Noul preşedinte francez se va concentra cel mai mult pe problemele social-economice, iar relaţiile moldo-franceze nu vor cunoaşte schimbări esenţiale. Cel puţin aşa susţin politologii Dionis Cenuşă şi Ernest Vardanean, contactaţi de Moldova.ORG
Politologul Dionis Cenuşă susţine că în plan intern, în Franţa vor avea loc schimbări radicale, de orientare socialistă. “Pe plan extern, se preconizează revizuirea iniţiativelor proiectate de ex-preşedintele francez şi cancelarul german, Angela Merkel. La nivel bilateral nu cred că vor exista schimbări de accente, atâta timp cât la putere este Alianţa pentru Integrare Europeană. Cel mai degrabă, vom simţi efectele venirii noului preşedinte al Franţei prin filiera relaţiilor UE cu partenerii estici, dacă Francois Hollande va încerca să revizuiască înţelegerile europene anterioare”, a menţionat Dionis Cenuşă.
Ernest Vardanean a declarat că relaţiile moldo-franceze în timpul lui Sarkozy nu au cunoscut nicio schimbare esenţială – nici pozitivă, nici negativă. “Franţa lui Sarkozy fusese preocupată de criza financiară mondială, apoi de zona euro, apoi ex-preşedintele se apucase de reglementarea situaţiei din Osetia de Sud după războiul 08.08.08. Parisul nu şi-a exprimat vreun interes faţă de regiunea noastră. Pe Sarkozy l-a interesat mai mult Orientul Mijlociu”, susţine politologul.
În ceea ce priveşte noul preşedinte francez, Ernest Vardanean a menţionat că nu crede că acesta va manifesta vreun interes pentru regiunea noastră. “Mai întâi de toate, Hollande se va ocupa de criză, iar faptul că Merkel l-a invitat deja la Berlin ne dovedeşte unde se află interesul primordial al Parisului”, a precizat acesta.
În acelaşi context, Oleg Serebrean, Ambasadorul Republicii Moldova la Paris a declarat anterior, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după aceste campanii electorale acerbe, Franţa va reveni la un alt curs de politică externă. “Foarte mulţi analişti francezi consideră că Franţa tot mai introvertă şi tot mai puţin deschisă spre cooperare externă, mai ales pe dimensiunea estică. Ceea ce, în opinia mea, nu este tocmai adevărat. Cred că această introvertire a Franţei s-a produs nu atât din cauza crizei economice, cât din cauza situaţiei politice”, a menţionat Ambasadorul.