De Ziua Limbii Române, Adrian Păunescu revine acasă

Chişinău / Moldova.ORG/ — De Ziua Limbii Române, pe Aleea clasicilor din Grădina publică “Ştefan cel Mare” şi-a găsit loc scriitorul basarabean, Adrian Păunescu.

Prim-ministrul Vlad Filat, Preşedintele interimar, Marian Lupu, oficiali de rang înalt, politicieni, oameni de cultură şi artă au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei.

În Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt", Limba Română a fost sărbătorită cu cântece, poezii, alocuţiuni rostite de către oameni de cultură şi artă care au contribuit la Renaşterea naţională ce a adus-o la ea acasă.

Programul manifestărilor dedicate omagierii Limbii Române a culminat cu dezvelirea bustului marelui poet naţional, Adrian Păunescu de pe Aleea clasicior.

La dezvelirea bustului marelui poet naţional, conducerea de vârf a ţării nu a participat, dintre oficialităţi, fiind prezent doar Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă şi Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

Ulterior, în faţa sculpturii recent-dezvelite, un sobor de preoţi de la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, au iniţiat un serviciu divin cu sfinţirea monumentului.

Unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani, prieten cu marele poet naţional, Grigore Vieru, Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943 în localitatea Copăceni, judeţul Bălţi. Este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra.

Indiscutabil, orientarea politică a lui Păunescu a fost întotdeauna una de stânga. Spre deosebire de alte personalităţi ale perioadei comuniste, Păunescu a promovat idei de stânga mai liberale, de inspiraţie occidentală. Păunescu a întreţinut relaţii strînse cu membri ai aparatelor comuniste de stat şi partid.

La 17 septembrie 1973, înfiinţează Cenaclul "Flacăra”, adevărat fenomen de masă, cu care susţine, pînă la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, manifestări de muzică, poezie şi dialog, în faţa a mai mult de 6 milioane de spectatori. Pe scena Cenaclului "Flacăra”, se lansează spre marele public, cele mai faimoase figuri ale muzicii tinere româneşti, poeţi şi alţi creatori.

În dimineaţa zilei de 5 noiembrie 2010, după o lungă luptă cu boala, Adrian Păunescu s-a stins din viaţă lăsând în urma sa un bogat tezaur cu creaţia sa. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.