Noi suntem în serviciul lor. Am fost angajați de oameni pentru a le rezolva multiple probleme, ci nu pentru a le crea altele. Nu pentru a accelera exodul cetățenilor noștri”, a adăugat el.
Reamintim că, în luna noiembrie 2018, Parlamentul a adoptat un proiect, potrivit căruia termenul patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul a fost prelungit până la 31 decembrie 2019.
Termenul patentei a fost extins doar la titularii, care la data de 31 decembrie 2018 dețineau patente pentru aceste activități. În prezent sunt valabile circa 9400 patente în comerțul cu amănuntul.
Economie
Legea deoffshorizării va fi dezbătută în Parlament. Ce restricții prevede

PE SCURT
Proiectul de lege deoffshorizării urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului aprobarea proiectului de lege de modificare și completare a mai multor acte legislative.
Astfel, Parlamentul urmează să stabilească restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții.
PE LUNG
Proiectul de lege prevede modificări ce vizează definirea noțiunilor de participant la privatizare, ofertant în domeniul parteneriatului public-privat, operator economic, participant la procedurile de achiziție publică, precum și la concesiunile de lucrări și servicii.
„Legea deoffshorizării urmărește să ajusteze cadrul legislativ național în vederea asigurării implementării eficiente și comprehensive a angajamentelor asumate de Republica Moldova în domeniul prevenirii spălării banilor și asigurarea transparenței fondurilor, inclusiv angajamentele din Acordul de Asociere”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.
Parlamentul urmează să modifice următoarele acte legislative: Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, Legea cu privire la parteneriatul public-privat, Legea privind achizițiile publice, Legea cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii.
Potrivit proiectului de lege, Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență, precum și lista acestora.
Economie
Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivității” a fost prelungit cu doi ani

PE SCURT
Componenta de granturi pentru IMM-uri a Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II) a fost prelungită până la 30 iulie 2021. O decizie în acest sens a fost luată de Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Decizia a fost complementată de majorarea plafonului de co-finanțare până la suma 300 mii de lei cu scopul asigurării accesului agenților economici din Moldova la finanțare din partea Proiectului pentru a-și lărgi exporturile.
PE LUNG
Ministerul Economiei precizează că, prin intermediul proiectului, peste 100 de întreprinderi beneficiare au mărit volumul afacerii și au creat circa 340 de noi locuri de muncă, și a generat în medie exporturi de peste 232 mii de dolari. Până în prezent, au beneficiat de granturi un număr de peste 140 întreprinderi în sumă de 0,9 milioane de dolari.
Cei mai mulți dintre beneficiarii PAC II sunt din sectorul agroalimentar și băuturi – 31%, din sectorul producere – 20%, textile – 14%, servicii – 14%, agricultură – 12%, IT și producerea componentelor electronice – 9%.
Componenta de grant a Proiectului Ameliorarea Competitivității II are un buget de circa 2,8 milioane de dolari și oferă finanțări nerambursabile în valoare de până la 300 mii de lei per agent economic, destinate companiilor mici și mijlocii pentru contractarea serviciilor de dezvoltare a afacerii și îmbunătățirea potențialului de export.
Până la 30% din suma grantului poate fi utilizată pentru procurarea de echipament.
Cele mai solicitate servicii de dezvoltare a afacerilor, finanțate de PAC II, au ținut de marketing și promovare. Mai mult de jumătate dintre beneficiarii de granturi au solicitat finanțare pentru branding și identitate corporativă, design și ambalaje, dezvoltarea strategiilor de marketing, elaborare de site-uri cu magazine online. Printre alte servicii de dezvoltare solicitate de beneficiarii PAC II se numără certificarea în domeniul sistemelor de management a calității, sisteme informaționale, cercetări de piață, R&D și optimizarea proceselor interne.
Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II este implementat în perioada 2015-2021. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii.
Totodată, proiectul contribuie la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi Agenției de Investiții, oferirea de granturi agenților economici privați, care contribuie la sporirea competitivității de export etc.
Economie
Parlamentul a aprobat modificări în politica bugetar-fiscală și vamală

PE SCURT
Parlamentul a aprobat astăzi modificări în politica bugetar-fiscală și vamală. Deputații au votat, în ședința plenară de astăzi, modificări ale Codului fiscal, Legii cu privire la tariful vamal, Legii privind plata pentru poluarea mediului, Legii privind sistemul public de asigurări sociale, Legii cu privire la tichetele de masă și Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală.
PE LUNG
Proiectul de lege prevede modificarea condiției de utilizare a scutirii personale de 24 000 de lei prin introducerea unui grad de progresivitate în sistemul de impozitare a persoanelor fizice, astfel încât de scutirea personală să beneficieze doar persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 mii lei anual.
Pentru simplificarea administrării fiscale, în cazul persoanelor fizice cetățeni, se va reține impozitul pe venit la sursa de plată în mărime de 12%. Totodată, va fi modificată cota redusă a TVA în mărime de 10% prin aplicarea cotei-standard a TVA de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce desfășoară activitate de întreprinzător în domeniul HoReCa (hotele, restaurante și cafenele).
Proiectul de lege conține prevederi prin care este revizuit tratamentul fiscal a tranzacțiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.
În cazul în care mărfurile nu au caracter comercial, nu depășesc limitele cantitative stabilite de legislație sau valoarea acestora nu depășește limita neimpozabilă de 200 euro vor fi scutite de TVA și accize. În cazul în care mărfurile au caracter comercial, depășesc limitele cantitative stabilite de legislație sau valoarea acestora depășește limita neimpozabilă de 200 euro, TVA și acciza se va calcula pornind de la valoarea mărfurilor în vamă.
Un compartiment separat din proiect se referă la modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului prin care se propune majorarea cu 20% a plății aplicate asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător.
Proiectul de lege mai conține modificări referitoare la tichetele de masă. Va fi modificat tratamentul fiscal prin aplicarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la tichetele de masă și menținerea în continuare a scutirii acestora de impozitul pe venit și primele de asigurări sociale.